Aamiaiset ja brunssit,  Reseptit

Ajoissa aamusta lähtien – Aamiaisreseptejä aamuvirkulta

Minä olen aina ollut se, joka on jopa ärsyttävän ajoissa kaikkialla. Olen tuhlannut vaikka kuinka paljon kallisarvoista aikaa odottamalla liian ajoissa sovittuja tapaamisia, oppitunteja ja muita tapahtumia. Olen yrittänyt opetella siitä hieman pois ja mennä paikalle vain vähän ennen sovittua kellonaikaa ja nykyään saatan jopa joskus vähän myöhästyäkin. Myöhästyminen ahdistaa edelleen suunnattomasti, mutta nykyään arvostan aikaani sen verran, etten lähde ihan överiaikaisin liikkeelle.

Toisin oli ennen. Seisoin ala-asteella naapurini eteisessä jo silloin kun hän vasta aloitteli aamutoimiaan. Kävelimme yhdessä kouluun ja minä saavuin luokkatoverin eteiseen aina aivan liian aikaisin. Hänen vanhempansa pyysivät minut sisään ja sanoivat, että voin tulla myöhemminkin, mutta minusta oli kivaa olla ajoissa ja seistä toljottaa siinä eteisessä sen aikaa kunnes kaveri sai itsensä valmiiksi. Siihen meni kymmeniä minuutteja ja koko sen ajan seisoin urpona eteisessä. Se oli osa omia aamurutiineitani ja erittäin hölmö sellainen. Tiedostan sen toki itsekin näin jälkeenpäin, mutta silloin pidin siitä. Mihin kaikkeen senkin ajan olisi voinut käyttää?

Olin vielä ammattikorkeakoulussakin se, joka istui ensimmäisenä koulun käytävällä. Opin siinä vuosien saatossa suunnilleen järjestyksen, jossa luokkatoverit saapuivat paikalle. Ensin tuli se, jonka juna tuli kauimpaa. Sitten saapui toinen aina ajoissa oleva kaveri ja jossain vaiheessa hyvissä ajoin myös ystäväni, jonka kanssa ehdimme jutella pitkään kunnes loputkin olivat saapuneet paikalle ja oppitunti alkoi. Viimeisenä luokkaan kiirehti se koulun lähellä asunut tyttö, joka oli vielä pyjamassa ulkoiluttamassa koiraansa kun minä jo kävelin kohti opinahjoa.

Työelämässä sama homma jatkui. Tikkurilan Tiimarin ovet eivät auenneet koskaan sekuntiakaan myöhässä jos minä olin aamuvuorossa. Päinvastoin olin jo ehtinyt järjestellä myyntipöydät edustuskuntoon, vaihtaa työpaidan päälleni ja lukea myyjille tarkoitetut tiedotteet kaikessa rauhassa takahuoneessa, vaikka työaikani ei ollut vielä edes alkanut. Edellisessä työpaikassani, jossa kaikkien työaika alkoi yhdeksältä, olin toimistossa usein jo puolelta. Voi miksi!?

Uskon että ajoissa oleminen ja aamuheräämiset liittyvät jollain tapaa ainakin minun kohdallani toisiinsa. Minun on ollut aina suhteellisen helppo herätä aamuisin ja nousen vapaapäivinäkin hyvissä ajoin. Olen nukkunut hyvin harvoin pommiin. Lapsen myötä aamurutiinit ovat tosin heittäneet hieman häränpyllyä, sillä etenkin pienen vauvan kanssa pitää nukkua silloin kun voi, ja jos vauva nukkuu pitkälle aamupäivään, niin nukun minäkin.

Ajoissa oleva aamuihminen pitää myös aamiaisista, joita keräsin tähän ison kasan piristämään myös teidän aamujanne. Saisiko olla ylellistä tryffelimunakokkelia, pähkinäisiä herkkuja, maukasta avokadoleipää, runsaita salaatteja, tuhti aamiaisburgeri, hedelmäinen summer bowl tai marjaisia jogurttikulhoja? Tai vaikka ne kaikki?


Uppomunaleivät parsalla tai ilman


Tryffelimunakokkeli ja muut brunssiherkut


Martinan täydellinen avokadoleipä


Aamiaisburgeri


Pähkinäiset aamiaisherkut ja vähän muutakin


Summer bowl


Cobb-salaatti ja aamiaissalaatti


Kerrosmaljat

Kommentit pois päältä artikkelissa Ajoissa aamusta lähtien – Aamiaisreseptejä aamuvirkulta