Lissabon,  Portugali,  Ulkomaat,  Yleinen

Lissabonin matkaopas

Monikasvoinen Lissabon on viehättävä, värikäs ja sielukas kaupunki. Sen kauniisti repsahtaneet vanhat talot, kauniit kaakelit, klubin hämystä soiva fado, maukas viini ja merellinen ruoka saavat tulijan ihastumaan itseensä ensisilmäyksellä. Aurinkoisessa Lissabonissa on paljon näköalapaikkoja, vanhat keltaiset ratikat kolistelevat kaupungin kaduilla samalla kun matkailijat miettivät, viettäisikö vielä yhden päivän kaunista Lissabonia ihaillen, vai suuntaisiko päiväretkelle vaikkapa Sintraan, Cascaisiin tai Estoriliin. Lissabon on valokuvauksellinen ja pitää otteessaan. Portugalin pääkaupunki tarjoaa jotain jokaiseen makuun, joten ota tästä vinkit talteen ja ala suunnitella reissua kauniisti ikääntyneeseen ihanaan Lissaboniin.

IMG_3778

IMG_4089

lissabon-2

Yleistä

Lissabon on Euroopan läntisin ja aurinkoisin pääkaupunki, sekä ainoa pääkaupunki, joka sijaitsee Atlantin rannalla. Atlantin läheisyys tekee Lissabonin ilmastosta miellyttävän ympäri vuoden. Viileä merituuli takaa sen, ettei kesälläkään ole tukahduttavan kuuma. Sateita saadaan melko vähän eikä lämpötila laske talvellakaan alle 10 asteen.

Valuutta Lissabonissa on euro ja hintataso on suomalaisittain edullinen. Kello on Lissabonissa kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa. Lentoaika Helsingistä Lissaboniin on noin 5 tuntia.

Lissabon on turvallinen maa matkustaa, joskin yksin liikkumista suositellaan välttämään öisin esimerkiksi Alfaman ja Bairro Alton kapeilla pikkukujilla. Me emme kuitenkaan kokeneet oloamme turvattomaksi pimeälläkään. Taksilla liikkuminen on turvallista ja edullista ja paikalliset ovat huomattavan ystävällisiä ja kielitaitoisia. Etenkin isoimmilla aukioilla näkee jonkin verran huumekauppiaita, mutta he eivät ole häiriöksi ja ovat pääosin siistin näköisiä.

Portugalin kansallismusiikki fado on surullista ja valittavaa sekä kauniin melankolista. Sitä voi kuunnella pienillä fadoklubeilla etenkin Alfamassa ja Bairro Altossa. Fadoesitykseen kuuluu yleensä naislaulaja ja mies säestämässä häntä 12-kielisellä kitaralla, mutta myös miessolistien esitykset ovat kuulemisen arvoisia ja kitaristeja voi olla useampiakin.

Vuonna 1755 Lissabonia järisytti yksi historian tuhoisimmista maanjäristyksistä. Sitä seuranneet tulipalot sekä tsunami tuhosivat ison osan kaupunkia. Alfama selvisi tuhoista parhaiten kun taas laaksossa sijaitseva keskustan alue Baixa tuhoutui täysin ja se jouduttiin rakentamaan kokonaan uudelleen.

IMG_2692

IMG_3633

IMG_3862

Kaupunki ja nähtävyydet

Lissabonia kutsutaan seitsemän kukkulan kaupungiksi ja korkeuserot takaavat sen, että näköalapaikkoja riittää ja matkaajan pakaralihakset ovat koetuksella mäkiä tallustaessa. Kaupungissa on kuitenkin helppo kulkea myös erilaisilla hisseillä, funikulaareilla ja raitiovaunuilla, jos kunto ei kestä kiipeämistä.

Lissabon on monimuotoinen kaupunki ja sen eri kaupunginosat tarjoavat monenlaista tunnelmaa. Vanhin kaupunginosista on suloisen sokkeloinen Alfama, joka selvisi 1755 vuoden maanjäristyksessä lähes vahingoittumattomana.

Bairro Alton kaupunginosa on kuuluisa siitä, että päivisin nukkuvat kadut heräävät illalla henkiin ja tunnelma on jopa karnevaalimainen. Ravintoloita, baareja ja yöelämää riittää, joskin toiset eivät suostu astumaan jalallakaan öiseen Bairro Altoon sen vauhdikkaan tunnelman vuoksi. Makuasioita, sanon minä.

Alfaman ja Bairro Alton välisessä laaksossa sijaitsee kaupungin keskusta Baixa. Alfaman ja Baixan välissä kohoavaa Sao Jorgen linnaa ei voi olla huomaamatta. Lyhyen juna- tai raitiovaunumatkan päässä sijaitsevassa Belemissä taas sijaitsevat Lissabonin merkittävimmät nähtävyydet ja Tejo-joen toisella puolella on kuuluisa Cristo Rei -patsas.

Joen ylittävä silta Ponte 25 de April on niin ikään kuuluisa nähtävyys. Joen ylittää myös Euroopan pisin silta, Vasco da Gaman silta, joka on 17 kilometriä pitkä. Silta näkyy hienosti lentokoneen ikkunasta kaupunkiin laskeuduttaessa.

Näköalapaikoista parhaat ovat Bairro Alton laidalla sijaitseva Jardim de Sao Pedro de Alcantara, Sao Jorgen linnan näköalapaikat, Santa Luzian vehreä miradouro sekä Gracan kukkula, joista jälkimmäisestä tuli meidän ehdoton lempparimme. Elevador de Santa Justan hissillä voi sekä nousta ylös Bairro Altoon rasittamatta jalkoja että ihailla maisemia Lissabonin kattojen yli hissin näköalatasanteelta käsin. Praca do Comercion laidalla kohoavan Rua Augusta -kaaren päälle pääsee niin ikään kiipeämään ja ihailemaan maisemia pientä maksua vastaan.

Ruoka ja juoma

IMG_3252

IMG_2739

pasteldenata

Lissabonin ruokakulttuuriin kuuluu olennaisena osana kalat ja muut merenelävät. Portugalilaiset viinit ovat hyviä ja niistä kuuluisimmat lienevät Portviini, Madeira ja Vinho Verde. Tippiä on tapana jättää jos (ja kun) palvelu on hyvää. Kaupungin ravintoloista suosittelemme lämpimimmin Bastardoa, The Insólitoa ja Tapas Bar 52:ta. Lue lisää Lissabonin ruokakulttuurista ja ravintoloista täältä.

IMG_3205

lissabon-3

Liikkuminen

Lissabonissa liikkuminen on edullista niin taksilla kuin julkisilla kulkuvälineilläkin. Metrolla pääsee liikkumaan helposti kantakaupungissa ja vähän kauemmaksikin, kuten vaikkapa lentokentälle. Me totesimme kuitenkin taksin olevan kätevämpi lentokenttämatkoihin, sillä hinta on edullinen ja matka kesti metrolipun ostoihin kuluvan ajan huomioiden paljon vähemmän kuin julkisilla kulkiessa. Matkaan Baixassa sijaitsevalta hotellilta lentokentälle kului noin vartin verran ja matka maksoi 10-15 euroa.

Lissabon on kuuluisa vanhoista keltaisista raitiovaunuistaan ja moni turisti haluaakin matkata raitiovaunulla numero 28. Kyseinen linja on kuitenkin usein hyvin täynnä ja se kolistelee harmillisen usein ohi tupaten täyteen ahdettuna. Kävellen olisit jo perillä. Myös muissa raitiovaunulinjoissa on usein ruuhkaa etenkin keskikesällä.

Metron ja raitiovaunujen lisäksi bussi on kätevä tapa kulkea Lissabonissa ja myös junilla pääsee vaikkapa Belemiin tai kauemmaksi Sintraan, Estoriliin ja Cascaisiin. Kaiken kaikkiaan julkisilla kulkuvälineillä liikkuminen on halpaa ja kätevää eivätkä ne taksitkaan tosiaan paljon maksa.

Plussaa annamme myös siitä, että isoimmilla asemilla on lippuautomaattien edustalle palkattu henkilökuntaa avustamaan lipun ostossa. Tämä oli erittäin hyvä juttu etenkin ruuhkautuneella lentokentän asemalla, joskin lippuautomaatille joutui jonottamaan silti melko pitkään. Älä heitä joukkoliikenteen lippua pois! Sitä joutuu usein näyttämään vielä juna-asemalta poistuttaessa, jotta pääsee porteista ulos, ja lipulle voi ladata uudelleen arvoa.

IMG_2550

IMG_2837

Majoitus

Lissabonissa on paljon eritasoisia majoitusvaihtoehtoja ja jokaisella kaupunginosalla on omat kannattajansa. Me suosittelemme ottamaan hotellin keskustasta Baixan alueelta, sillä sieltä on lyhyt matka muihin kaupunginosiin, tärkeimmille nähtävyyksille ja myös joukkoliikenteen solmukohdat ovat lähellä. Juna-asemille kävelee nopeasti ja metrot sekä raitiovaunut ovat myös lähellä.

Me yövyimme Hotel Brown’s Downtownissa emmekä voi muuta kuin suositella tyylikästä hotellia. Sijainti on mitä mainioin ja aamiainen todella ihana, vaikka se sijaitseekin viereisessä rakennuksessa ja näin ollen aamiaiselle joutuu kävelemään ulkokautta korttelin kulman ympäri.

Muuta

IMG_4023
Estoril

IMG_3976
Cascais

IMG_3372
Sintra

Lissabonissa kiertelyn lisäksi kannattaa tehdä päiväretkiä myös lähiympäristöön. Sintran supersöpöön vuoristokaupunkiin pääsee helposti junalla ja Portugalin rivierakin on lyhyen junamatkan päässä. Estorilissa sijaitsee kuuluisa Casino ja sekä Estoril että Cascais ovat tunnettuja rantaelämästään, joskin molemmat ovat melko täynnä turisteja. Sintrassa voit nauttia lounaan vaikkapa täällä.

IMG_3365

IMG_2630

azulejo

Sen lisäksi että Lissabon on tunnettu keltaisista raitiovaunuistaan sekä fado-musiikista, en voi olla mainitsematta kauniita azulejo-kaakeleita, joita näkee ympäri Portugalin. Koristeelliset laatat ovat yleensä valkoisia sinisillä kuvioilla koristeltuja ja lasitettuja, mutta myös värikkäämpiä laattoja ja niistä koostettuja kokonaisia taideteoksia näkee paljon kaupungilla. Laattoja käytetään monenlaiseen koristeluun. Niitä on talojen julkisivuissa, sisäseinissä, lattioissa, näköalapaikkojen opastauluissa ja vanhan ränsistyneenkin talon seinästä voi bongata upean azulejo-koristeen.

vinhoverde

Matkamaskottimme Lassen postauksen Lissabonista voit lukea täältä.

Lue myös postauksemme 10 Lissabonin lempparia.

Lissabon-juttuja löytyy myös seuraavista blogeista:

Cocoa etsimässä
– Hannan Soppa: 1. postaus ja 2. postaus
Hella & houkutus
Kohteena maailma
Maailman äärellä
Panun matkat
Travellover

fado

IMG_3298