Kreeta,  Kreikka,  Reseptit,  Ruokamatkailu,  Suolaiset herkut,  Yleinen

Spanakopita eli kreikkalainen feta-pinaattipiiras

Kaupallinen yhteistyö Happy Oliven kanssa.

Sain viime vuoden lopulla muutaman näytepullon laadukasta tuoretta oliiviöljyä suoraan kreetalaisen pientuottajan tilalta. Ihastuin vihertävään öljyyn niin, että tällä hetkellä sitä on menossa jo kolmas pullollinen. Olen dippaillut öljyyn leipää ja kasviksia sekä käyttänyt sitä ruoanlaittoon.

On ollut mukava kuulla miten moni teistäkin innostui joko tilaamaan oliiviöljyä tai varaamaan oman nimikkopuun, jonka vuosittaisesta sadosta me nimikkopuiden omistajat saamme kolme litraa öljytuliaisia kotiin toimitettuna.

On ollut kiva myös keskustella kanssanne oliiviöljystä ja ylistää yhdessä sen makua sekä laatua. En ole yksin oliiviöljyinnostukseni kanssa. Tuore kreetalainen oliiviöljy on vienyt myös monen Tasty Travelissimon lukijan sydämen.

Minulta on kyselty reseptejäkin, joihin oliiviöljyä voisi käyttää. Tässä on yksi erittäin maukas sellainen. Spanakopita eli kreikkalainen feta-pinaattipiiras on klassikko, jossa hyvä oliiviöljy on tärkeässä roolissa. Filotaikinakerrokset voidellaan öljyllä ja sitä kannattaakin varata piiraaseen reippaasti. Minun versiossani piiraan pinnalle ripotellaan hunajan vastapainoksi maukas sormisuola sekä paahdettuja pinjansiemeniä ja lisätään fetatäytteeseen hieman sitruunaa.

Spanakopita eli kreikkalainen feta-pinaattipiiras

8 annosta

500 g filotaikinaa
sipuli
valkosipulinkynsi
450 g pakastepinaattia
50 g pinjansiemeniä
200 g fetaa
250 g maustamatonta rahkaa
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
laadukasta oliiviöljyä (Happy Olive)
sormisuola ja hunajaa pinnalle

Tee ensin pinaattitäyte. Pilko sipulit ja kuullota niitä öljyssä. Lisää pannulle sitten pinaatit ja lämmitä niitä sekä sipulia pannulla niin kauan kunnes neste on haihtunut. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Lisää sekaan melkein kaikki pinjansiemenet. Säästä osa paahdettavaksi piiraan pinnalle.

Tee myös fetatäyte sekoittamalla feta, rahka, hunaja ja sitruunamehu keskenään. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria.

Ala sitten koota piirasta leivinpaperoidulle uunivuoalle. Lado alimmaiseksi 3 filotaikinaa yksi kerrallaan. Voitele välit oliiviöljyllä.

Levitä sitten pinaattitäytettä taikinapohjan päälle niin että jätät reunoille muutaman sentin taittovaraa. Lisää sitten taas filotaikinalevy, fetatäyte (muista taittovarat) ja taas filotaikinalevy. Voitele taikinakerrokset kevyesti oliiviöljyllä. Jatka tätä kunnes täytteet loppuu.

Minun piiraaseeni tuli kaksi pinaatti- ja kaksi fetatäytekerrosta. Tähtää sinäkin samaan niin täytettä tulee väleihin sopivasti.

Tee kansi samalla tavalla kuin pohja, eli laita yhteensä kolme filotaikinaa yksitellen päällekkäin. Voitele välit ja piiraan pinta oliiviöljyllä.

Taita lopuksi piiraan reunat piiraan alle ja levitä pinnalle hunajaa. Paista 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes piiras on kullanruskea.

Paahda odotellessasi piiraan pinnalle tulevat pinjansiemenet kuivalla pannulla. Ripottele paahdetut pinjansiemenet valmiin piiraan päälle ja viimeistele pinta sormisuolalla. Leikkaa paloiksi ja nauti.

Vinkki! Voit lisätä täytteisiin halutessasi myös yrttejä. Esimerkiksi minttu ja persilja sopivat spanakopitaan hyvin.

Oliiviöljyt, nimikkopuut ja kreetalaiset kirjat voit tilata Happy Oliven nettisivuilta.

2 kommenttia