Lissabon,  Portugali,  Viinimatkailu

Tarina portviinistä

Ilta Lissabonissa. Elokuinen helle väreilee yhä ilmassa, mutta tuntuu siedettävältä ilman suoraan iholle porottavaa aurinkoa. Olemme matkalla hotellille kun päätämme nauttia vielä hetken Lissabonin illasta istahtaen keskelle kävelykatua levitetylle terassille. Tilaamme portviiniä. Yhden lasin vaaleaa ja yhden tummaa.

Portviini ei varsinaisesti vakuuta, mutta ei se pahaakaan ole. Makuelämys unohtuu nopeasti.

Kuluu vuosia. Vietämme syyskuista vuosipäiväämme paikallisessa lempiravintolassamme. Välijuustoille pitäisi valita viinipari. Tarjoilija suosittelee portviiniä. Kohautamme olkiamme ja toteamme, että kokeillaan sitä.

Lasiin kaadettu portviini on kuin nektaria, joka sointuu täydellisesti yhteen juustojen kanssa. Mitä on tapahtunut! Joko makumme on kehittynyt huomattavasti sitten Lissabonin reissun tai sitten lasiimme on kaadettu selvästi laadukkaampaa portviiniä. Nyt voidaan puhua elämyksestä.

Portviinikokeilu ravintolassa jää mieleen kummittelemaan. Tulee joulu ja päätämme ostaa pullon portviiniä juustojen kaveriksi. Mukaan lähtee myös hyväksi havaitut tutut ja turvalliset punkut. Varmuuden vuoksi.

Pyydämme Alkon myyjältä vielä suosituksen portviinistä. Hän kertoo niissä olevan isoja eroja. Tawny on hänen ehdotuksensa juustojen kaveriksi, joten otamme sitä.

Joulupäivän iltana katamme juustot kauniisti isolle lautaselle ja punaviinipulloa hypistelevä käsi tarttuukin portviiniin. Nyt maistetaan tätä.

Portviinin maku on jo sellaisenaan parempi kuin muistin. Se ei ole liian makea, mutta mukavan tuhti kuitenkin ja kiinnostavan vivahteikas. Kokeilen portviiniä juuston kanssa. Mykistyn. Otan palan toista juustoa ja pienen maistiaisen portviinilasista.

Tästä ei ole paluuta.

Kun toteamme portviinin sopivan erinomaisesti myös suklaan kanssa, pelkään pahoin, että vanhat punaiset juustoviinimme jäävät jatkossa paitsioon. Nyt huomaan sen, mistä moni asiantuntija on puhunut. Punaviini tuo juustoista esiin epämiellyttävää metallista makua. Se katoaa täysin portviinin kanssa ja suussa on vain pehmeitä, miellyttäviä ja toisiinsa sointuvia kiinnostavia makuja.

Kokeile vaikka! Me koimme jouluisen ahaa-elämyksen Conde de Monsul Tawny Port -nimisen viinin kanssa.

Saattaa olla, että mieli lähti jo laukkaamaan kohti Portugalia. Matka portviinin kotikonnuille oppimaan lisää uudesta ihastuksestamme alkoi houkutella kovastikin.