Makeat herkut,  Reseptit,  Yleinen

Suolakinuski-blondiet

Ei brownie vaan blondie. Blondie on suklaisen brownien vähemmän tunnettu vaaleampi serkku, jonka mehevän syvä maku tulee fariinisokerista ja riittävästä määrästä voita.

Suolakinuski-blondien täyte on helpoin tehdä karamellisoidusta kondensoidusta maidosta, jonka pinnalle ripotellaan sormisuola. Jos et löydä karamellisoitua kondensoitua maitoa, voit keittää tavallista kondensoitua maitoa purkissaan, jolloin se muuttuu ihanan tahmeaksi kinuskiksi.

Me herkuttelimme suolakinuski-blondieilla nuoremman lapsemme 3-vuotissynttäreillä. Rakastan kaikkea missä on suolakinuskia ja blondiet pistivätkin hyvin kampoihin pöydästä niin ikään löytyneelle ikisuosikilleni mutakakulle. En osannut päättää kumpi on parempaa eikä kuulemma osannut päättää muukaan juhlaväki. Ota siis molemmat. Aina kun voit.

Suolakinuski-blondiet

10-12 palaa

200 g voita
2,5 dl fariinisokeria
1 dl (kookos)sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa

Suolakinuskitäyte:
1 tlk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
sormisuolaa

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin tai pehmennä sitä pienellä teholla mikrossa. Vatkaa pehmeään voihin fariinisokeri, sokeri ja vaniljasokeri.

Sekoita voi-sokerivaahtoon kananmunat yksitellen. Lisää kuivat aineet ja sekoita huolellisesti.

Kippaa kaksi kolmasosaa taikinasta voideltuun vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Oikea aika ottaa vuoka pois uunista on kun pohja on hieman kiiinteytynyt, mutta ei vielä kypsä.

Levitä karamellisoitu kondensoitu maito pohjan päälle ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Levitä loput taikinasta täytteen päälle. Helpoin tyyli lienee asetella taikina nokareina ja levitellä hieman lusikan avulla. Taikinakerroksen ei tarvitse olla tasainen vaan kinuskitäyte saa kurkistella sen välistä.

Laita vuoka takaisin uuniin ja paista vielä 15-20 minuuttia tai kunnes taikina ruskettuu hieman. Varo paistamasta liian kauan. Blondie saa olla uunista otettaessa mieluummin hieman raaka kuin läpikypsä.

Jäähdytä leivonnaista ensin huoneenlämmössä ja sitten vielä jääkaapissa. Leikkaa paloiksi jääkaappikylmänä ja ota huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Suolakinuski-blondie on ihanaa herkkua sellaisenaankin, mutta se pitää myös vispikermasta sekä mascarponesta vatkatusta vaahdosta.