Saksa,  Ulkomaat,  Viinimatkailu,  Yleinen

Rieslingiä, eisweinia ja vähän punaistakin – Saksalaiset viinit

Saksa on tunnettu rieslingeistään eikä suotta. Raikkaat ja hedelmäiset saksalaiset rieslingit kuuluvat omiinkin lemppareihini, mutta maasta tulee myös muita mainitsemisen arvoisia viinejä. Erikoisin niistä on jäisenä poimittu eiswein ja vaikka valkoviinit ovatkin Saksan juttu, tulee maasta myös jonkin verran punaviinejä.

Ihastuttuani saksalaisiin rieslingeihin aloin haaveilla viinimatkasta Saksaan. Haave toteutui viime syyskuussa kun suuntasimme koko perheen voimin Reinin, Moselin ja Nahen alueille tutustumaan saksalaiseen viinikulttuuriin.

Ajoitus oli siinä mielessä hieman kinkkinen, että mahassani kasvoi uusi elämä, enkä voinut näin ollen maistaa kuin muutaman pienen suullisen viiniä. Viineihin tutustuminen on kuitenkin paljon muutakin kuin maistamista ja onneksi Henkka pystyi ottamaan maistiaisia myös minun puolestani.

Onneksi oli myös auto ja kotona viinikaappi. Saksalaisiin viineihin tutustuminen jatkuukin vielä myöhemmin tuliaisten voimin, jolloin voin kertoa lisää lemppareistamme.


Saksan 13 viinialuetta

Saksassa on yhteensä 13 viinialuetta, joista tunnetuimmat lienevät Moselin ja Reinin alueet. Reinin joenvarren viinialueet jakautuvat Mittelrheiniin, Rheingauhun ja Rheinhesseniin ja jatkuvat etelämpänä vielä Pfalzin alueeseen. Moselin ja Reinin väliin jäävä Nahe on myös mielenkiintoinen viinialue.

Me aloitimme saksalaisiin viineihin tutustumisen Moselin alueelta. Joen varrella sijaitsevat maailman jyrkimmät viiniviljelmät, jotka tuottavat erinomaisia rieslingejä. Reinin aluekin, kuten koko Saksa, tunnetaan rieslingeistään. Me kiertelimme Mittelrheinin alueella maistelemassa raikkaita rieslingejä ja pääsimme maistamaan myös eisweinia. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin tässä postauksessa.

Moselin ja Reinin välissä sijaitseva Nahe, joka saa nimensä Reinin sivujoen Nahen mukaan, on hieman tuntemattomampi, mutta myös erittäin mielenkiintoinen viinialue. Rieslingin lisäksi sieltä tulee valkoviineistä muun muassa silvaneria ja rivaneria sekä myös jonkin verran punaviiniä. Spätburgunder eli meille tutummin Pinot Noir on Nahessa, ja koko Saksassa, punaviineistä tärkein ja tunnetuin.

Tutustu Saksan 13 viinialueeseen tarkemmin täällä.


Riesling, eiswein ja muut saksalaiset viinit

Saksa on merkittävä rieslingin tuottaja ja yli puolet koko maailman rieslingin viljelyalasta sijaitsee Saksassa. Se kuulostaa tosi paljolta ja onkin sitä. Maailman pohjoisimpien viinialueiden olosuhteet sekä saksalaisten taito valmistaa viiniä ovat otolliset laadukkaiden rieslingien tuottamiseen. Rinteillä sijaitsevat viiniviljelmät imevät itseensä mineraaleja ja saavat pitkän kasvukauden aikana auringonvaloa myös joen heijastamina.

Rypäleet kypsyvät viileässä hitaasti säilyttäen hedelmäisen arominsa. Saksalaiset valkoviinit ovatkin raikkaita, hedelmäisiä ja helposti tunnistettavia. Joukossa on sekä laatuviinejä että edullisempia, mutta erinomaisia kuivia ruokaviinejä.

Itse luonnehtisin saksalaisia rieslingejä myös helposti lähestyttäviksi. Niistä on helppo aloittaa valkoviineihin tutustuminen etenkin silloin kun viinin maku ylipäätään tuntuu vielä jokseenkin vieraalta. Valitsen usein ravintolassa saksalaisen rieslingin, sillä se on osoittautunut ainakin itselleni varmaksi valinnaksi silloin kun puolet viinilistasta on hepreaa ja tekee mieli raikasta valkoista.

Rieslingin lisäksi Saksasta tulee silvaneria ja rivaneria, jotka ovat molemmat vanhoja valkoviinilajikkeita. Silvaner on täyteläinen ja hedelmäinen ja rivaner hieman kuivempi viinikaveri. Oma suosikkini on rieslingin lisäksi sanahirviö gewürtztraminer, joka on samaan aikaan sekä runsas että täyteläinen, mutta myös raikas rypäle.

Punaviineistä tärkein on spätburgunder eli Pinot Noir, jonka viljelyä lisätään Saksassa jatkuvasti. Saksa onkin noussut maailman kolmanneksi suurimmaksi Pinot Noirin tuottajaksi.

Eiswein on Saksan mielenkiintoisin viini, joka valmistetaan nimensä mukaisesti jäisistä rypäleistä. Ne voidaan kerätä vasta kun pakkasta on kahdeksan astetta tai enemmän. Lopputulos on todella hedelmäinen, raikas ja makea jälkiruokaviini.

Erikoinen valmistustapa tekee eisweinista arvokkaan harvinaisuuden. Eisweinin hinta nousee vuosi vuodelta ilmaston lämpenemisen johdosta. Meidän vieraillessa Saksassa vuonna 2017, oli Reinin alueella bongaamiemme pullojen hinta 25-99 euroa. Emme ostaneet, mutta maistoimme kyllä ja hyväähän se oli. Samaan aikaan sekä makeaa että raikasta. Täydellistä jälkiruokaviiniä makuuni.


Täsmävinkkejä Moselin, Reinin ja Nahen alueille

Moselin varrella sijaitsevassa Trierissä on viinipuoti nimeltä Weinhaus Minarski, jossa voi tehdä tuliaisostoksia ja istahtaa pöytään maistelemaan viinejä jos valinta tuntuu vaikealta. Me ostimme myymälästä pari pulloa paikallisia viinejä ja rapsuttelimme söpöä koiraa, joka tuli tervehtimään meitä tiskin takaa.

Weinhaus Minarski

Weinhaus Minarski

Nahen alueella kannattaa ehdottomasti piipahtaa Bad Kreuznachissa sijaitsevassa Nahe.Wein.Vinothekissa, josta saa erinomaisen palvelun lisäksi pientä purtavaa ja viinimaistiaisia. Pulloja voi ostaa myös kotiin niin kuin me teimme. Laajan valikoiman edessä voi mennä sormi suuhun jos henkilökunta ei olisi apuna.

Löysin Nahe.Wein.Vinothekista myös herkullisen alkoholittoman secco-viinin, joka oli tehty omenoista ja marjoista. Tai pitäisikö sanoa että pikkubloggaaja löysi, viinipuodin myyjä nimittäin tarjosi lapsellekin oman viinimaistiaisen, joka oli juurikin lempparikseni noussutta alkoholitonta viiniä. Ensi kerralla yövyn Bad Kreuznachissa ja istun Nahe.Wein.Vinothekin terassilla pidemmän kaavan mukaan maistellen pikkulasillisia paikallisia viinejä.

Nahe.Wein.Vinothek

Nahe.Wein.Vinothek

Ovatko saksalaiset viinit sinulle jo tuttuja? Mikä on lempparisi?


Yhteistyössä German National Tourist Board.

4 kommenttia

  • Frida Ingrid

    Mä rakastuin viinitilojen tunnelmaan Etelä-Afrikassa Kapkaupungin lähellä eri viinialueita kiertäessä. En oikeasti ole edes älynnyt, että Saksastahan löytyisi vastaavat viinipuskamaisemat, vaikka toki usein juurikin saksalaista rieslingiä tulee ostettua! 😀 Ihanaa. Katsoin viinialuekarttaa ja valitettavasti ne keskittyvät liian etelään – ajamme kesäkuussa Pohjois-Saksan läpi, mutta aikaa ei ole enempää lähteä alemmas huristelemaan…

    https://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

    • Martina

      Viinimatka Etelä-Afrikassa kuuluu haaveisiini. Olemme innostuneet nyt viimeistään tämän Saksan reissun myötä viinimatkailusta ihan toden teolla, joten veikkaan että Etelä-Afrikkakin kutsuu jossain vaiheessa. Saksan viinialueet sijaitsevat tosiaan aika etelässä. Mekin ajateltiin alkuun että liian etelässä, saapuihan laivamme pohjoiseen Travemündeen, mutta nopeasti sieltä kuitenkin ajoi Moselin ja Reinin alueille. Harmi jos ette ehdi kesäkuun reissullanne etelän viinialueille. Onneksi Pohjois-Saksan kaupoistakin saa etelän viinejä jos haluatte kuitenkin maistella herkullisia rieslingejä. 🙂

      • Frida Ingrid

        Oli pakko tulla kertomaan, että tästä postauksesta niin inspiroituneena taioin kuin taioinkin tuleviin reissusuunnitelmiin, joista yllä jo mainitsinkin, tilaa jonnekin eteläisen Saksan viinitilalle tai -kaupungille! 🙂 Tällainen on juurikin parasta! Tajusin, että paluumatkalla reissulta tulemme huristelemaan anyway hyvin läheltä noita eteläisiä koordinaatteja, joten hell yes! 🙂 Kiitos siis postauksesta!

        Ja Etelä-Afrikkaa voin suositella kokonaisvaltaisesti aivan älyttömästi, onhan Kapkaupunki suosikkipaikkani koko maailmassa. <3 Viinialueet ovat oikeasti vertaansa vailla siellä. Maistelut ovat myös halpoja: yksi tasting noin 4-5 viinillä rokotti lompakkoa 2-5 euroa. Yhden päivän aikana vierailimme neljällä eri viinitilalla tai -alueella, ja maistelimme yhteensä melkein 20 viintä. Varsinkin kun sankoon tuli syljeskeltyä vain tanniinisimmat punaviinit helteessä, oli tunnelma aika hilpeä päivän päätteeksi. 😀 Ostimme usealta tilalta myös kotiintuotavaksi viiniä, ja pullojen hinnat olivat 3-8 euroa kappaleelta. Useimpia ei Alkon sivuilta löytynyt, mutta katsoimme, että vastaavat olivat täällä Suomessa hinnoiteltu jopa 50 euron viineiksi. Kuin alennusmyynneissä olisi! 😀

        • Martina

          Hei ihan mahtavaa! Ihanaa kuulla että postaus innosti taikomaan reissusuunnitelmiin tilaa Saksan viinialueille. Pienikin visiitti riittää kokemaan kaiken oleellisen, vaikka tietysti mitä kauemmin alueella, sitä enemmän maistettuja viinejä. 😀 Odotan innolla että pääsen kuulemaan miten reissunne meni! 🙂

          Etelä-Afrikka ja Kapkaupunki alkoi puolestaan kiinnostamaan minua nyt ihan kunnolla. Tuo hinnoittelu kuulostaa samantyyppiseltä kuin Saksassakin, josta roudasimme paikallisten viinien lisäksi lemppareitamme Amaronea ja Baroloa, sillä ne maksoivat Saksassa vain murto-osan siitä mitä Suomessa.