Viinitasting, Wolfberger
Syyskuun painaessa päälle sytytimme ulkolyhtyyn kynttilät, raivasimme lattialle tilaa vieraspatjoille ja ostimme jääkaapin täyteen ruokaa. Kylään oli tulossa tärkeitä vieraita. Kaasomme ja bestmanimme puolisoineen nimittäin.
Halusimme kiittää hääjuhlamme onnistumisen takana tärkeässä roolissa olleita ystäviä järjestämällä heille mukavan illan kaikkine herkkuineen. Eräältä nimeltämainitsemattomalta bloggaajanaiselta lähti taas vähän suunnittelu lapasesta ja pyysin vieraita saapumaan paikalle nälkäkuoleman partaalla. Tiedossa olisi nimittäin pitkä monen ruokalajin italialainen illallinen aperitivoineen, primoineen, secondoineen ja dolceineen. Digestivoja unohtamatta.
Italia-teeman mukaisesti iltaan kuului siis paljon ruokaa ja viiniä sekä myös pientä ohjelmaa pelien ja viinitastingin muodossa. Kesän Italiaan suuntautuneilta matkoiltamme olimme tuoneet mukanamme reseptejä ja ideoita iltaa varten sekä ruokaa parmesaanin, Modenan balsamietikan ja peston muodossa. Ilta alkoi rennosti sohvalta, johon jokainen sai rojahtaa Aperol Spritz kädessään rupattelemaan muiden kanssa, maistelemaan pientä suolaista purtavaa ja odottelemaan, että kaikki ovat saapuneet paikalle.
Aperitivon jälkeen keräännyimme ruokapöydän ääreen viinitastingin pariin. Maisteltavana oli kolme Wolfbergerin viiniä; Kaksi valkoviiniä ja yksi kuohuva. Jokaiselle jaettiin kynää ja paperia ja laseihin kaadettiin viiniä. Lyijykynät sauhusivat kun mielipiteitä kirjoiteltiin paperille ja jokainen taisi löytää oman lempparinsa.
Ensimmäiseksi maisteltu kuohuviini Cremant d’Alsace Brut on raikkaan hapokas ja hedelmäinen kuohuviini, joka tuo shampanjan laatua ja arvokkuutta tapahtumaan kuin tapahtumaan kohtuullisella hinnalla (Alkossa 14,38 €). Kaikki maistelijamme pitivät sen kuivuudesta ja kuplista sekä pitivät viiniä helppona ja raikkaana juomana. Yksi maistelija kirjoitti lappuunsa, että juomasta tulee mieleen vappu (ei kuitenkaan Pimiä).
Seuraavaksi maistelimme minulle jo entuudestaan tuttua Wolfbergerin Rieslingiä (kuvassa keltainen etiketti), joka on ollut yksi lemppareistani etenkin keväällä parsan kera. Kuiva, raikas, pehmeä ja hedelmäinen viini on sopivan hapokas ja sopii monenlaisen ruoan kaveriksi. Makuraatimme luonnehti sitä hyvänmakuiseksi ja kaikki taisivat pitää tästä Rieslingistä. Osa oli sitä mieltä, että tämä oli hieman tuhdimpi kuin Rieslingit yleensä, mutta se oli silti helppo tunnistaa hapokkuutensa ansiosta Rieslingiksi. Alkossa pullon hinta on erittäin kohtuullinen 11,50 €.
Jos edellinen Riesling on ollut lempparini, vei seuraava maistelemamme Rieslingin ja Pinot Grisin sekoitus (valkoinen etiketti) silti voiton lempparilistauksessani. Tämä on vielä parempaa! Muut olivat samaa mieltä. Wolfbergerin Riesling -Pinot Gris on ryhdikkäämpää, maukkaampaa, täyteläisempää ja hedelmäisempää kuin pelkkä Riesling. Sitä voisi sanoa vielä asteen verran paremmaksi versioksi Rieslingistä. Joku maisteluraatimme jäsenistä luonnehti viiniä liukkaan tuntuiseksi suussa, toinen sanoi sen olevan pirtsakka ja kolmas kuvaili viiniä chillailujuomaksi parhaasta päästä. Tämä viini loppui ensimmäisenä, kun nostimme pullojen jämät pöytään juotavaksi tastingin jälkeen. Se kertonee jotain porukan lempparista. Myös tämä viini maksaa Alkossa vähän päälle kympin.
Kaikki maistamamme Wolfbergerin viinit olivat ennen kaikkea helppoja, kevyitä ja raikkaita. Kukin niistä soveltuu hyvin nautiskelujuomaksi sellaisenaan ja vaikka nyt mennäänkin kohti kylmintä vuodenaikaa, pistän nämä viinit korvan taakse etenkin kevättä ajatellen. Raikkaat viinit maistuvat nimittäin suloisesti kevään ensilehdiltä, hiirenkorvilta ja auringonsäteiltä, mutta sopivat toki myös talven illanviettoihin. Kuohuvaa alkumaljaksi, Rieslingiä kala-alkuruoan ja etnisten makujen kanssa kanssa sekä Riesling – Pinot Grisiä tuhdimpien ja rasvaisempien kalojen kanssa tai nautiskeluun sellaisenaan. Joulun kalaisaan alkupalapöytään nämä valkkarit sopivat kuin punainen nenä Petterin päähän. Vink vink! Joulu tulee kohta.
Yhteistyössä Wolfberger ja Viikon Viini.