Kalat ja merenelävät,  Reseptit,  Yleinen

Meksikolainen lohi

Kalaruoista ehdottomasti eniten meillä valmistetaan lohta. Lohifilee tyrkätään uuniin usein pelkän merisuolan kera. Joskus mukana on hieman limeä, sitruunaa, chiliä tai valkosipulia. Ja siinäpä se. Hyvää, mutta niin tylsää.

Tällä kertaa halusimme jotain vaihtelua ja lähdimme vierailulle meksikolaiseen keittiöön. Yhdistimme loheen reippaasti mausteita, joista etenkään kaneli ja juustokumina eivät olisi tulleet ensimmäisenä mieleemme. Kokonaisuus oli kuitenkin erittäin toimiva. Lisukkeeksi meksikolainen lohi sai vihersalaattia avokadolla ja niin ihana kesäinen ruoka oli valmis.

Meksikolainen lohi
4-5 annosta

– n. 1 kg lohifilee
– yksikyntinen valkosipuli
– 2 rkl öljyä
– kanelia
– jauhettua maustepippuria
– 2 limeä
– chilikastiketta (chipotle toimii tässä hyvin)
– juustokuminaa
– ripaus sokeria
– suolaa ja pippuria

– salaatinlehtiä
– kevätsipulia
– tomaattia
– avokadoa
– limeviipaleita

Tee ensin marinadi. Pilko valkosipuli ja sekoita se kulhossa öljyn, kanelin, maustepippurin, juustokuminan, chilikastikkeen ja kahden limen mehun kanssa. Lisää ripaus sokeria, suolaa ja pippuria. Levitä marinadi lohen päälle (poista kalasta tarvittaessa ruodot ennen sitä) ja jätä jääkaappiin marinoitumaan vähintään tunniksi.

Paista lohta uunissa niin kauan että sen sisälämpötila on 45 astetta. Sekoittele odottaessasi salaatti. Pilko kevätsipulit ja tomaatit. Huuhtele salaatinlehdet ja sekoita sipulit, salaatinlehdet ja tomaatit keskenään. Lisää salaattiin myös avokadoa ja purista sen päälle vähän limeä.

Koristele valmis annos limeviipaleilla. Nauti hyvässä seurassa kylmän rieslingin tai Sol-oluen kanssa. Arkisin ruokajuomaksi riittää ihan pelkkä vesikin.