Liharuoat,  Yleinen

Hyvää porosta – 7 herkullista pororeseptiä

Kun muutimme uuteen kotiimme ostimme pakastimeen puolikkaan poron. Siitä riittäisi kokattavaa pitkäksi aikaa ja into ruoanlaittoon olikin kova, kun pääsimme vihdoin ihanaan isoon uuteen keittiöömme touhuamaan. Pororuokia tulikin tehtyä paljon. Oli käristystä, pulled poroa, sisäfilettä, ulkofilettä ja paahdettuja luita. Ihan tässä mietin pitäisikö taas ostaa poronlihaa pakastimeen, mutta voi olla, ettei vauvavuotena tule laitettua ruokaa niin suurella innolla kuin ensimmäisenä vuotena uudessa kodissa.

Omia tekeleitään ei pitäisi moittia, mutta ihan vähän minua kyllä häiritsee näiden postausten kuvien laatu, vaikkei kuvat olekaan edes kovin vanhoja (sieltä vasta hirveitä kuvia löytyykin!). Olemme päivittäneet kuvauskalustoa ja oppineet sekä paremmiksi kuvaajiksi, että paremmiksi kuvankäsittelijöiksi, ja nykyisellä osaamisella moni asia kuvissa pistää silmään.

Ei anneta sen kuitenkaan häiritä, sillä maku näissä ruoissa on enemmän kuin kohdallaan ja halusin ehdottomasti koota kaikki pororeseptimme yhteen postaukseen. Kotimaista poronlihaa kun ei voi koskaan hehkuttaa liikaa. Tässä siis seitsemän parasta pororeseptiämme, olkaa hyvät!

IMG_5763
1. Poronkäristys
lapa, paisti, etuselkä, käristysliha, jauheliha

Aloitetaan siitä perinteisimmästä eli poronkäristyksestä. Oluessa kaikessa rauhassa haudutettu poronkäristys on todellista herkkua perunamuussin ja puolukoiden kera. Leikittelemme välillä ajatuksella, mitä suomalaista ruokaa tarjoaisimme ulkomaalaisille vieraillemme, ja poronkäristys on aina erittäin vahva ehdokas pääruoaksi. Parasta Suomesta.

Katso resepti täältä.

IMG_6499
2. Poron sisäfile ja sienimuhennos
sisäfile

Käristys on hyvää, mutta parasta porossa on kuitenkin mielestäni sisäfile, jonka pinnat paistetaan nopeasti niin, että sisus jää kauniin punaiseksi. Peruna on aina poron hyvä kaveri, mutta myös pelkät vihreät pavut ja sienimuhennos toimivat oikein hyvin poron sisäfileen kanssa.

Katso resepti täältä

IMG_5461
3. Lihaliemi poron luista
lihalliset luut

Kun ostimme pakastimeen puolikkaan poron, tuli mukana myös jättipussi poron lihallisia luita.
Niistä keitellään tietysti mitäs muutakaan kuin herkullista lihalientä, jonka voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Lihaliemen sivutuotteena tulee muuten melkoinen kasa luista irtoavaa lihaa, joka kannattaa ehdottomasti hyötykäyttää. Ohjeet siihenkin löydät alla olevan linkin takaa.

Katso resepti täältä.

IMG_4112
4. Paahdetut poronluut
lihalliset luut

Koska luita jäi jäljelle lihaliemen keittelyn jälkeenkin, piti lopuille luille keksiä käyttöä. Se ei ollut kovin vaikeaa kun joku mainitsi uunissa paahdetut poronluut. Suolalla ja pippurilla maustettuja luita on kiva nakertaa vaikkapa lempiohjelman äärellä.

Katso resepti täältä.

IMG_7356
5. Pororieskat
jauheliha, käristysliha, paisti, etuselkä, lapa

Poronlihasta voi tehdä myös meksikolaisesta keittiöstä innoituksensa saaneita porofajitaksia eli tuttavallisemmin pororieskoja, joissa maistuu parhaat kotimaiset maut. Poroa, puolukkaa, rieskaa, sieniä, sipulia.. Tässä vähän modernimpi resepti perinteisistä suomalaisista mauista.

Katso resepti täältä.

IMG_2237-2
6. Pulled poro
etuselkä, paisti, lapa

Kuvassa tämä ruoka näyttää erehdyttävästi samalta kuin poronkäristys, mutta kyseessä on pitkään kypsytetty pulled poro, jota kannattaa tehdä kerralla isompi satsi. Lihaa kypsytetään makuliemessä monta tuntia ja revitään sitten kahdella haarukalla pienemmäksi. Pulled poroa voi käyttää monenlaisissa ruoissa, kuten leivän välissä, salaatissa ja jälleen kerran sen perunan kanssa. Vain mielikuvitus on rajana!

Katso resepti täältä.

IMG_4246
7. Poron ulkofile ja suppilovahverorisotto.
ulkofile

Perunan lisäksi sienet ovat poronlihan hyviä kavereita. Uunissa paistetun ulkofileen kaveriksi tehdään valuvaa mutta täyteläistä suppilovahverorisottoa ja siinäpä se valmis annos sitten onkin. Muuta ei lautaselle kaivata.

Katso resepti täältä.

IMG_5749
Onko sinulla takataskussasi hyvä pororesepti? Jätä kommentteihin parhaat vinkit ja linkit!

Kommentit pois päältä artikkelissa Hyvää porosta – 7 herkullista pororeseptiä