Prahan olutmuseot
Praha on tunnettu hyvästä ja halvasta oluestaan. Olutta myydään jokaisessa kuppilassa, sitä on ihan ok juoda kadulla kävellessä ja ruokakaupan hyllyt ovat täynnä erilaisia olutpulloja ja -tölkkejä. Prahassa on oluelle myös oma museonsa, tai itseasiassa kaksikin, joista toinen tosin on hyvinkin pubimainen.
Toinen, se museomaisempi olutmuseo, sijaitsee vanhassa kaupungissa osoitteessa Husova 7. Kaksikerroksisessa museossa voi tutustua oluen historiaan sen valmistusprosessiin erilaisiin olutpulloihin ja niiden korkkeihin (kaksi edellistä olivat värikkyydessään lemppareitani tässä museossa) sekä kaikkeen mahdolliseen, mitä oluesta voi haluta tietää.
Ja mikäs se sellainen olutmuseo olisi, etenkin kun ollaan Prahassa, jossa ei pääsisi maistamaan olutta. Museon kellarikerrokseen rakennetun baarin pöytään saa mukaan neljä pientä tuopillista olutta, joita saa maistella kaikessa rauhassa. Pöydässä on ohjeet oluen maisteluun ja infoa tuopeissa olevista oluista.
Ja hei, nyt teillä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä oluenmaistelun lyhyelle nettikurssille a la Keltaisessa keittiössä. Voimme demonstroida teille kuulkaa ihan kuvien kanssa, miten sitä olutta kuuluu maistella. Kas näin:
Ensin katsotaan olutta ja analysoidaan sen väri. Onko se tummaa vai vaaleaa vai jotain siltä väliltä? Sitten juomaa katsotaan valoa vasten. Onko olut sakeaa vai kirkasta?
Seuraavaksi olutta tietenkin haistetaan. Haju kertoo jo paljon oluen mausta, mutta voi myös hieman hämätä. Jotkut oluet haisevat oudolta, mutta maistuvat silti hyvälle.
Arvaatteko jo mitä oluelle viimeiseksi tehdään? Oikein, aika nokkelia olette: Sitä maistetaan! Juoman annetaan pyörähtää suussa ja myös jälkimakua kannattaa tutkiskella, jos haluaa olla superasiantunteva oluenmaistelija. Tyhmä ilme kuuluu asiaan.
Ja sitten seuraava tuoppi…
Nyt kun olemme oppineet miten olutta maistellaan, on aika siirtyä Prahan seuraavaan olutmuseoon. Tämä museo on nimestään huolimatta oikeastaan pubi, mutta sielläkin voi oppia oluesta yhtä ja toista.
Kaatosade ei houkutellut terassille, mutta sellainenkin täältä löytyy kesäisempiä päiviä ajatellen.
Myös tämä olutmuseo löytyy vanhan kaupungin alueelta. Osoite on Dlouha 46. Jo pelkkä baaritiski oluthanoineen on vaikuttava. Erilaisia hanaoluita on saatavilla peräti 30 eri sorttia, joten täältä jos jostain löytyy jokaiselle jotakin. Oluisiin voi tutustua paremmin pöydistä löytyvän olutmenun avulla, jossa on kerrottu kattavasti kaikista paikan oluista. Myös siideriä on saatavilla.
Me tilasimme 10 eri oluen maistelutarjottimen, johon valitsimme menukirjan avulla meitä eniten kiinnostavat oluet. Kutakin olutta tulee noin pari desiä ja saatavilla on myös ainakin 5 eri oluen tarjotin. Juomia odotellessa voi lueskella seinillä olevia artikkeleita oluesta.
Kaikki kunnia sille museomaisemmalle olutmuseolle, mutta tämä pubimeininki oli enemmän mieleeni ja avasi silmäni oluen monimuotoisuudelle. Ensinnäkin minulle entuudestaan tuttujen tavallisen oluen, vehnäoluen ja tumman oluen lisäksi saatavilla on myös hedelmäisiä ja marjaisia oluita, jotka lienevät ainakin naisten mieleen. Me maistoimme täällä greipin makuista olutta, mustikkaista olutta sekä hunajaolutta ja pidin niistä kaikista hurjasti. Koko reissun suosikkini oli kuitenkin eräässä ruokapaikassa maistamani sitruunaolut.
Eikä siinä vielä kaikki. Pubissa tarjoiltiin myös olutcocktaileja, joiden ohi selasimme ensin vauhdilla menuun tutustuessamme. Palasimme olutcocktaileihin kuitenkin maistelutarjottimen jälkeen. Olimme niin vakuuttuneita paikan oluttietoudesta, että uskalsimme tilata kaksi olutdrinkkiä. Valitsimme jopa listan ällöttävimmän kuuloisen juoman. Se on aina viisas valinta.
Ällöttävän kuuloiseen juomaan sekoitettiin oluen lisäksi blue curacaota, ja jo tämä tieto sai meidät nyrpistelemään nenäämme. Ei voi olla hyvää. Lisäksi juomassa oli ainakin vadelmaa ja muistaakseni myös vodkaa. Joko kuola valuu? Joo, ei täälläkään valunut, mutta uskokaa tai älkää, drinkki maistui hyvälle!
Olutcocktaileja, anyone?
Vielä paremmalle maistui toinen valitsemamme olutcocktail, joka sisälsi oluen lisäksi ainakin mandariinia ja giniä. Prahassa todellakin osataan nämä kaljahommat. Olen vaikuttunut.
Jos oluen maistelun yhteydessä iskee nälkä, niin täältä saa myös sapuskaa. Tarjolla on perinteistä pubiruokaa, jota me emme maistaneet, mutta muihin pöytiin kannetut annokset näyttivät päteviltä ja niistä lähti herkullinen tuoksu.
Olutta saa Prahasta toki muualtakin (lue: kaikkialta) ja se on ihan uskomattoman edullista. Ei tarvinne mainita, että se on myös hyvää.
Mainitsemisen arvoinen paikka on myös toiselta puolelta jokea Mala Stranasta löytyvä olutbaari, jossa tarjoillaan kymmeniä eri oluita. Sekin on käymisen arvoinen paikka, tosin baarin terassi on harmittavan pieni. En valitettavasti muista paikan nimeä, mutta se on Nerudova-katua ylös mennessä vasemmalla, lähellä risteystä josta pääsee Prahan linnalle, eli saat kävellä katua melkein ylös asti jos lähdet joen luota liikkeelle. Ovessa lukee isolla tarjoiltavien oluiden määrä ja ulkopuolella on todennäköisesti iloisia ihmisiä oluttuopit kädessään. Löydät paikan varmasti, sillä se osui heti meidänkin molempien silmiin, kun laahustimme tietä pitkin, vaikka emme edes etsineet olutbaaria.
Kippis! Na zdraví!