Liharuoat,  Reseptit,  Yleinen

Unkarilainen gulassi

Ruokatuliaiset ovat parhaita. Tuon niitä mahdollisuuksien mukaan itse itselleni, mutta vielä parempaa on saada jonkun toisen tuoma pieni ruokaan liittyvä tuliainen jostakin maankolkasta. Henkan vanhemmat toivat meille Budapestista pussillisen söpöjä paprikatuotteita ja paketista löytyi myös unkarilaisen gulassin resepti. Siitä se idea sitten lähti.

Sovelsimme reseptiä monen eri reseptin pohjalta ja teimme ruokaa niin ison satsin, että siitä riitti maistuvaa syötävää moneksi päiväksi. Voit puolittaa reseptin jos se tuntuu liian isolta, mutta tämä kestää hyvin myös pakastamista jos et jaksa syödä kaikkea heti. Samalla vaivalla tekee sapuskaa vähän enemmänkin. Pyydä vaikka ystävät kylään herkuttelemaan gulassilla, jos tuntuu ettei iso satsi hupene muuten.

Gulassia keittelivät muuten aikoinaan unkarilaiset paimenet leirinuotion äärellä. Siitä ruoka on saanut nimensäkin. Gulassi eli gulyász tarkoittaa nimittäin paimenta.

Unkarilainen gulassi
8 annosta

– 1 kg naudan ulko- tai sisäpaistia
– 4 sipulia
– 3 punaista chiliä (laita vähemmän jos et ole tulisen ruoan ystävä)
– 2 yksikyntistä valkosipulia
– 6 porkkanaa
– 2 rkl gulassikreemiä eli paprikatahnaa
– 2 rkl paprikajauhetta
– kuminaa
– suolaa ja pippuria
– 500 g tomaattimurskaa
– 1 kg perunoita
– persiljaa
(- smetanaa)

Pilko sipulit ja chili ja kuullota niitä kattilan pohjalla öljyssä. Ota tarpeeksi iso kattila, jotta koko gulassi mahtuu siihen.

Pilko liha ja ruskista se pannulla. Lisää ruskistettu liha kattilaan. Pilko vielä porkkanat ja lisää nekin kattilaan.

Mausta gulassi paprikatahnalla, paprikajauheella, kuminalla, suolalla ja pippurilla. Lisää vettä niin että lihat ja porkkanat peittyvät juuri ja juuri. Lisää tomaattimurska ja anna muhia miedolla lämmöllä kannen alla niin kauan, että porkkanat ovat pehmenneet ja nestemäärä on pienentynyt noin puoleen. Ei haittaa jos muhitat gulassia kauan, se vain paranee siten. Jos on kiire nosta lämpöä ja ota kansi pois.

Lisää sitten perunat, pilkottuina ja kuorittuina nekin. Anna pulputtaa vielä niin kauan että perunat ovat kypsiä. Viimeistele persiljasilpulla ja tarjoile. Voit maistaa gulassia myös smetanan kanssa. Me ihastuimme sen tuomaan pehmeään makuun, mutta smetana ei ole välttämätön, eikä ilmeisesti edes kovin unkarilainen tapa nauttia gulassia.

Kommentit pois päältä artikkelissa Unkarilainen gulassi