Karkkibuffet häihin
Yksi lempipuuhistani häitä suunnitellessa oli karkkibuffetin rakentaminen. Minusta oli ihanaa tutkia karkkivalikoimaa ja niiden hintoja, miettiä minkälaisia karkkeja haluaisin häihimme ja kuinka paljon on tarpeeksi. Hamstrasin karkkibuffetiin sopivia kulhoja sitä mukaa kun sopivia tuli eteen, tilasin karkkipihdit ja -kauhat netistä ja karkkikipoiksi valitsimme halpiskaupasta astetta tyylikkäämmät kertakäyttömukit.
Meidän häiden karkkibuffet oli auki heti kun vieraat saapuivat juhlapaikalle meidän ollessa vielä kuvattavana. Aikuisena saa syödä karkkia ennen ruokaa jos haluaa. Karkkibuffet toimi yhtenä ohjelmanumerona muuten helposti tyhjäksi jäävässä välissä, joka syntyy kun hääpari suuntaa kirkosta kuvattavaksi ja vieraat odottelevat juhlapaikalla. Tuolloin tulee helposti tylsää, joten me päätimme tarjota vieraille karkkia, virvoitusjuomia ja pientä ohjelmaa. Näin homma sujui kuulemma oikein näppärästi ja vieraat viihtyivät alusta alkaen.
Takaisin siihen karkkibuffetiin. Meidän häissä oli lähes 60 henkilöä ja karkkia oli varattu yhteensä 12-13 kiloa. Se on tosi paljon ja karkkia jäi paljon yli, joskin suosituimmat kulhot loistivat tyhjyyttään aamuyöstä kahdelta, kun vierailin karkkibuffetissa viimeisen kerran ennen taksikyydin saapumista. Kolakarkit ja suklaat taisivat olla kaikista suosituimpia ja ne olivat omatkin suosikkini yhdessä salmiakkipääkallojen kanssa.
Hyvä ohjenuora karkkimäärää miettiessä on 1-2 kiloa per 10 henkeä. Kilo kymmenelle riittää yleensä oikein hyvin, etenkin jos lapsivieraita on vähän. Meillä heitä ei ollut lainkaan, mutta irtokarkkifaneja vieraiden seasta löytyi useita ja voin kertoa, että myös morsian on aikamoinen karkkirohmu kun sille päälle sattuu.
Karkeiksi valitsin paljon omia lempikarkkejani sekä ikisuosikkeja, kuten liitulakuja ja noitapillejä. Häiden karkkibuffetiin kuuluu olennaisena osana myös hempeät vaahtokarkit ja sydänkarkit. Kiinnitin huomiota myös karkkien värimaailmaan ja pyrin ostamaan vaaleita, mustia, vaaleanpunaisia ja ruskeansävyisiä karkkeja, jotta buffetin värimaailma pysyisi harmonisena. Riemunkirjava karkkibuffet sopisi vaikkapa lastenkutsuille tai synttäreille, mutta häihin halusin rauhallisen sävyisen buffetin ja onnistuin siinä mielestäni hyvin.
Karkkikulhoja meillä oli kymmenen ja niistä suurin osa oli oikealta käyttötarkoitukseltaan maljakoita. Esimerkiksi Ikean edulliset tulppaanimaljakot sopivat karkkibuffetiin täydellisesti ja niille on käyttöä juhlan jälkeenkin. Kannelliset ja korkilliset purkit ja astiat ovat mielestäni hankalia karkkibuffetissa, vaikka ne ovatkin hauskan näköisiä.
Eri karkkilaatuja oli niin ikään kymmenen, tai oikeastaan vähän enemmän, sillä muutamaan kulhoon keräsin kokoelman samantyyppisiä karkkeja. Yhdessä kulhossa oli sekaisin Fazerin sinisiä, Da Capoja, Geishaa ja Fazerinaa konvehteina, toisessa niin ikään konvehtimuodossa Twixejä, Marseja ja Snickersejä ja kolmannessa erilaisia kolakarkkeja. Taisipa yhteen kulhoon valikoitua myös sekalainen seurakunta mustia salmiakkeja. Sieltä sai sitten kauhoa omaan suuhun sopivimmat namit.
Karkkibuffet oli ainakin meidän häissä menestys ja harkitsen vakavasti sellaisen rakentamista tulevaisuudessa myös muunlaisiin juhliin. Sillä kukapa ei pitäisi irtokarkeista.