Linnakierros Reinin ja Moselin alueilla
Saavumme Moselin alueelle pieneen Cochemin kylään ja kirjaudumme sisään hotelliimme. Astumme sisään huoneeseen ja vedämme verhon pois ikkunan edestä. Verhon takaa avautuu oma parvekkeemme, joka on koristeltu punaisilla pelargonioilla. Astun parvekkeelle ja näen sen ensimmäistä kertaa. Reichsburgin linna. Siinä se seisoo korkealla mäen päällä vartioiden kylää ylvään näköisenä.
Kylässä vietetyn illan jälkeen saavumme jälleen hotellille. Aurinko alkaa laskea, hämärä hiipii vaivihkaa muuttaen joen mustaksi ja sytyttäen kylään lukuisia valoja. Myös Reichsburgin linnan valot syttyvät ja jään taas tuijottamaan majesteettista näkyä. Linna on komea, luo turvaa ja saa miettimään tämänkin kylän pitkää historiaa. Jätän verhot yöksi auki, jotta voin katsella linnaa vielä sängystäkin. Aamulla linna toivottaa minulle huomenta Moselille tyypillisen sumuverhon ympäröimänä.
Reichsburgin linna
Reichsburgin linna
Cochemista alkoi Moselin ja Reinin alueen linnoihin tutustuminen ja kuten arvata saattaa, olin aivan linnojen lumoissa jo Reichsburgin linnalla vierailtuamme. Kiipesimme linnalle heti aamusta ja nautimme sen näköalaravintolassa isot kupit kahvia.
Katsoimme maisemia alas Cochemin kylään ja pidemmällekin Mosel-joen vartta pitkin. Rinteet kumpuilivat edessämme ja niillä nököttävät viiniviljelmät aaltoilivat siisteinä riveinä. Sumu alkoi pikkuhiljaa hälvetä kun jatkoimme matkaa kohti seuraavaa linnaa.
Reichsburgin linna
Reichsburgin linna
Reichsburgin linna
Mietimme hetken pitäisikö käydä katsomassa kuuluisaa Burg Eltziä, mutta se sijaitsi aivan väärässä suunnassa matkaohjelmaamme nähden. Niinpä päätimme jättää linnan väliin ja piipahtaa siellä mahdollisesti reissun lopulla kun palaamme Reinin jokea pitkin Moselin ja Reinin risteyksessä sijaitsevaan Koblenziin.
Koblenzista Burg Eltzille ei olisi kuin reilun puolen tunnin ajomatka, mutta siitä huolimatta aika loppui kesken ja linnaähkykin oli Reinillä kierreltyämme sellainen, että Burg Eltz sai jäädä odottamaan seuraavaa kertaa. Halusin kuitenkin mainita senkin jos kyseisellä linnalla vierailu sopii sinun matkaohjelmaasi paremmin.
Nyt suuntamme jatkui Moselia pitkin kohti etelää, jossa pysähdyimme Traben-Trarbachin kylän kohdalla. Kylän alueella sijaitsee peräti 5 linnaa. Meitä kiinnosti korkealla rinteen päällä komeilevat Burgschenke Grevenburgin linnanrauniot, mutta epäonnisen kameraepisodin (josta voit lukea lisää täältä) jälkeen päätimme skipata raunioille kiipeilemisen. Vauvamahani oli päätökseen oikein tyytyväinen.
Onneksi Burgschenke Grevenburgia ja muita linnoja sekä niiden raunioita voi ihailla alhaaltakin jos kiipeily alkaa tuntua raskaalta. Maisemat linnoilta ovat eittämättä upeat, mutta mielestäni muutamalle linnalle kiipeäminen riittää ja loppuja voi katsella joelta käsin. Korkealla rinteellä seisovat linnat näyttävät upean massiivisilta alhaalta päin katsottuina.
Landshutin linna
Landshutin linna
Bernkastel-Kuesin kylässä vierailimme Landshutin linnalla siitäkin huolimatta, että se oli kyseisenä päivänä suljettu. En usko, että menetimme paljoakaan vaan päinvastoin: Linnan ympärillä oli kiva ihailla maisemia kaikessa rauhassa eikä pienehkön linnan sisätilat meitä muutenkaan kiinnostaneet toisin kuin maisemat, jotka olivat alas jokilaaksoon todella upeat. Niitä kelpasi ihailla ilta-auringossa hieman pidempäänkin. Landshutin linnalle pääsee autolla melkein viereen, joten kiipeilyä vierastavillekin tämä on hyvä kohde.
Seuraavat linnat bongasimmekin Reinin alueella, jossa Koblenzin ja Bingenin välillä sijaitsee yli 40 linnaa. Linnoja tuli esiin jokaisen kulman takaa ja upealtahan ne näyttivät korkealla rinteellä seistessään. Ensimmäinen linna oli heti Rüdesheimin ja Bingenin mutkassa. Ehrenfelsin linna oli kuitenkin reissumme aikana remontissa rakennustelineiden peittäessä puolet siitä, joten jatkoimme matkaa kohti pohjoista.
Rheinsteinin linna
Rheinsteinin linna
Rheinsteinin linna
Ensimmäisenä vastaan tuli Rheinsteinin linna, jonne kiipesimme urheasti toisen työntäessä pikkubloggaajaa rattaissaan ja toisen kantaessa huohottaen painavaa vauvamahaa mukanaan. Voitte arvata kumpi hoiti kumman homman.
Rheinsteinin linnalle kiipeäminen kannatti perillä alkaneista harjoitussupistuksista ja epämukavasta olosta huolimatta. Maksoimme pääsymaksun ja jätimme rattaat lippukojun naisen valvovan silmän alle. Pitkien pöytien ääressä oli seurueita nauttimassa eväitään, mutta me suuntasimme suoraan kahvilaan, josta aukesi upeat maisemat alas Reinin joelle. Tilasimme kahvit ja nautimme aurinkoisesta aamupäivästä. Siinä kelpasi todella nautiskella kesän viimeisistä lämpimistä auringonsäteistä.
Rheinsteinin linna
Rheinsteinin linna
Sillä aikaa kun minä ja pikkubloggaaja harjoittelimme kävelyä toisen avustaessa toista (voitte taas arvata kumpi homma lankesi kummalle) sekä istuimme traktorin kyydissä, kiipesi Henkka tutkimaan linnaa tarkemmin. Kuvauskierrokselta tultuaan hän näytti minkälaisissa portaissa oli kiipeillyt ja vaikka vauvamahani olisikin ollut sitä mieltä, että kiipeily on hyvä juttu, en tiedä olisinko silti uskaltanut lähteä portaisiin. Korkeanpaikankammo heräsi jo kuvia katsellessa.
Niinpä suuntasimme takaisin alas joenvarteen. Seuraavana olivat vuorossa Reichensteinin sekä Sooneckin linnat, mutta koska minulla tosiaan oli mahassa epämukava olo ja pelkäsin harjoitussupistusten muuttuvan oikeiksi supistuksiksi, jätimme linnoille kiipeämisen väliin ja ihailimme niitä vain alhaalta käsin. Reichensteinin linnassa voi muuten yöpyä kohtuuhintaan ja sen ravintolan ruokalistakin näytti herkulliselta.
Reichensteinin linna
Stahleckin linna
Pidimme lounastauon Bacharachin suloisessa pikkukylässä, jota vartioivaa Stahleckin linnaa ihailimme hetken ennen kuin jatkoimme matkaa kohti pohjoista. Seuraavan linnan bongatakseen täytyykin katsoa rinteen sijaan joelle, sillä Pfalzgrafensteinin linna sijaitsee keskellä Reiniä.
Sankt Goarin laidalla olevaa komeaa Rheinfelsin linnaa oli pakko jäädä ihastelemaan. Linnassa sijaitsee sekä hotelli että ravintola, joten linnamajoitusta etsivän kannattaa pitää Rheinfelsin linna mielessä ja olla hyvissä ajoin liikkeellä varauksen kanssa.
Rheinfelsin linna
Me olisimme halunneet yöpyä Liebensteinin linnassa, mutta se oli harmiksemme täyteen varattu. Vasta reissuamme seuraavana yönä olisi ollut vapaata. Huono tuuri. Muistakaa siis tosiaan olla hotellivarausten kanssa ajoissa lomakauden ulkopuolellakin. Tämä on hyvä muistaa etenkin silloin jos haluaa yöpyä linnassa viikonloppuna, mutta myös muiden hotellien kohdalla ja arkenakin, sillä Reinin alueen majoituspaikat tulevat nopeasti täyteen.
Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä linnakierroksellamme oli Braubachissa sijaitseva Marksburgin linna. Vaalea linna erottui edukseen tummien tovereidensa jälkeen ollen yksi koko reissun lemppareistamme, vaikka katselimme sitäkin vain kauempaa joenrannasta. Paitsi että Henkka lensi kuvauskopterillaan supervoimillaan hetkeksi taivaalle ottamaan alla olevan kuvan.
Marksburgin linna
Siinä missä muut linnat toivat mieleen ritarit ja taistelut, näytti Marksburgin linna oikealta prinsessalinnalta. Laskeva aurinko värjäsi sen lämpimillä sävyillään ja komeaan näkyyn olikin hyvä lopettaa linnakierros tältä erää.
Mikä on sinun lempparisi Saksan linnoista? Kuinka moni tässä luetelluista linnoista oli tuttuja? Entä miltä linnassa yöpyminen kuulostaisi?
Yhteistyössä German National Tourist Board.
2 kommenttia
Tape
Voi itku, miten hienoja kuvia ja linnoja. Ja noi maisemat, Vau ja Vau. Upeeta 🙂
Martina
Siellä oli tosi kaunista. Voisi mennä uudestaankin tuonne vaikka jokiristeilylle.