Joulu,  Reseptit,  Salaatit,  Yleinen

Viikunasalaatti

Teresa Välimäen, Johanna Lindholmin ja Laura Riihelän Hyvää joulua -kirja on oikea aarreaitta. Saatuani kirjan (kiitos arvostelukappaleesta!) selasin sen innoissani läpi ja merkitsin monta sivua pienillä tarralapuilla. Tästä riittää iloa vielä moneksi talveksi. Ja sanon nyt nimenomaan talveksi enkä jouluksi, sillä kirjan reseptit eivät ole liian jouluisia, vaan suuri osa niistä sopii myös aikaan ennen ja jälkeen joulun.

Tämä joulusalaatti-nimellä kirjassa kulkeva viikunoista, pekaanipähkinöistä ja sinihomejuustosta koottu salaatti on aivan superihana, sopivan täyttävä ja maukas. Pehmeiden voissa paistettujen viikunoiden, paahdettujen pekaanipähkinöiden ja suolaisen juuston liitto on täydellinen. Makunautinnon kruunaa raikas salaatti ja loraus balsamicoa. Nam.

Minä kutsun salaattia nyt viikunasalaatiksi, sillä pidän kuvaavammasta nimestä, enkä halua leimata salaattia pelkästään jouluun sopivaksi. Viikunasalaatti sopii kyllä erinomaisesti joulupöytäänkin, mutta minä olen tehnyt sitä myös eväsbokseihin ja ottanut mukaan toimistolle. Salaatti sopiikin hyvin työlounaaksi, sillä se täyttää vatsaa juuri sopivasti yllättävän pitkäksi aikaa, mutta pitää ähkyn ja liian raskaan lounaan jälkeisen iltapäiväväsymyksen poissa.

Viikunasalaatti

– salaattia (mulla oli tavallista jäävuorisalaattia)
– 100 g pekaanipähkinöitä (tai hasselpähkinöitä)
– 4-5 viikunaa
– 2 rkl voita
– 2 tl hunajaa (tai siirappia)
– sinihomejuustoa (esim. Stilton)
– tilkka balsamicoa
– ripaus suolaa

Huuhdo salaatti ja revi se lautasille tai tarjoilukulhoon odottamaan muita ainesosia. Pilko pähkinöitä vähän pienemmäksi ja paahda ne nopeasti kuumalla pannulla. Lisää paahdetut pähkinät salaattiin.

Lohko viikunat. Kuoren voi syödä ellei se ole kovin paksu. Laita pannulle voi ja hunaja ja kääntele viikunoita pannulla hetki, niin että ne lämpenevät ja sula voi levittyy niille tasaisesti. Lisää viikunat sitten salaattiin.

Lorauta pannulle voin ja hunajan seokseen hieman balsamicoa ja ripaus suolaa. Lusikoi näin syntynyt kastike salaatin päälle. Lisää vielä sinihomejuusto ja niin salaatti on valmis.

2 kommenttia

    • Martina

      Ole hyvä, tai oikeastaanhan kiitos kuuluu Hyvää Joulua -kirjan tekijöille! Tämä oli kyllä ihan törkeän hyvä salaatti. Teen sitä ihan varmasti pian uudestaankin.