Italia,  Piemonte,  Ulkomaat,  Viinimatkailu,  Yleinen

Viinimatkalla Piemontessa

Piemonten alue tunnetaan laatuviineistään. Siellä tuotetaan sekä Baroloa että Barbarescoa, mutta myös kuuluisia Astin kuohuvia. Valkoviinipuolellakin löytyy, kuten saatte pian postausta pidemmälle lukiessanne huomata.

Baroloa ja Barbarescoa tehdään Nebbiolo-rypäleestä

Piemontessa viljeltävää Nebbiolo-rypälettä ei tavata juuri lainkaan muualla kuin Piemontessa eli se on hyvin alueellinen rypäle. Nimensä se on saanut syksyn sumusta nebbiasta, jonka laskeutuessa rypäleet kerätään talteen. Nebbiolo onkin haastava rypäle juuri pitkän kypsymisaikansa vuoksi. Se kukkii aikaisin keväällä kun on vielä hallan vaara ja korjataan myöhään syksyllä, jolloin säähän liittyviä riskejä on enemmän.

Nebbiolo istutetaan aina etelän tai lännen suuntaisiin rinteisiin ja rypäle on hyvin herkkä maaperän vaikutuksille. Alban koillispuolella Nebbiolosta tehdään Barbarescoa ja Albasta lounaaseen taas alkaa Barolo-viinin alue. Vaikka alueet sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan ja rypäle on sama, on viineissä havaittavissa iso ero juuri maaperän takia. Barolo on vielä hieman tymäkämpi kuin Barbaresco, joka sekin on varsin tuhti kaveri viiniksi.

Barolo on kuninkaiden viini ja viinien kuningas. Se vaatii kumppanikseen mieluiten jotain suolaista ja rasvaista syötävää ja viini on hyvä myös ilmata hyvin ennen nauttimista. Barolo säilyy erinomaisesti. Se pääsee markkinoille vasta vähintään kolme vuotta kypsyttyään ja säilyy hyvin jopa 40 vuotta. Ai että kun pääsisikin maistamaan niin vanhaa Baroloa.

Barbaresco on hieman elegantimpi, hedelmäisempi ja sitä myöten helpompi viini kuin Barolo. Molemmat ovat erinomaisia, mutta kyllä Barolossa vaan on sitä jotakin.

Piemonten alueella törmää usein myös Langhe Nebbiolo -viineihin, jollaista mekin maistoimme Sukuloiden viinitilalla vieraillessamme Barolon sijaan. Langhe Nebbiolo ei täytä kaikkia Barololle asetettuja tiukkoja laatuvaatimuksia, joten sen laatuluokitus on alempi, vaikka se tehdään käytännössä lähes kuten Barolo. Maultaan Langhe Nebbiolo on meidän kokemusten mukaan oikein mainio ja lähentelee Baroloa ollen kuitenkin hieman vähätanniinisempi.

Barbera on Barolon ja Barbarescon arkisempi serkku

Nebbiolon lisäksi Piemontessa viljellään barbera-rypäleistä samannimistä viiniä. Barberaa viljellään yleensä Barolon ja Barbarescon ympärillä. Se on kevyempi ja arkisempi viini ja meidän mielestämme oikein kiva nautiskeluviini kesään. Siinä missä Barolo vaatii rinnalleen lihaa, juustoja tai muuta syötävää, voi Barberaa nautiskella sellaisenaan terassilla, uima-altaalla tai piknikillä. Se on myös huomattavasti edullisempaa kuin Barolo ja Barbaresco.

Barberaa tehdään sekä Astin että Alban alueilla ja Piemontessa käydäänkin kiivasta keskustelua siitä, kumpi on parempaa Barberaa. Meidän mielestämme astilaisella ja albalaisella Barberalla on vain pieniä sävyeroja ja suosikkimme vaihteli edestakaisin samankin maistelukerran aikana. Ymmärrämme siis hyvin mistä keskustelu syntyy, sillä selkeää voittajaa ei ole.

Barbera oli reissumme yllättäjä. Odotin sen olevan tylsä ja laimea viini ja näin jo itseni juomassa koko reissun ajan pelkkää kuninkaallista Baroloa, mutta toisin kävi. Säästimme Barolot ja Barbarescot lopulta illallisille nautiskellen kepeää Barberaa pitkin päivää.

Dolcetto ei ole nimestään huolimatta makea

Tutustuimme Piemonten reissullamme myös paikalliseen Dolcetto-viiniin, joka ei ole nimestään huolimatta makea vaan päinvastoin kuiva punaviini. Se on arkinen, kevyt, vähätanniininen ja tasapainoinen ja meidän mielestämme ihan jees, mutta ei herättänyt suuria tunteita suuntaan eikä toiseen. Pitäydymme siis jatkossakin mieluummin Barberassa kun kaipaamme rentoa punaista nautiskeluviiniä ja jätämme Dolcetton muille.

Kuuluisa Moscato d’Asti tulee myös Piemontesta

Vaikka Piemonten viinien kuninkuus onkin itseoikeutetusti punaviinien harteilla ei pidä unohtaa Moscatoa, josta tehdään persikkaista kuplivaa jälkiruokaviiniä Moscato d’Astia. Moscato-rypälettä viljellään määrällisesti eniten Piemonten alueella ja se on taloudellisesti tärkeä. Olet varmasti kuullut myös Astin kuohuviineistä, jotka tehdään samasta rypäleestä. Astin kuohuviini on erinomaista ja lasillinen sitä maistuu ihanalta nimenomaan Astissa, jossa minäkin nautiskelin reissun viimeisen kuohuviinini.

Persoonalliset valkoiset Gavi ja Arneis ovat Piemonten viinimaailman kätketyt helmet

Punaviinien ja Astin kuohuvan jalkoihin jäävät usein aivan suotta Piemonten alueen persoonalliset valkoviinit, joista Arneis oli Barberan lisäksi reissumme positiivinen yllättäjä. Raikas valkoviini on herkkä, mutta silti täyteläinen ja sen jälkimaku on se, joka saa lopulta ihastumaan Arneisiin. Mietimme mikä jälkimaun vivahde on ja luin jostain sen olevan pähkinäinen. En ehkä itse olisi kuvaillut sitä sillä sanalla, mutta koska en keksi parempaakaan niin totean vain, että maistakaa itse.

Arneisia yleisempi valkoviini on Cortese-rypäleestä valmistettava Gavi, joka on kuivuudessaan ja hapokkuudessaan myös mainio kaveri, mutta ei voita hyvällä tavalla persoonallista Arneisia.

Ovatko Piemonten viinit sinulle tuttuja? Barolo vai Barbaresco? Albalainen vai astilainen Barbera? Vai oletko kenties enemmän kuohuvan ja valkoviinien ystävä?