Italia,  Piemonte,  Ulkomaat

Noin 8 vinkkiä Albaan

Alba tunnetaan tryffelistään sekä Albasta kotoisin olevista Ferreron suklaatuotteista, joista tunnetuimmat lienevät Nutella ja Kinder. Syksyllä tryffelikaudella Albassa järjestetään tryffelifestivaalit, joiden pääosaa näyttelee huikean arvokas valkoinen tryffeli. Alba sijaitsee Barolon ja Barbarescon viinialueiden välissä, joten täällä jos jossain on hyvä tutustua piemontelaisten laatuviinien eroihin. Alba on ruokamatkakohde parhaimmillaan.

Me vietimme Albassa yhden vuorokauden, jonka aikana ehdimme hyvin tallustella vanhankaupungin kujilla ja vähän sen ulkopuolellakin. Kiersimme kuppiloita, ostimme tryffelituliaisia ja söimme Nutellaa aamiaiseksi. Sen jälkeen oli hyvä jatkaa matkaa syvemmälle Langhen kukkuloille. Alba onkin hyvä tukikohta joko autolla tai pyörällä Piemonten alueella liikuttaessa, mutta muuten pienehkölle kaupungille ei kannata tuhlata liikaa aikaa, vaikka se suloinen onkin.

Saisiko olla vinkkejä Albaan:

Vin Cafe ja Osteria dell’Arco

Vin Cafessa söimme kevyen lounaan ja piipahdimme siellä myös aperitivon aikaan. Osteria dell’Arco sen sijaan valikoitui illallisravintolaksemme. Etenkin jälkimmäinen on suosittelemisen arvoinen. Lue lisää sekä Vin Cafesta että Osteria dell’Arcosta täältä.

Bistrot dei Sognatori

Piazza Elvio Pertinace, 5

Rento, edullinen ja paikallisten nuorten suosima hieman erilainen kuppila löytyy pienen Elvio Pertinace aukion laidalta. Kävimme täällä iltapäivällä kun oli vielä hiljaista ja lattioita mopattiin, mutta luin jostain meiningin olevan eloisampaa illemmalla ja se on helppo uskoa. Pidimme päivälläkin paikan rennosta ja mutkattomasta tunnelmasta kun maistoimme paria paikallista viiniä baarin terassilla.

Ape Wine Bar

Piazza Risorgimento, 3

Täällä emme käyneet itse, mutta Jyrki Sukula mainitsi Ape Wine Barin pari kertaa keskustellessamme Alban ruokapaikoista tastingvierailullamme Sukuloiden viinitilalla, joten uskallan suositella Ape Wine Baria tässäkin. Ensi kerralla suuntaan sinne aperitivolle.

Tartufi & Co.

Via Elvio Pertinace, 12

Tryffelikuninkaan pojanpoika maistatti meille ylpeänä tuotteitaan kun astuimme sisään hänen huumaavan tuoksuiseen putiikkiinsa. Mukaan tarttui tryffelituliaisia sekä herkullisia Piemonten hasselpähkinöitä.

Hotel Calissano

Via Pola, 8

Hotel Calissano valikoitui majapaikaksemme siksi, että sieltä löytyi parkkihalli autollemme ja hotellin sijainti on vain pienen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Isohko hotelli oli ihan perus siisti, toimiva ja mukava, mutta melko persoonaton. Ihan kelpo valinta hyvine aamiaisineen, mutta ei mikään mieleenpainuva elämys siis. Toisaalta tarvitseeko hotellin aina sitä ollakaan? Hotel Calissano on tosiaan hyvä valinta autoilijoille, mutta myös pyöräilijöille, sillä parkkihallista löytyy tilaa polkupyörille ja erillinen huone niiden pesemiseenkin.

Yksi päivä riittää – Vältä lauantaita

Alba on kiva, mutta pienehkö, joten sanoisin että vuorokausi siellä riittää. Toki kaupungin sijainti on mainio jos tarkoituksena on tutustua sieltä käsin ympäröiviin seutuihin, mutta itse Albaan tutustumiseen riittää päivä tai korkeintaan pari. Lauantaisin kaupunki menee kuulemma ihan tukkoon, joten voi olla aiheellista välttää ainakin autolla tehtävää päiväretkeä Albaan lauantaina. Jos (ja ymmärtääkseni kun) meininki on yhtään samanlaista kuin Astissa, jonne erehdyimme autoilemaan lauantaina, on parkkipaikkaa lähes mahdoton löytää ja kaupunki muutenkin epämukavan täynnä ihmisiä.

Hoida ruokaostokset Albassa

Jos liikut autolla Alban suunnilla ja on tarvetta isommalle ruokakaupalle, niin esimerkiksi osoitteesta Corso Piave 94 löytyy iso Carrefour Market. Samalla alueella on useita muitakin isoja kauppoja, joista ruokakauppojen lisäksi ainakin iso lelukauppa jäi äiti-ihmisen mieleen. Me täydensimme eväsvarastomme jo mainitsemassani Carrefourissa ennen kuin suuntasimme Serralunga d’Albaan maaseudulle loppureissun ajaksi. Ison kaupan valikoimaa oli ihana tutkia, vaikka alkoikin taas harmittaa se, ettei Suomessa ole samanlaista (vaikka Citymarketimme Järvenpäässä onkin ihan huikea). Carrefour Marketin laajalla viiniosastolla vierähti pitkä tovi tuliaispulloja valitessa.

Oletko sinä käynyt Albassa? Mitä pidit? Jaa ihmeessä omat kokemuksesi ja vinkkisi kommenttiosiossa!