Karkkibuffet
Karkkibuffetista on tullut viime aikoina todella suosittu ohjelmanumero häihin. Lähes kaikissa häissä, joissa olemme viime vuosina olleet, on ollut karkkibuffet ja sehän on sopinut kaltaiselleni irtokarkkifanille paremmin kuin hyvin. Siellä minä olen kauhonut nameja vähintään yhtä innoissani kun vieressäni karkkeja rohmuavat lapsivieraat ja tottakai myös omissa häissämme oli karkkibuffet. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että karkkibuffet sopii mainiosti myös muunlaisiin juhliin? Jos se on häissä jo lähes itsestäänselvyys, niin muissa juhlissa se saattaa olla juuri se seikka, joka yllättää ja jää vieraiden mieleen.
Karkkibuffet on näppärä etenkin jos ei jaksa alkaa leipoa montaa eri sorttia kakkuja ja leivonnaisia, mutta jotain makeaa pitäisi kuitenkin olla tarjolla. Karkkibuffet on helppo valmistella hyvissä ajoin etukäteen (jos vaan malttaa pysytellä pois karkkivarastoilta) ja se täydentää myös hieman suppeampaa makeiden leivonnaisten tarjontaa. Juhlakakku ja karkkibuffet riittävät oikein hyvin makeaksi tarjottavaksi. Lisäksi voi laittaa vielä vaikkapa keksejä tarjolle, niin makeannälkä saadaan varmasti taltutettua. Karkkibuffet sopii erinomaisesti lastenjuhliin, mutta myös aikuisten valmistujaisiin, synttäreille, kesäjuhliin ja kaikkiin isoihin sekä pieniin bileisiin.
Me rakensimme karkkibuffetin äitini yllätyssynttäreille, joiden teemana oli lavatanssit. Keräsimme buffetiin vanhempia karkkibrändejä, kuten aakkosia ja hopeatoffeeta. Yhteensä karkkilaatuja oli kuusi ja se olikin oikein sopiva määrä parinkymmenen hengen juhliin. Vähän hedelmää, vähän salmiakkia ja muutamaa erilaista toffeeta.
Karkkiastioina buffetissamme toimivat lasiset kukkamaljakot, joissa karkit pääsivät kauniisti esiin. Meinasin ensin valita valkoiset maljakot, jotka neutralisoivat värikkäitä karkkeja niin ettei lopputulos ole liian riemunkirjava, mutta totesin karkkien olevan sävyltään niin neutraalit, että läpinäkyvät maljakot toimivat paremmin. Etenkin pyöreät lumitoffeet olivat niin kauniit etten halunnut peittää niitä.
Ottimet olivat samat kuin häissämme. Kun on kerran panostanut karkkibuffetiin ja ostanut siihen kuuluvat härpäkkeet ottimista astioihin, on buffet helppo rakentaa uudestaan seuraaviinkin juhliin. Karkkibuffetista saa aina eri näköisen teemaa vaihtelemalla. Tästä lisää hieman alempana.
Keräsimme tähän kaikki vinkkimme karkkibuffetin rakentamiseen ja niitä kertyikin aikamoinen litania. Kuinka paljon karkkia tarvitaan? Minkälaisiin astioihin ne olisi hyvä laittaa esille ja millaisiin astioihin vieraat keräävät karkkeja? Mistä saan ottimet karkkibuffetiin? Mitä muuta tulee ottaa huomioon? Alussa on hieman yleisiä vinkkejä karkkibuffetin rakentamiseen ja lopussa vielä teemaideoita heille, jotka etsivät inspiraatiota omien juhlien karkkibuffetille.
Yleisiä vinkkejä:
Kuinka paljon karkkia tarvitaan?
Aloita karkkibuffetin suunnittelu vierasmäärästä. Kuinka paljon karkkia on tarpeeksi? Tämä riippuu toki karkkien laadusta, juhlien luonteesta ja muusta tarjoilusta, mutta hyvä ohjenuora on että yhtä vierasta varten tulisi karkkeja olla vähintään 100-200 g tai noin 2 dl. Ota kuitenkin huomioon karkkilaadut. Vaahtokarkit ovat kevyempiä, joten niitä voi hankkia enemmän, kun taas painavia karkkeja ja etenkin kovia karkkeja riittää vähemmänkin. Jos karkkibuffet toimii ainoana jälkiruokana, tarvitaan karkkeja enemmän kuin silloin jos tarjolla on myös kakkua ja muuta makeaa. Vaahtokarkit ovat siinäkin mielessä hyviä, että kevyitä karkkeja saa pienellä rahalla paljon ja iso vaahtokarkkikasa takaa runsaan näköisen buffetin.
Minkälaiset tarjoiluastiat ja ottimet valitsen karkkibuffetiin?
Tarjoiluastiatkin on hyvä valita teeman mukaan. Niitä valitessa kannattaa miettiä jo hieman myös sitä millaiselle pöydälle karkkibuffet tulee. Pitääkö karkkien mahtua pieneen tilaan vai voiko niitä levittää isommalle alueelle ja käyttää esimerkiksi tarjotinta, jolle levittää nameja houkuttelevasti esiin. Sisustusliikkeet myyvät söpöjä lasisia karkkiastioita, mutta kotoakin voi löytyä jo valmiiksi buffetiin sopivat astiat, kun kurkistelee rohkeasti muihinkin kuin astiakaappeihin.
Minä olen todennut erilaisten maljakoiden toimivan karkkibuffeteissa erinomaisesti. Esimerkiksi Ikean tulppaanivaasi on halpa ja hyvä vaihtoehto karkkien tarjoiluun ja sille tulee käyttöä myöhemminkin kukkamaljakkona. Myös mariskoolit toimivat varsinkin hieman pienemmissä karkkibuffeteissa ja niillä saa tuotua buffetiin hieman väriäkin. Kakkulautaselle tai kerrostarjottimellekin voi latoa karkkeja, tosin niiden kohdalla kannattaa pitää mielessä, että pienimmät namit tippuvat kauhottaessa helposti yli matalan laidan. Valitse siis laakeisiin astioihin isompia karkkeja sekä kääreissä olevia karkkeja. Sellaisia joita voi napata yksittäinkin.
Myös tavalliset murokulhot ja syvät lautaset sopivat karkkibuffetin tarjoiluastioiksi. Värikkääseen lastenkutsujen buffetiin voi käyttää lasten hiekkaämpäreitä, jolloin ottimina toimivat tietysti lapiot. Käytä rohkeasti erilaisia astioita erilaisille karkeille. Saat pidettyä ulkoasun hillittynä kun käytät samaa värimaailmaa ja/tai samaa materiaalia olevia astioita.
Ottimista karkkikauhat ja -pihdit ovat parhaita. Ottimiin kannattaa panostaa etenkin jos tietää järjestävänsä karkkibuffetin useamminkin kuin kerran. Ebaysta saa tilattua kauhoja ja pihtejä edullisesti. Minäkin tilasin omani sieltä ja valitsin ihan perusottimet, vaikka erilaisia strassein ja muine härpäkkein koristeltuja ottimiakin olisi ollut saatavilla. Kauhoille ja pihdeille on ollut käyttöä ja olen lainannut niitä myös toisten häihin. Paremman puutteessa myös ihan tavalliset lusikat toimivat ottimina.
Mihin karkkeja otetaan?
Tämä kohta unohtuu helposti, mutta on hyvä pitää mielessä, että vieraat tarvitsevat karkeilleen astian tai pussin, johon he voivat valita lempinamejaan buffetista. Osa saattaa toki napata karkin tai pari suuhunsa ohimennessäänkin, mutta kokemustemme mukaan suurin osa haluaa kauhoa karkkeja mukaansa ja tällöin tarvitaan kippoja tai pusseja.
Minä olen suosinut muovisia kertakäyttömukeja, joita voi ostaa isomman kasan edullisesti ja vaihtoehtojakin on ilahduttavan paljon. On eri muotoisia, eri värisiä ja eri kokoisia mukeja ja kuppeja. Valitse niistä teemaasi sopivin. Jos haluat, voi purkkeja koristella tarroin ja nauhoin jos ne näyttävät sellaisenaan liian tylsiltä.
Kertakäyttömukien lisäksi pienet pussit ja vaikkapa pahviset muffinssivuoat ovat hyviä astioita karkeille, tosin muffinssivuokien tulee olla tarpeeksi jämäkkää materiaalia sekä riittävän isoja. Reipas askartelee kartongeista teemaväreihin sopivia kartioita, joihin vieraat voivat kerätä nameja ja tässäkin vain mielikuvitus on rajana. Kartioista tuli mieleen myös pienet lasit (Iittalan kartio tms.), jotka käyvät myös karkkikiposta. Niitä en tosin laittaisi lastenjuhliin enkä myöskään juhliin, joissa on paljon vieraita.
Miten laitan karkit esiin? Tarvitaanko koristeita?
Karkkilaatuja olisi hyvä olla pienimmissäkin karkkibuffeteissa useampia, niin että buffetissa olisi vähintään viisi kulhollista karkkeja. Jos määrä on pienempi, voi olla järkevintä laittaa kaikki karkit yhteen isoon astiaan. Iso kasa erilaisia nameja on houkuttelevamman näköinen kuin pari pienempää astiallista karkkeja.
Jos taas erilaisia karkkeja on paljon voi niitä yhdistellä tarjoiluastioihin. Tällöin kannattaa laittaa samantyyppisiä karkkeja yhteen astiaan eikä yhdistää liian montaa erilaista karkkia samaan. Esimerkiksi muutamaa eri salmiakkia yhteen kulhoon, colakarkkeja yhteen, vaahtokarkit omaan isoon astiaan ja kääreelliset suklaakonvehdit omaansa.
Mitä muihin koristeisiin tulee, niin on hyvä ottaa huomioon, että karkit ovat jo itsessään näyttävän näköisiä. Muita koristeluja kannattaa harkita tarkkaan ettei lopputuloksesta tule liian täyden ja sekavan näköinen. Värimaailmaan sopivat kukat ovat usein kuitenkin hyvä idea, etenkin jos kukkia on hyödynnetty myös muissa juhlakoristeluissa. Nippu yksivärisiä ruusuja, pioneja, pari isoa hortensiaa tai auringonkukkaa toimii hyvin. Myös muutama teemaan sopiva koriste pöydällä voi näyttää kivalta. Ne voivat olla vaikkapa koristekiviä, vappuna serpentiiniä, askartelukaupasta löytyviä timantteja tai jotain muuta simppeliä. Vähemmän on kuitenkin enemmän ja yleensä pelkät karkit riittävät koristamaan karkkibuffetpöydän.
Mitä muuta tulee ottaa huomioon?
Pidä huoli että karkkiastioiden ympärillä on hieman laskutilaa karkkikipolle ja esimerkiksi juomalle jos vierailla on sellaisia käsissään. Jos käytät kannellisia purkkeja niin jätä laskutilaa enemmän, jotta myös kannet saa laskettua pöydälle. Itse suosin kannettomia purkkeja tai jos käytän kannellisia, otan kannet kokonaan pois kun buffet aukeaa. Ainoastaan loppukesästä kun ampiaiset ovat liikkeellä, voi ulos katetun buffetin karkkien päällä pitää suojana kansia.
Kääreelliset karkit voi laittaa purkkeihin esille jo edellisenä päivänä, mutta muut mieluummin vasta lähempänä karkkibuffetin aukeamista etenkin kuumalla ja/tai kostealla säällä. Muuten on se vaara, että karkit muuttuvat tahmeiksi, sulavat ja takertuvat toisiinsa. On myös mahdollista, että yön yli esillä olevat namit keräävät luokseen ei-toivottuja ihailijoita, kuten muurahaisia.
Jos haluat, voit nimetä karkit teeman mukaan tai miksei karkkien oikeillakin nimillä. Merkitse myös ainakin pähkinää sisältävät karkit allergioiden varalta.
Muista täydentää pöytää etenkin isommissa juhlissa ja jos jokin karkkilaatu loppuu kokonaan, ota myös tyhjä astia pois pöydästä.
Teemaideoita:
Väriteemat ovat aina helppo ja toimiva ratkaisu ja yleinen teema etenkin häissä. Väriteema voi olla mikä vaan ja sitä voi noudattaa juuri niin tiukasti tai löyhästi kuin haluaa. Omaan silmään ja makumaailmaankin toimiva yhdistelmä on mustavalkoinen karkkibuffet, joka pitää tietenkin sisällään paljon salmiakkia sekä vaikkapa liitulakuja, valkoisia vaahtokarkkeja ja valkosuklaata, jotka ovat kaikki lemppareitani. Seuraavan karkkibuffetini väriteemana onkin vahvasti ehdolla mustavalkoinen, riippuen toki juhlan luonteesta. Tietyn värin lisäksi teemana voi olla värit yleensä tai tietyn sävyiset, kuten pastellinväriset karkit. Etenkin lastenjuhlissa ja vappuna on hauska täyttää pöytä riemunkirjavilla karkeilla.
Sesongit ovat toinen ilmiselvä ja helppo teema. Pikkujouluihin joulukarkkeja, pääsiäiseen suklaamunia ja muita pääsiäiskarkkeja, vappuna mahdollisimman värikäs buffet ja rapujuhliin paljon punaista. Halloweenin karkkibuffetiin valitaan tietysti pääkallokarkkeja, hämähäkkejä ja muita hirvityksiä.
Äitienpäivän karkkibuffetiin valitsisin ihanan hempeitä vaaleanpunaisia ja valkoisia nameja, herkullisia suklaita, tietenkin äidin lempikarkkeja ja ehkä muutaman sydänkarkinkin. Koristeeksi nostaisin pöytään ehdottomasti muutaman muhkean pionin. Hempeä karkkibuffet sopii hyvin myös vaikkapa vauvakutsuille, ristiäisiin tai tyttöjen iltaan.
Isälle taas voisi valita autokarkkeja, lätkäkarkkeja ja muita isän harrastuksiin sopivia nameja. Isät pitävät usein salmiakista ja lakritsista, joten niitäkin valitsisin mukaan ehdottomasti.
Muita teemoja voivat olla vaikkapa retrokarkit, jotka toimivat esimerkiksi synttäreillä. Karkit voi valita sen mukaan, mitä syntymäpäiväsankarin lapsuudessa syötiin, tosin mitä kauemmaksi mennään, sitä vaikeampi voi olla löytää sen ajan karkkeja. Hedelmäkarkit sopivat kesäjuhliin ja häihin valitaan tietysti paljon sydänkarkkeja ja muuta hempeää. Voit valita namit myös maun tai vaikkapa muodon mukaan. Pyöreät karkit näyttävät kivalta yhdessä ja buffetin voi rakentaa vaikka pelkästään suklaasta, lakritsista tai toffeesta. Vain mielikuvitus on rajana!
Niin itsekkäältä kuin se saattaakin kuulostaa, niin mielestäni aina toimiva teema on omat lempikarkit. Kun valitsee vain parhaita karkkeja, niin voiko sillä muka mennä metsään? Etenkin omissa juhlissa, kuten synttäreillä tai valmistujaisissa, voi teemana olla ehdottomasti juhlakalu itse.
Jos teeman valitseminen tuntuu hankalalta, niin kukaan ei ole sanonut että karkkibuffetissa tarvitsisi välttämättä olla teema. Sen kun vaan valitset niitä karkkeja mitä haluat tai satut löytämään halvalla. Karkkibuffet toimii aina, oli siinä teema tai ei.
Yhteistyössä Cloetta.