Lisukkeet,  Yleinen

Kaksi lempparitäytettä uuniperunoille

Yli 39 asteen kuume, holtiton tärinä ja vapina, viikko tiputuksessa, kolme yötä sairaalassa, neljä vuorokautta kotisairaanhoidossa, voimaton olo ja kyyneleet sekä vaikerrus, jotka pääsevät ilmoille kun imetän kauttaaltaan tulehtuneesta rinnasta. Ensimmäiset viikot vauvan kanssa eivät ole olleet pelkkää ruusuilla tanssimista. Rintatulehdus on tullut valitettavan tutuksi sen ärhäkkäimmässä muodossa ja kurja vaiva on luonnollisesti hieman varjostanut tummilla pilvillään vaaleanpunaista vauvakuplaamme. Eikä aina ihan niin hiemankaan vaan itku on ollut herkässä monena sairaspäivänä.

Nyt kuitenkin tulehdus näyttäisi olevan selätetty ainakin toistaiseksi ja toivottavasti lopullisesti, vaikka pelkäänkin ihan hulluna sen uusiutuvan. Uusiutuu tai ei, olemme onneksi päässeet maistamaan vihdoin hieman normaalimpaakin elämää vauvan kanssa. Siinä missä tulehduksen ollessa päällä jaksoin lähinnä nukkua, syödä ja imettää, olen nyt innostunut taas normaaliin tapaani suunnittelemaan ja touhuamaan kaikenlaista ja blogillekin on jäänyt enemmän aikaa. Sairaalaruokien jälkeen on maistunut kunnon kotiruoka ja uuniperunat parilla eri täytteellä on aina erittäin toimiva vaihtoehto.

Niin, uuniperunaa, maistuisiko sinullekin? Perinteinen kinkku-ruohosipulitäyte toimii mielestäni aina, mutta tällä kertaa suosikikseni nousi uusi kokeilu, eli ihana cayannepippurilla terästetty avokado-pekonitäyte, johon rapea pekoni tuo kivaa suutuntumaa. Teimme molempia täytteitä, sillä vaihtelu virkistää ja toisaalta hyväksi todettu kinkku-ruohosipulitäyte oli mukana myös siltä varalta, ettei avokado-pekonikokeilu olisikaan toimiva. Vaan oli se ja ensi kerralla teemme sitä varmasti uudestaan.

uuniperuna

Avokado-pekonitäyte
6-10 perunalle

– 2 prk kermaviiliä
– paketti pekonia
– avokado
– cayannepippuria
– suolaa ja mustapippuria

Pilko pekoni pieniksi paloiksi ja ruskista ne pannulla rapeiksi. Anna jäähtyä. Halkaise avokado, poista siitä kivi ja kuutioi hedelmäliha kuoressaan veitsellä. Lusikoi avokadokuutiot kermaviilin sekaan. Lisää seokseen myös jäähtynyt pekonimuru ja mausta täyte cayannepippurilla, suolalla ja mustapippurilla.

uuniperuna-2

Kinkku-ruohosipulitäyte
6-10 perunalle

– 2 prk kermaviiliä
– 200 g kinkkua
– puolikas punainen paprika
– nippu ruohosipulia
– suolaa ja mustapippuria

Pilko paprika pieniksi kuutioiksi. Pilko myös ruohosipuli ja kinkku. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja mausta seos suolalla ja pippurilla.

uuniperuna-4

0 kommenttia

 • Hanne

  Tiedän niin tunteen tuosta tulehduksesta!! Auts.
  Kyllä se vaaleanpunainen arki siellä vielä näyttäytyy. Meillä oli ensimmäisen kanssa koliikki mutta siitäkin selvittiin ja nyt poika nukkuu vaikka miten pitkään:)

  Ja uuniperunat..aah. Miksi niitä ei vain ikinä muista tehdä??

  • Martina

   Vaaleanpunainen arki on onneksi alkanut jo näyttäytyä nyt kun tulehdus alkaa olla selätetty. Oli se kyllä kurja vaiva, mutta lohduttauduin koko ajan ajatuksella siitä, että onneksi minä sairastan eikä vauva. Vauva tuntuu onneksi olevan varsin helppoa sorttia, joten siinä mielessä olemme päässeet helpolla. Jos rintatulehdus oli ainoa alkuvaiheen vastoinkäyminen niin ei haittaa. Voisi olla paljon pahemminkin.

   Niinpä, miksei uuniperunat tule koskaan mieleen kun miettii mitä syötäisiin! Mekin muisteltiin että ollaan tehty uuniperunoita ennen tätä kertaa joskus vuosia sitten vanhassa Helsingin kämpässämme. Jospa nyt muistaisimme niiden olemassaolon hieman useammin. 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *