Italia,  Ulkomaat,  Veneto,  Venetsia,  Yleinen

Venetsian matkaopas

Venetsia on aivan omanlaisensa paikka, joka hämmentää, herättää ajatuksia ja tunteita ja tuntuu jopa epätodelliselta. Kaupungissa kulkiessa tuntuu kuin olisi leffakulisseissa, vaikka kaupungilla on pitkä historia ja se on ollut siellä sellaisena upeana kulissimaisena paikkana aina siitä lähtien kun ihmiset pakenivat hunneja laguunisaarille ja perustivat sinne kaupungin. Venetsian.

Venetsia on kaunis ja sen tunnelma on aivan omaa laatuaan. Kun päiväturistit kaikkoavat ja ilta saapuu kaupunkiin, on tunnelma hiljainen, taianomainen ja jopa hieman aavemainen. Myös aamut ovat rauhallisia, mutta päivällä kaupungin kadut täyttyvät turisteista. Joukkoon mahtuu kuitenkin hyvin kiertelemään tärkeämpiä nähtävyyksiä, ihailemaan kanavamaisemia, maistelemaan Aperol Spritziä ja cicchettejä sekä nauttimaan kaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta. Välillä voi karata jollekin toiselle saarelle esimerkiksi Lidon hiekkarannoille, värikkääseen Buranoon, Muranoon tai Giudeccan saarelle.

Venetsia täytyy kokea itse. Sitä on vaikea kuvailla. Ota tästä oppaasta talteen vinkit kauniiseen Venetsiaan ja inspiroidu myös kanssabloggaajiemme postauksista, joihin löydät linkkejä oppaan lopusta.


Yleistä ja nähtäyydet

Venetsia tunnetaan kanavistaan, gondoleistaan, karnevaaleistaan ja ainutlaatuisesta tunnelmastaan, joka vei ainakin minut mukanaan heti ensikättelyssä. Venetsia on Veneton alueen pääkaupunki ja se sijaitsee Koillis-Italiassa Adrianmeren rannikolla.

Kanaaleja Venetsiassa on peräti 178 kpl ja suurin sekä kuuluisin niistä on Canal Grande. Canal Granden yli kulkee kuuluisat sillat Rialto sekä Ponte dell’Accademia. Venetsian kenties kuuluisin silta on kuitenkin Ponte dei Sospiri eli Huokausten silta, joka sijaitsee lähellä San Marcon aukiota.

San Marcon aukio sen laidalla sijaitsevine Pyhän Markuksen kirkkoineen, Dogen palatseineen ja Campanile-torneineen on turistien ehdottomasti eniten suosima paikka. Aukio kannattaa käydä katsomassa, mutta itse suuntasin sieltä melko pian pois väljemmille vesille nauttimaan hiljaisemmasta Venetsiasta.

San Marcon aukion ja Huokausten sillan vieressä sijaitsee myös Riva degli Schiavoni -niminen rantakatu, jolla on turistimeiningistään huolimatta mielestäni kiva tunnelma ja aivan upeat maisemat. Täältä saakin otettua hienoja kuvia etenkin ilta-aikaan. Lisää näköalapaikoista ja muista hyvistä kuvauspaikoista voit lukea tästä postauksesta.

Omaksi lempipaikakseni muodostui Dorsoduro, joka on yksi seitsemästä Venetsian sestierestä eli kaupunginosasta. Muut sestieret ovat San Marco, Cannaregio, Giudecca, Castello, San Polo ja Santa Croce.


Ruoka ja juoma

Parasta Venetsiassa ovat cicchetit. Me söimme koko pitkän viikonlopun ajan lähes pelkästään niitä. Täältä löydät cicchettibaarien lempparimme ja pari muuta ruokavinkkiä Venetsiaan. Venetsiassa on myös tasokkaita ravintoloita, joissa on varmasti kiva illallistaa pidemmänkin kaavan mukaan.

Venetsiasta tulee myös paljon klassikkojuomia, kuten Bellini ja Aperol Spritz vain kaksi mainitakseni. Voit lukea lisää Venetsian klassikkojuomista tästä postauksesta. Mikäli kattoterassit kiinnostaa, katso tästä postauksesta vinkkimme.

Liikkuminen

Kuten tiedämme, Venetsia on rakennettu veden päälle eikä pääsaarilla ole lainkaan autoja. Kaikki kulkee siis veneen kyydillä, myös ihmiset. Taksit ovat veneitä, ambulanssit ovat veneitä ja joukkoliikennevälineetkin ovat veneitä.

Heti lentokentällä pääsee merelliseen tunnelmaan kun astuu Alilagunan vesibussin kyytiin. Linjoja on kolme ja linjakartan sekä aikataulut löydät Alilagunan sivuilta. Matka lentokentältä pääsaarille kestää 30-60 minuuttia. Toinen vaihtoehto siirtyä lentokentältä pääsaarille on hypätä vesitaksin kyytiin. Myös maata pitkin pääsee jos valitsee junan, mutta siinä kestää huomattavasti kauemmin enkä itse edes harkinnut tätä vaihtoehtoa.

Vaporettoliput ovat yllättävän hintavia, joten vaikka muilla kuin pääsaarilla voi saada majoituksen huomattavasti edullisemmin, kannattaa laskea kuinka paljon rahaa kuluu vaporettolla pääsaarille kulkemiseen. Me otimme tästäkin syystä majoituksen pääsaarilta, joilla pystyy kävelemään helposti joka paikkaan. Vaporettoon ostimme lipun yhdeksi vuorokaudeksi, jotta pääsimme käymään Giudeccan saarella sekä kokemaan Canal Granden myös vesitse. Jo vaporetton kyydistä ottamamme kuvat olivat lipun hinnan arvoisia.

Venetsiassa liikkumisesta ei voi puhua mainitsematta ikonisia gondoleja. Me koimme gondolikyydin hintansa arvoiseksi ”kerrran elämässä” -kokemukseksi, mutta gondolikyytien hinta-laatusuhteesta ja tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Tästä postauksesta voit lukea lisää gondoleista. Köyhän miehen gondoleiksi kutsutuilla traghettoilla pääsee kuulemma melkein samaan fiilikseen, mutta me emme testanneet niitä.

Majoitus

On makuasia missä päin Venetsiaa haluaa yöpyä. Meille oli selvää, että maksamme mielellämme hieman korkeamman hinnan päästäksemme majoittumaan pääsaarille. Vaporettoliput ovat sen hintaisia, että on melkein sama maksaa korkeampi hinta hotellihuoneesta pääsaarilla kuin maksaa päivittäinen kyyti muilta saarilta pääsaarille. Toisaalta jos et aio viettää päivittäin aikaa pääsaarilla niin muutkin saaret ovat varmasti hyvä vaihtoehto.

Me yövyimme Cannaregiossa lähellä lentokentälle vievän vesibussin pysäkkiä. Näin meidän ei tarvinnut raahata matkalaukkujamme pitkää matkaa, mutta olimme kuitenkin kävelymatkan päässä tärkeimmiltä nähtävyyksiltä. Pääsaaret on muutenkin helposti käveltävissä, joten kannattaa ehkä ottaa hotelli mieluummin vähän sivummasta rauhallisemmilta alueilta kuin keskeltä pahinta turistitungosta. Cannaregio ja siellä sijaitseva UNA-ketjun hotelli oli oikein hyvä valinta.

Muuta

Ajatuksia Venetsiasta
Ripaus luksusta Venetsiassa

Venetsia muissa blogeissa

Boarding Time
Kipparin morsian
Live now – dream later
Maailman äärellä
Marimente
Mutkia Matkassa
Travellover

6 kommenttia

 • Piyya

  Miten sopivasti tulikaan tämä postaus. Lokakuussa pääsen mitä ilmeisimmin kokemaan Venetsian. Vain yhdeksi päiväksi mutta sittenhän tiedän varaanko saman tien oman matkan Venetsiaan vai voinko jättää sen muiden ihasteltavaksi – onko se edes mahdollista ?

 • Heidi / Maailman äärellä

  Oi, Venetsia on ihana! Olen käynyt siellä kolmesti ja luulen, että pakko sinne on vieläkin päästä. Viimeksi kävin siellä lokakuussa syyslomani aikaan ja silloin se olikin ihan täydellinen. Oli vielä kesän tuntua ja tarkeni istua terasseilla, mutta pahin ryysisaika oli ohi.
  Kirjoittelinkin laajahkon vinkkipostauksen, johon haastattelin myös Venetsiassa asuvaa blogini lukijaa. Linkkaan postauksen tähän (jos sallit) , jos haluat (tai joku haluaa) kurkata nämäkin vinkit: https://maailmanaarella.com/2017/12/21/10-vinkkia-onnelliseen-venetsia-lomaan/

  • Martina

   Venetsia on kyllä aivan ihana. Tiedän palaavani sinne vielä, vaikka aika usein saatankin sanoa niin ja silti suuntaan aina uusiin kohteisiin. Venetsiaan kuitenkin menen ihan varmasti uudelleen. Hyvä tietää että lokakuukin sopii hyvin Venetsian reissulle. Me oltiin syyskuussa.

   Kiitos linkistä! Laitoin sen suoraan tuonne matkaoppaaseenkin muiden blogilinkkien joukkoon niin löytyy paremmin. 🙂