Kalat ja merenelävät,  Pastaruoat,  Reseptit

Kermainen hummeripasta

Meillä on viime aikoina suosittu sattuneesta syystä helppoja ja nopeita arkiruokia. Ei ole kauan aikaa siitä, kun julkaisin vinkkejä helppoihin italialaisiin pastaruokiin, jotka syntyvät jämäaineksista silloinkin, kun tuntuu ettei kaapissa ole mitään ruokaa.

Näppärästi valmistuvat ruoat ovat kieltämättä paikallaan ruuhkavuosien painaessa päälle, mutta sitäkin suuremmalla syyllä on joskus aiheellista herkutella, näpertää ja hifistellä keittiössä ja mennä jopa luksuksen puolelle. Sillä eihän aina ole arki. Edes lapsiperheessä.

Tämä kermainen hummeripasta huusi nimeäni selaillessani Glorian Ruoka & Viini -lehteä. Irvistin hieman sen monivaiheisuudelle kunnes tajusin, että tämä on juuri sitä mitä haluan tehdä vuodenvaihteen vapaapäivinä. Rakastan keittiössä pitkän kaavan mukaan touhuamista ja tiesin, että nyt minulla olisi siihen mahdollisuus. Ja hei, pystyisitkö itse ohittamaan hummeria, konjakkia ja kermaa yhdistelevän pastan?

Ensin ajattelin, että nautimme hummeripastaa vuoden viimeisenä päivänä shampanjan kera. Kunnon ruokabloggaajan kuuluu kuitenkin toteuttaa vuoden sesongit kotikeittiössä aiemmin kuin milloin ne oikeasti ovat, jotta reseptit ehtii julkaista oikeaan aikaan. Siksi hummeripastaa maisteltiin jo ennen vuodenvaihdetta. Se maistui hyvältä silloinkin. Kuohuvan kera.

Kermainen hummeripasta

3 annosta

  500 g hummeria (kokonainen tyyppi pakastimesta)
  2 salottisipulia
  iso nokare voita
  4 timjamin oksaa
  3 tl tomaattisosetta
  cayannepippuria tai paprikamaustetta
  5 dl vettä
  2 rkl hummerifondia
  2 rkl konjakkia
  2 dl kuohukermaa
  3oo g pastaa (meillä oli penne rigatea)
  200 g kirsikkatomaatteja
  öljyä
  suolaa

Halkaise sulanut hummeri kunhan olet ensin leikkinyt sillä ja kauhistellut sen saksia sekä rumaa naamaa tarpeeksi. Ota talteen pyrstön ja saksien liha sekä kuoret.

Pilko salottisipuli ja kuullota sitä kattilan pohjalla voissa. Lisää sitten timjami, jota ei tarvitse pilkkoa sen kummemmin, sillä liemi siivilöidään vielä myöhemmin. Heivaa kattilaan myös tomaattisose, cayannepippuri tai paprikamauste sekä hummerin kuoret. Paista pieni hetki.

Kaada kattilaan konjakki ja anna sen kiehahtaa. Lisää sitten vesi ja hummerifondi ja anna kiehua hiljalleen puolesta tunnista tuntiin niin että liemi keittyy kasaan ja hummerin kuoret irrottavat makunsa liemeen.

Laita kirsikkatomaatit uunivuokaan öljyn ja suolan kera. Paahda niitä 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Keitä pasta kunnolla suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan.

Siivilöi liemi toiseen kattilaan huolellisesti, jotta kaikki maut pääsevät mukaan, mutta hummerin kuoret, timjamin oksat ja sipulin palat jäävät ulkopuolelle. Lisää liemen sekaan kerma, kiehauta ja keitä hetki kokoon.

Paista hummerin liha nopeasti voissa niin että se lämpenee, mutta varo sitkistymistä. Nopea pyöräytys pannulla riittää.

Sekoita keitetty ja valutettu pasta kastikkeeseen ja lisää sekaan myös tomaatit ja hummerin liha. Nautiskele kuohuviinin tai shampanjan kanssa. Myös paahteinen chardonnay toimii hummeripastan kanssa erinomaisesti.