Toisenlainen Karibia
Ajattelepa hetki Karibiaa. Sen turkoosina kimmeltävää vettä, sileää hiekkarantaa jolle on ajautunut muutama kaunis simpukka. Palmut kurkottavat korkeuksiin, kädessäsi on trooppinen drinkki tai kookospähkinä pillillä ja aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta. Olet paratiisissa. Illalla palaat ehkä Karibian risteilyalukselle nauttimaan luksuselämästä tai suuntaat yltäkylläiseen All Inclusive -hotelliisi nauttimaan notkuvien pöytien antimista.
Totta tuokin ja upeat paratiisirannat ovatkin kenties Karibian parasta antia. Mutta Karibianmeren saarilla on myös toinen puoli. Se rähjäisempi, likaisempi puoli, jolle käännetään usein selkä ja otetaan suunta kohti palmurantaa.
Karibialla on yhä vahvasti läsnä alueella kukoistanut orjakulttuuri. Siirtomaa-aikana saarille tuotiin valtava määrä orjatyövoimaa Afrikasta ja afrikkalainen syntyperä näkyy saarten asukkaissa edelleen voimakkaana. Sokeriplantaaseilla työskennelleiden orjien vapautumisesta kertovia muistomerkkejä voi nähdä monilla keskeisillä paikoilla ja aihe on edelleen arka paikallisten keskuudessa.
Vaikka Karibian risteilyaluksilla seilaa rikkaita länsimaalaisia, kukoistaa monella Karibian saarella köyhyys. Myrskyjen riepottelemalta Grenadan saarelta muuttaa vuosittain pois paljon ihmisiä, sillä toimeentuloa ei riitä kaikille. Samaan aikaan turistit kiertelevät saarella autuaan tietämättöminä siitä, kuinka köyhä oppaaksi tarjoutunut paikallinen on ja kuinka jokainen kolikko käytetään perheen hyväksi. Voisit antaa vähän isomman tipin.
Myöskään maisema ei ole yhtä paratiisirantaa läheskään kaikkialla, vaikka valkeita hiekkarantoja löytyneekin saarelta kuin saarelta. Suhteellisen hyvinvoivan Barbadoksen pääkaupungin Bridgetownin laitamilla olevat, meidän silmiimme jo erittäin ränsistyneeltä näyttävät talot, ovat hyväkuntoisia verrattuna monen köyhemmän alueen asutukseen. Bridgetownin keskusta on internet-, sähkö- ja maakaasuverkkoineen moderni, mutta näennäisen hyvinvoivalla saarella on hälyttävän huono HIV-tilanne.
Karibian auringon alla luvut perheväkivallasta ovat äärimmäisen surullista luettavaa. Monen suljetun oven takana pahoinpidellään naisia ja noin 25 prosenttia murhista tapahtuu kotona. Erittäin surullista. Ymmärrän kyllä, miten kaikelle pahuudelle on helppo kääntää selkänsä, kun risteilyalus on saapunut satamaan ja haluat viettää hauskan päivän trooppisella paratiisisaarella. Ei silloin tee mieli ajatella surullisia asioita.
Karibia on toki ihana ja sinne kannattaa matkustaa. Halusin vain tuoda tällä pienellä postauksella esiin toisenlaisen Karibian sen mielikuvien kiillotetun paratiisimaiseman takaa. Ränsistyneisyyttä näkee jo pienellä päiväretkellä, toisella saarella enemmän kuin toisella, mutta kaikkialla se on jollain tapaa läsnä. Karibialla on yhä paljon köyhyyttä eikä meininki siellä ole todellakaan pelkillä luksusaluksilla suhailua ja rannalla pikkupikkubikineissä keikistelyä.
Lievästi sanottuna hieman pirteämpää Karibian meininkiä voit lukea muista Karibia-postauksistamme tämän linkin takaa. Niistä löydät paratiisirantoja, paikallisten hymyjä ja rommidrinkkejä. Sillä on Karibia sitäkin, todellista paratiisimeininkiä, ja sen takia alueelle kannattaa matkustaa. Samalla paikallisten lompakkoon kilahtaa ainakin muutama kolikko ja kannattamalla paikallisten tuottamia palveluja voit vaikuttaa edes vähän enemmän Karibian köyhyyteen. Siitä tulee hyvä mieli, usko pois.
Tämä blogikirjoitus on osa joka kuukauden ensimmäisenä torstaina järjestettävää Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järkkääjinä Suomessa toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca.
Meidät löydät Instagramista nimellä keltaisessakeittiossa