Liharuoat,  Reseptit

Peposo – Toscanalainen pippurinen lihapata

Toscanalainen keittiö perustuu ikivanhaan cucina poveraan, joka muistuttaa alueen köyhistä ajoista ja jossa hyödynnetään kaikki saatavilla oleva. Yksi vanha resepti, joka jatkaa yhä porskuttamistaan, on pippurinen lihapata nimeltä peposo. Sen juuret juontavat keskiaikaan, jolloin pata sai hautua uunissa koko päivän ollakseen illalla maukas ja murea.

Peposo on lempeän pippurinen lihapata, jonka hurjaa mustapippurin määrää ei pidä säikähtää. Pippurin maku ei ole lainkaan överi, vaikka liemenä toimiva kipakka chianti syventääkin sitä mukavasti. Peposo tulee nauttia perunamuussin tai polentan kanssa ja ruokajuomaksi suosittelen ehdottomasti vähän parempaa chiantia, joka saa olla pippurisemmasta päästä. Hyvin valittu viini kruunaa tämänkin makunautinnon.

Lue lisää Toscanan ruokakulttuurista.

Peposo

6 annosta

  – 1 kg naudan paistia
  – 3 rkl mustapippuria
  – 3 rkl vehnäjauhoja
  – 1 dl oliiviöljyä
  – 5 porkkanaa
  – 2 sipulia
  – 5 valkosipulinkynttä
  – 2 laakerinlehteä (tai salviaa)
  – pullo chiantia
  – suolaa

Pilko naudan paisti kuutioiksi. Sekoita puolet (1,5 rkl) pippurista vehnäjauhoihin ja pyörittele lihapalat seoksessa. Ruskista lihat kattilan pohjalla öljyssä.

Kuori ja pilko porkkanat sekä sipulit. Lisää myös ne pataan ja mausta suolalla ja lopuilla pippureilla. Kippaa sekaan chianti ja laakerinlehdet tai salvia.

Hauduta pannulla kannen alla tai uunissa vähintään 2-3 tuntia. Me annoimme padan muhia kaikessa rauhassa reilut 6 tuntia ja oli kuulkaa maukasta.

Kommentit pois päältä artikkelissa Peposo – Toscanalainen pippurinen lihapata