Krakova,  Puola,  Ruokamatkailu,  Ulkomaat,  Yleinen

Ruokamatkalla Krakovassa – Maista ainakin näitä

Puola ja Krakova eivät välttämättä tule ihan ensimmäisinä mieleen kun mietitään eurooppalaisia ruokamatkakohteita, mutta on sielläkin muutama paikallinen erikoisuus, joita kannattaa ehdottomasti maistaa. Krakova itse asiassa jopa hieman yllätti minut ruokamatkakohteena ja jäin kaipaamaan ainakin kaupungin herkullisia zapiekanka-leipiä. Paikallista sienikeittoakin lusikoisin mielelläni vielä uudestaankin.

Sen pidemmittä puheitta tässä parhaat vinkkini Krakovaan. Maista ainakin näitä:

Puolaruoka-6

Puolaruoka-7

1. Zapiekanka

Ehdoton lempparini olivat nämä herkulliset Zapiekanka-leivät, jotka nautimme Kazimierzin juutalaiskaupunginosassa. Plac Novylla sijaitsevaa Endzioria oli kehuttu, mutta koska paikka oli vierailumme aikana kiinni, tilasimme zapiekankamme viereiseltä luukulta, jonka eteen oli muodostunut hieman jonoa. Se on aina hyvä merkki ja oikein herkulliset zapiekankat saimme sieltäkin.

Zapiekanka pitää perinteisesti sisällään sieniä, juustoa ja ketsuppia. Näitä kaikkia löytyi myös meidän valitsemistamme neljän juuston zapiekankasta sekä Spicysta, jonka tulinen kastike meinasi olla hieman liiankin tulinen meidän makuumme. Neljän juuston zapiekankaan kannattaa valita ehdottomasti basilikakastike! Vieläkin tulee vesi kielelle kun muistelen kyseistä herkkua. Äläkä anna leivän vaatimattoman ulkonäön häiritä. Maistettuasi yllätyt siitä miten herkullinen se on!

Puolaruoka-4

Puolaruoka-5

2. Sienikeitto

Jos Prahassa herkutellaan koverretun leivän sisällä tarjoiltavasta gulassista niin Krakovan vastaava erikoisuus on leipäkuoresta nautittu sienikeitto. Keiton ulkonäkö saattaa olla vaatimaton, mutta maku on kaikkea muuta. Me nautiskelimme kuvan keitot vanhassa kaupungissa Rynek Glowny -aukion kupeessa olevassa ravintola Marmoladassa (Grodzka 5). Suosittelen!

Puolaruoka-3

Puolaruoka-11

3. Pierogit

Pierogit ovat yksi Puolan kuuluisimmista ruoista ja niitäkin kannattaa toki maistaa, mutta omiksi suosikeiksini ne eivät kuitenkaan nousseet, vaikkei pierogeissa varsinaisesti mitään vikaakaan ollut. Pidin kuitenkin paljon enemmän zapiekankasta sekä sienikeitosta. Pierogien makuun pääsee ainakin vanhan kaupungin Tradycyja -ravintolassa (Rynek Glowny 15), jossa tilasimme kolmen erilaisen suolaisen pierogin annoksen. Pierogeja saa myös makeana versiona.

Puolaruoka-9

4. Vodka

Puolasta ja Krakovasta ei vaan voi puhua mainitsematta vodkaa. Me tutustuimme vodkaan Wodka Cafe Barissa (Mikolajska 5), jossa tilasimme kuuden vodkan maistelutarjottimen puoliksi. Kyseiset makuvodkat muistuttivat enemmän likööriä kuin vodkaa ja ihastuimme ikihyviksi ainakin hasselpähkinän makuiseen vodkaan.

Puolaruoka-8

Puolaruoka-1

5. Olut

Jos kerran vodka mainitaan Krakovasta ja Puolasta puhuttaessa niin silloin pitää mainita myös olut. Paikallinen olut on hyvää ja halpaa ja suurin osa näytti juovan sitä ruoankin kanssa. Me tilasimme välillä viiniä, mutta se on paljon kalliimpaa kuin naurettavan edullinen olut. Ainakin Zywiec -olut maistui meille hyvin, joten suositus sille.

Puolaruoka-2

Mikä unohtui? No ainakin Krakovan makkara!