Italia,  Lombardia,  Milano,  Yleinen

Milanon matkaopas

Milano tunnetaan muodin mekkana, jossa viihtyvät myös jalkapallofanit sekä oopperan ystävät. Milanosta löytyy kiireistä suurkaupungin tunnelmaa sekä rennompaa meininkiä kanavan varrella, jossa aperitiivi- ja drinkkipaikat availevat oviaan illalla. Milanon tärkein nähtävyys on upea valkoisena hohtava Duomo, jota voi ihailla vaikkapa Terrazza Aperolilta käsin. Kaupungissa on myös paljon kiinnostavia ravintoloita. Siinä missä muualla Italiassa ravintolat nojaavat mielellään perinteisiin italialaisiin ruokiin, rantautuu Milanoon ensimmäisenä uudet ruokatrendit maailmalta. Milano ei ehkä avaudu ensisilmäyksellä salamarakkaudesta puhumattakaan, mutta anna kaupungille aikaa, kiertele sen eri alueita ja pian huomaat ihastuneesi.

terrazzaaperol-1

naviglio-1-2

pulut-1

Milano sijaitsee Pohjois-Italiassa Lombardian alueella. Sen halki virtaa useita jokia ja keinotekoisia kanaaleja, jotka tekevät Milanosta viehättävän alueen vain kävellä ympäriinsä. Kaupunkia kutsutaan muodin mekaksi ja sen kaduilla näkeekin paljon tyylikkäitä ihmisiä, pukumiehiä ja uraansa aloittelevia malleja. Hauskaa ajanvietettä on istuskella terassilla ja katsella ohikulkevien ihmisten asuja. Milanosta tiedetään yleisesti myös La Scala – ooppera sekä jalkapalloseurat Inter Milan ja AC Milan. Nähtävyyksistä tunnetuin on Milanon Duomo.

Milano on suosittu kaupunkilomakohde, mutta kaupungin kaduilla kulkiessa ei kuitenkaan tunnu siltä, että olisi keskellä turistirysää. Jopa nähtävyyksillä saa olla melko rauhassa verrattuna muihin Italian kaupunkikohteisiin. Se tekeekin kaupungista miellyttävän kierrellä. Shoppailukohteena Milano on verraton ja ruokamatkailijallekin kaupungilla on jopa yllättävän paljon annettavaa.

Milanossa talvet ovat viileitä ja kesät kuumia sekä kosteita. Lunta kaupungissa saadaan yleensä marras-tammikuussa ja sumut ovat yleisiä. Kello on Milanossa tunnin vähemmän kuin Suomessa. Valuutta on euro.

duomo-1-2

naviglio-1

bull-1

Kaupunki ja nähtävyydet

Tunnetuin kaupungin nähtävyyksistä on Milanon tuomiokirkko eli Duomo, joka sijaitsee kehämäisen kaupungin keskellä Duomon aukiolla. Euroopan toiseksi suurimman kirkon katolle pääsee kiipeämään pientä maksua vastaan ja kirkkaalla ilmalla sieltä voi nähdä Sveitsiin asti. Lue 10 hauskaa faktaa Milanon Duomosta täältä.

Duomon aukiolla on myös paljon puluja, joita ihmiset syöttävät saadakseen linnut parveilemaan ympärillään. Puluparviakin voi kutsua nähtävyydeksi, niin olennaisena osana ne kuuluvat Duomon aukiolle. Iltaisin aukiolla voi kuunnella taitavia katusoittajia, mikä nousikin yllättäen yhdeksi lempipuuhakseni kaupungilla ja nosti Duomon ympäristön viehättävyyttä silmissäni kummasti.

Duomon aukiolla sijaitsee myös lasikattoinen ostoskeskus Galleria Vittorio Emanuele II, jonka toisella puolella sijaitsee kuuluisa La Scalan oopperatalo. Ostoskeskus on ravintoloineen ja sisäterasseineen suosittu kohtaamispaikka. Hauska yksityiskohta on, että ostoskeskuksen kaikkien liikkeiden nimien on oltava kullanvärisiä. Näin ollen McDonald’skin on joutunut taipumaan ja tekemään Milanoon kullanvärisen nimikyltin. Shoppailijat viihtyvät myös Via Montenapoleone -kadulla.

Galleria Vittorio Emanuele II:n lattiassa on kuuluisa härän kuva, jota oikealla jalalla kenkäisemällä saa kaikki pahat asiat katoamaan. Marmoriin tehdyn kuvan ympärillä käykin kova kuhina kun kukin käy vuorollaan hinkkaamassa kenkäänsä härän kohdalla. Härkä löytyy kauppakeskuksen keskustan länsipuolelta ja se löytyy myös etsimällä kasan ihmisiä, jotka odottavat vuoroaan päästä potkimaan härän kuvaa.

Erilainen Milano löytyy kanavien luota kaupungin keskustasta lounaaseen suunnatessa. Kanavan varsilla on kiva kävellä ja katsella maisemaa. Sen laidalla on paljon baareja, terasseja ja ravintoloita, jotka ovat keskustan ruokapaikkoja edullisempia. Aivan erilaista kaupunkimaisemaa löytyy taasen juna-aseman ympäristöstä, jossa on korkeita toimistorakennuksia ja bisneselämän tuntua pukumiehineen ja kiireisinä kävelevine ihmisineen. Täällä suunnalla sijaitsee myös Bosco Verticale -rakennukset, joiden seinustoille on istutettu yhteensä 900 puuta.

Yksi mielenkiintoinen nähtävyys on Milanon luukirkko eli San Bernardino alle Ossa, joka sijaitsee Duomon välittömässä läheisyydessä. Aivan tavalliselta näyttävän kirkon sivuhuoneessa ossuaryssa odottaa pysäyttävä näky kun koko huone on koristeltu ihmisen luin ja pääkalloin.

allamilanese-1

isalentini-1

franciacorta-1

Ruoka ja juoma

Perinteinen lombardialainen ruoka on melko tuhtia ja rasvaista. Milanon tunnetuin erikoisuus on sahramilla maustettu risotto alla milanese, joka tarjoillaan usein toisen paikallisen kuuluisuuden eli pitkään haudutetun potkan kera. Jälkimmäinen tottelee nimeä osso bucco. Annos on tuhti mutta herkullinen. Sahramirisoton reseptin löydät täältä.

Lombardiassa syödään myös paljon polentaa ja keittoja, joihin lisätään usein sianlihaa. Ruoanlaittoon käytetään paljon voita öljyn sijaan ja tuhti ruoka huuhdotaan alas raikkailla viineillä, joista ainakin kuohuvaa franciacortaa kannattaa maistaa. Se on täydellinen pari rasvaiselle ruoalle.

Lombardian alueelta tulee myös herkullisia juustoja. Tunnetuimmat niistä lienevät gorgonzola ja taleggio. Molemmat ovat lemppareitani ja ehdottomasti maistamisen arvoisia.

Milanossa syödään italialaisittain poikkeuksellisen paljon myös muuta kuin italialaista ruokaa ja tänne rantautuvat myös uusimmat ruokatrendit. Milano on siis kovin trendikäs myös ruoan suhteen.

Kaupungissa on paljon hyviä ravintoloita, joista suosittelemme ainakin Duomon kainalossa sijaitsevaa Signorvinoa, joka tarjoilee italialaista ruokaa maakunnittain ja jossa pääsee maistamaan myös herkullisia viinejä. Signorvinossa kannattaa maistaa ainakin lombardialaista ruokaa ja tilata sen kaveriksi pullo franciacortaa. Myös lasillinen hyvää viiniä ravintolan terassilla on paikallaan ohi kulkiessa.

Ratanàssa kannattaa maistaa risotto alla milanesea ja osso buccoa, vaikka myös muut listan annokset ovat suosittelemisen arvoisia. Puglialaista ruokaa saat ihanasta I Salentinista, josta ei voi poistua maistamatta ravintolan erinomaista carpacciota. Me nautimme täällä oikein herkullisen illallisen. Ennen illallista tai kaupungilla haahuilun ohessa voi käydä nauttimassa lasilliset aperol spritzia Terrazza Aperolissa. Kattoterassi löytyy Duomon vierestä.

spora-1

street-1

spora-1-2

Liikkuminen

Milanon lentokentältä Malpensalta on vajaan tunnin junamatka Milanon keskustaan ja suosittelenkin käyttämään junaa taksin sijaan. Taksi on hintava ja saattaa olla liikenteestä riippuen huomattavasti hitaampi vaihtoehto.

Kaupungilla on näppärä kulkea metrolla, vaikka ainakin meidän mielestämme metrolinjat tuntuivat aluksi melko monimutkaisilta, sillä junat kulkivat samalta asemalta metron kanssa ja meinasimmekin mennä vahingossa junaan, vaikka tarkoitus oli mennä metrolla. Onneksi eräs ystävällinen mieshenkilö auttoi tyhmiä turisteja.

Lopulta metroa oli ihan helppo käyttää enkä tiedä miten onnistuimme sähläämään niin ensimmäisen yrityksen kanssa. En tiedä oliko meillä vain huonoa tuuria, joku aivokatkos vai onko Milanon metro- ja junasysteemi oikeasti vaikea ymmärtää. Jälkeenpäin ajateltuna sen ei olisi pitänyt olla niin vaikeaa.

Kaupunki on myös suhteellisen helppo ottaa haltuun jalan, vaikka välimatkat voivat tuntua pitkiltä. Eniten pidin ehkä kuitenkin raitiovaunuista, joilla oli helppo hurauttaa vaikkapa keskustasta kanavan varteen tai muutama pysäkin väli silloin kun ei jaksanut enää kävellä. Milanossa kulkee sulassa sovussa sekä uusia että vanhoja raitiovaunuja.

ibishotel-2

ibislounge-1

ibishotel-1

ibisaamiainen-1

Majoitus

Milanossa oli suuret messut vierailumme aikana ja aloimme varata majoitustamme melko myöhään. En tiedä kuinka paljon se vaikutti hotellien hintoihin, mutta hintataso tuntui korkeahkolta. Valitsimme lopulta keskustan Ibis Hotelin, joka oli ihan kelpo hotelli, muttei mitenkään erityisen kehuttava tai edes postauksen arvoinen. Sijainti kävelymatkan päässä juna-asemalta ja lyhyen metromatkan päässä keskustasta oli kätevä ja huone korkeintaan perustasoa.

Aamiainen oli runsas, mutta täydessä hotellissa ärsyttävän meluisa ja jonottaa sai etenkin jos osui paikalle huonoon aikaan. Aamiaistila ei ollut erityisen viehättävä vaan siitä tuli enemmänkin mieleen pikaruokala, josta haluaa selviytyä nopeasti ulos. Yleiset tilat olivat kuitenkin ihan tyylikkäät ja istuimme hetken jopa aulan baarissa. Yöpyminen Hotel Ibiksessä oli siis hyvin neutraali kokemus. En osaa erityisesti suositella sitä, mutten halua moittiakaan. Sanotaanko että se ajoi asiansa, muttei ollut millään lailla mieleenpainuva.

duomonkatto-1

Muuta

Minun Milanoni

Milano muissa blogeissa:

– Elämää ja Matkoja 1.postaus, 2.postaus ja 3.postaus
Heli voyage
La Vida Loca 2.0
Lähtöportti
Marimente
Raidallisia retkiä
Travellover

gelateria-1

katusoittajat-1

Kommentit pois päältä artikkelissa Milanon matkaopas