Kotimaa,  Porvoo,  Yleinen

Wanha Laamanni, Porvoo

Porvoon kirkon kupeessa, Kirkkotorin kulmassa Edelfeltin patsaan takana on vanha notkahtanut puutalo, joka on nököttänyt paikallaan jo vuodesta 1790 asti. Ilman asiasta kertovaa kylttiä ei arvaisi tässä olevan hienon ravintolan, mutta portaita pitkin nousemalla ja pienen sisäpihan terassin lomitse kulkemalla saapuu Wanhaan Laamanniin, jonka valoisa vanhaa aikaa henkivä aula toivottaa tulijan tervetulleeksi uudistuneeseen ravintolaan.

Wanha Laamanni tarjoilee modernia skandinavialaista fine diningia upeassa perinnemiljöössä. Annokset on tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia, joissa on kaikki kohdallaan. Maut toimivat täydellisesti yhteen, annoksissa on kivasti erilaisia tekstuureja ja niiden ulkonäkökin on kaunis. Täältä saa vähän parempaa ruokaa erityisiin hetkiin.

wanhalaamanni

wanhalaamanni-3

wanhalaamanni-4

wanhalaamanni-8

Me herkuttelimme Wanhan Laamannin illallisella kolmen ruokalajin menun. Istuimme kaksikerroksisen ravintolan alakertaan ikkunapöytään, josta aukesi maisemat Porvoon kattojen yli joelle asti. Taustalla oleva auringonlasku värjäsi taivaanrannan oranssiksi.

Toisella seinustalla oli hauska feikki-ikkuna, eli näyttö, joka näyttää livekuvaa seinään kiinnitetyn kameran välityksellä. Vanhaan taloon ei saa puhkoa ikkunoita, joten näkymä Porvoon kirkolle taattiin kekseliäästi kameran välityksellä. Yläkerrasta löytyy samanlainen livekuva Porvoonjoelle päin.

wanhalaamanni-9

wanhalaamanni-11

wanhalaamanni-7

Ravintolan sisustus henkii vanhaa aikaa, on valoisa ja sopivan arvokas astetta parempaan illallishetkeen. Takka luo tunnelmaa molemmissa kerroksissa ja kynttilät palavat pöydissä. Leipälautasessa on hauska maalaus, jossa lukee “Lähileipää lähiuunista!” ja kyllä, pöytään tuodun leipäkorin antimet olivat herkkua. Näkkileipä oli oma suosikkini.

Pihalla oleva 80-paikkainen terassi on osittain katettu ja lämmitetty. Siinä kelpaa viettää leppoisia hetkiä vanhan Porvoon sydämessä. Ravintolasta löytyy myös valmiit menukokonaisuudet ryhmille ja voipa täällä viettää häitäkin.

wanhalaamanni-12

Kun olimme ihastelleet ravintolan sisustusta tarpeeksi, oli aika alkaa herkutella. Alkuruoka piti sisällään koijuustoa, pecanpähkinää ja balsamicoa. Lempparini annoksessa olivat ihanan rapeat pähkinät, mutta parhaan makuelämyksen sai, kun laittoi kaikkia annoksen komponentteja suuhun samaan aikaan.

wanhalaamanni-13

wanhalaamanni-14

Pääruoista maistoimme sekä entrecotea tumman timjamikastikkeen kera että lohiannosta, jotka jatkoivat loppuun asti mietittyä linjaa. Annoksissa oli jälleen mukavasti erilaisia tekstuureja ja etenkin lohiannoksen rapea kukkakaali sekä raikas sitruunageeli olivat kerrassaan mainiot lisät annokseen. Pidimme näistäkin todella kovasti.

wanhalaamanni-15

Jälkiruoaksi oli yhtä lempimakuyhdistelmääni eli suklaata ja banaania. Karamellisoitu banaani, suolapähkinä sekä suussa sulava suklaa maistuivat ihanalta yhdessä ja annos oli täydellinen päätös herkulliselle illalliselle. Viinisuositukset toimivat hyvin ja minullekin löytyi alkoholitonta viiniä, jota nautiskelin lasillisen ruokailun yhteydessä.

Wanha Laamanni vakuutti etenkin taidokkailla annoksillaan, mutta pidimme myös ravintolan ilmapiiristä, joka oli sopivan arvokas, mutta kuitenkin viihtyisä. Talovanhusta ulkoa katsellessa ei osannut arvata mitä sen sisältä löytyy. Jos kulahtanut ja notkahtanut ulkopuoli ei ihan vakuuttanut, kunnioittivat sisätilojen sisustusratkaisut täydellisesti vanhaa taloa ja sille kuuluvaa arvoa.

Vaikka annokset olivat viimeistelyjä fine dining -piiperryksiä, ei kolmen ruokalajin jälkeen todellakaan jäänyt nälkä, vaan ravintolasta valui ulos kaksi tyytyväistä bloggaajaa mahat täysinä. Onneksi reitti autolle kulki alamäkeen halki vanhan Porvoon, joka uinui iltahämärän laskeuduttua äänettömänä ja hiljaisena. Olimme ainoat kulkijat sen mukulakivikaduilla ja ihmettelimme hiljaa vanhan kaupungin rauhaisaa iltatunnelmaa.

wanhalaamanni-10

wanhalaamanni-5

wanhalaamanni-6

Yhteistyössä Wanha Laamanni

Kommentit pois päältä artikkelissa Wanha Laamanni, Porvoo