Italia,  Yleinen

Italian viehättävät pikkukylät

Missä tahansa Italiassa liikkuukaan, tulee vastaan toinen toistaan suloisempia pikkukyliä. Italian suuret tunnetut kaupunkikohteet ovat toki maineensa veroisia myös. Ei siitä pääse mihinkään. On ihanaa ihmetellä Rooman ikiaikaisia katuja, Venetsian omalaatuista tunnelmaa tai Firenzen monipuolista antia, mutta vähintään yhtä elämyksellistä on antaa ajan kadota pienien italialaiskylien kaduilla kuljeskellessa.

Italialaisissa pikkukylissä vallitsee usein pysähtyneen rauhallinen tunnelma, joka on kuitenkin jokaisessa kylässä hieman erilainen. Toisia kyliä ympäröi villinä pauhaava meri, toisia lumoava järvi ja toisia kumpuilevat viinialueet.

Olen suunnitellut tämän artikkelin kirjoittamista pitkään. Halusin koota viehättävimmät italialaiset pikkukylät yhteen, mutta odotin aina että käyn vielä muutamassa ja voin esitellä teille vielä pari helmeä lisää. Nyt päätin kuitenkin että on aika koota tähänastiset lempparit ja täydentää listaa sitä mukaa kun löydän uusia.

Pyysin juttuun mukaan kanssani saman Italia-innostuksen jakavan Mika Väistön Lähtöportti-blogista. Mika on reissannut monella sellaisella alueella Italiassa, jonne en itse ole vielä ehtinyt. Mikan avulla sain tehtyä listasta vielä kattavamman niin että jokaiselle Italian reissulle löytyy varmasti jotakin. Nauttikaa italialaisten pikkukylien tunnelmasta ja klikatkaa ihmeessä auki linkit, joiden takaa pääsette tutustumaan kyliin paremmin.

12 viehättävää pikkukylää Italiassa

Panicale, Umbria

Kuvat ja teksti: Mika Väistö / Lähtöportti

Italian vihreäksi sydämeksi kutsuttu Umbria on rauhallinen alue Toscanan itäpuolella. Sen kukkuloilta löytyy useita viehättäviä kyliä, joista monet ovat jääneet melko tuntemattomiksi. Yksi tällainen on pieni Panicale, jonka näköalapaikoilta voi ihailla ympärillä levittäytyviä peltoja sekä muutaman kilometrin päässä siintävää Trasimenojärveä.

Panicalen kapeat kujat huokuvat historiaa. Keskipäivän kuumuuteen nukahtaneessa kylässä saa olla rauhassa ja kuunnella, kuinka omien askelten ääni kaikuu ikiaikaisilla kiviseinillä. Täällä voi nauttia kauniista kyläidyllistä ilman kiirettä. Erityisiä nähtävyyksiä ei ole, ellei halua käydä katsomassa San Sebastianon kirkon freskoja. Suosittelen Panicalessa lämpimästi ravintola Lillo Tatinia, joka on palvellut tyytyväisiä asiakkaita jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Lue lisää Panicalesta.

Dozza, Emilia Romagna

Laskevan ilta-auringon säteet ulottuvat kaduille enää paikoin, mutta punertava valo valaisee silti yhä hyvin korostaen maiseman lämpimiä sävyjä. Kylä on pieni, mutta sen läpi kävelemiseen kuluu pitkä aika. Pysähtelemme nimittäin vähän väliä tuijottamaan talojen seiniä ja sille on hyvä syy.

Dozzan seinät ovat täynnä maalattuja taideteoksia, jotka uusitaan joka toinen vuosi. Vierailumme aikana uusia taideteoksia viimeistellään. Taiteilijoiden työtä on mielenkiintoista seurata. Lopputulos on kenties upein ulkoilmanäyttely koskaan.

Lue lisää Dozzasta.

Radda in Chianti, Toscana

Kaskaat sirittävät kun käännymme kohti majapaikkaamme Relais Vignalea. Olemme todistaneet juuri upeaa auringonlaskua kylän laitamilla olevalla näköalapaikalla. Aurinko kuorrutti ikonisen toscanalaisen kumpuilevan maiseman vaihtuvilla väreillään. Seurasimme näytöstä muovimukit kourassa penkillä istuen. Maistelimme paikallista viiniä ja tuijotimme mykistyneinä upeaa näkyä. Ei ihme että Toscanan viinialueiden auringonlaskuista kohistaan ympäri maailman.

Radda in Chianti on pieni söpö kylä Sienan ja Firenzen välissä. Kuuluisakin ehkä, mutta silti riittävän rauhallinen. Me vietimme siellä leppoisia päiviä hyvän ruoan ja viinin, kirjojen sekä uima-altaalla loikoilun merkeissä. Majapaikkamme Relais Vignalen tiloja kierrellessä minulle tuli vahva tunne, että jos joskus kirjoitan kirjan, tulen kirjoittamaan sitä tänne. Itse asiassa voisin melkein kirjoittaa kirjan vain siksi, että pääsisin tekemään sen tänne.

Lue lisää Radda in Chiantista.

Vernazza, Liguria

Nojaan selkäni seinään kun vastaan kulkee toinen turisti. Vernazzan sivukadut ovat paikoin niin kapeat, että ohittamaan mahtuu vain vaivoin. Rannassa on väljempää. Pastellinsävyiset vanhat kalastajatalot nojailevat toisiinsa ja reunustavat pientä hiekkarantaa, jonka vesi on turkoosin väristä.

Tähän voisi lisätä kaikki Cinque Terren vanhat kalastajakylät, mutta nostan tällä kertaa esiin Vernazzan, joka on kenties värikkäin ja suloisin viidestä Ligurianmeren rantaa koristavasta pikkukylästä. Muut kylät ovat nimeltään Riomaggiore, Manarola, Corniglia ja Monterosso al Mare. Voit lukea niistä lisää Cinque Terren oppaastamme.

Tästä voit lukea lisää Vernazzasta.

Modica, Sisilia

Kuvat ja teksti: Mika Väistö / Lähtöportti

Sisilian kaakkoisosassa sijaitseva Val di Noton alue on päässyt Unescon maailmanperintöluetteloon kahdeksan upean barokkikaupunkinsa ansiosta. Yksi näistä kaupungeista on dramaattisen jyrkille rinteille kiipeävä Modica. Täällä saa nauttia kauniista arkkitehtuurista ja kohottaa kuntoa kiipeilemällä kujalta toiselle. Reippailun vastapainoksi voi pysähtyä välillä nauttimaan viileästä granitasta tai gelatosta.

Modicassa on useita kirkkoja, joista San Giorgio on varmasti näyttävin. Sen torniin kiipeämällä saa hämmästellä huikeaa maisemaa kaupungin kattojen ylitse. Laiskempi pääsee näköalapaikoille myös autolla, sillä niitä löytyy rotkon halkoman kaupungin molemmilta äärilaidoilta. Makumatkailijan kannattaa poiketa Modicassa Sisilian vanhimman suklaatehtaan Antica Dolceria Bonajuton myymälään maistiaisille.

Lue lisää Modicasta.

Barolo, Piemonte

Piemontelaiskylään pitää hieman kiivetä, mikä tietää vaan sitä, että ylhäältä aukeaa hienot maisemat viiniviljelmille. Ikääntynyt pariskunta seisoo kylän laitamilla näköalapaikalla ja ihailee maisemaa. Liitymme seuraan ja katselemme pitkiä köynnösrivejä, joilla kasvaa yhtä Italian arvostetuinta viiniä – Baroloa. Myös kylän nimi on Barolo, mikä takaa sen, että turisteja tulee vastaan ja viini näkyy kaikkialla. On tastingeja, viinibaareja, putiikkeja ja ravintoloita.

Barolo on viehättävä, mutta ehkä kuitenkin hieman liian turistinen meidän makuumme. Se on mainio pysähdyspaikka vaikkapa lounasta varten Piemontea kierrellessä, mutta melko nopeasti nähty. Me vietimme Barolon kylässä muutaman tunnin. Ihastelimme pikkukatuja ja maisemia sekä nautimme maukkaan pastalounaan terassilla. Sen jälkeen oli kuitenkin aika jatkaa matkaa katselemaan mitä muuta Piemontesta löytyy.

Lue lisää Piemontesta.

San Gimignano, Toscana

San Gimignano ja sen tornit. Onhan se pysäyttävä näky kun ajaa keskellä maaseutua kohti tornikeskittymää. Parkkitilaa on paljon, sillä komea toscanalaiskylä on kuuluisa nähtävyys. Paikoin sen kaduilla on melkoinen tungos, mutta pidän San Gimignanosta silti. Sen keskiaikainen vähän julmakin tunnelma pääsee oikeuksiinsa väkijoukkoja väistellessäkin ja ylhäällä tornissa on rauhallisempi meininki.

Luulen että San Gimignanosta saisi enemmän irti jos siellä yöpyisi. Suurin osa turisteisa on vain pienellä päiväretkellä ja illalla tornien juurella varmasti hiljenee. Haluaisin kokea San Gimignanon iltatunnelman jonain sumuisen mystisenä iltana.

Lue lisää San Gimignanosta.

Corinaldo, Marche

Kaikkialla on aivan hiljaista. Corinaldon kadut Keski-Italiassa Marchen alueella uinuvat jo ilta-auringon laskiessa. Kansainvälinen matkabloggaajaporukkamme kuljeskelee kylässä, ihailee vanhaa kaivoa ja sitä ympäröiviä portaita, kylää reunustavia muureja sekä linnamaisia rakennelmia.

Corinaldo on valittu yhdeksi Italian kauneimmista pikkukylistä enkä ihmettele lainkaan miksi. Se on syötävän suloinen.

Lue lisää Corinaldosta.

Portovenere, Liguria

Portovenere on kuin hieman isommaksi ja tasaisemmaksi venytetty Cinque Terren kalastajakylä. Sen pitkää rantakatua reunustaa värikkäät rakennukset ja vieressä kohoaa komea linnoitus. Satamassa on toinen toistaan upeampia veneitä ja huvijahteja. Vauraus näkyy myös katukuvassa ohikulkevien ihmisten merkkivaatteissa, koruissa ja kelloissa. Myös Portoveneren ostosmahdollisuudet on selvästi suunnattu rikkaille turisteille.

Vaikka Portovenere on rikkaidenkin suosiossa, ei se ole kadottanut autenttisen vanhan kalastajakylän tunnelmaa. Viihdymme oikein hyvin ja bongaamme kylästä myös kaltaisiamme ihan tavallisia turisteja. Tunnelma vie mukanaan ja olisin voinut jäädä Portovenereen pidemmäksikin aikaa. Kylä on jäänyt suotta kuuluisimpien Cinque Terren kalastajakylien varjoon.

Lue lisää Portovenerestä.

Castel Gandolfo, Lazio

Kuvat ja teksti: Mika Väistö / Lähtöportti

Rooman seudulta löytyvä Castel Gandolfo tunnetaan ennen kaikkea paavien kesäasunnosta. Paavit lomailivat Palazzo Apostolicon rauhassa vuosisatojen ajan, kunnes nykyinen paavi Franciscus aiheutti kohun kieltäytymällä liian mahtipontiseksi kokemastaan majoituksesta. Niinpä palatsi museoitiin ja se on nyt yleisölle avoin turistinähtävyys.

Castel Gandolfo on viehättävä kylä, jonka laidalta voi katsella maisemaa kukkulan alla kimaltavalle Albanojärvelle. Kylän vanha osa on varsin pieni, mutta keskusaukio on viihtyisä ja viereisen kadun varrella on runsaasti ravintoloita. Castel Gandolfo sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Roomasta, joten sinne voi tehdä retken pääkaupungista käsin. Toisaalta se sopii mainiosti myös yöpaikaksi Italian kiertomatkan alkuun tai loppuun.

Lue lisää Castel Gandolfosta.

Lucca, Toscana

Vain Ferrarin murina rikkoo Luccan hiljaisuuden. Kuljemme kylää reunustavaa puistomaista kävelykatua kun tulemme aukiolle, jolla komeilee useampi punainen Ferrari. Ne lähtevät yksitellen kierrokselle Luccan kaduille ja palaavat sitten takaisin ottamaan seuraavat innokkaat kyytiin. Mikäs täällä on Ferrarilla kierrellessä. Lucca on kaunis kuin mikä ja ihanan rauhallinen keidas lähellä Toscanan rannikkoa.

Ei täällä aina näin rauhallista ole. Kylän aukiolle rakennetaan esiintymislavaa ja odotettavissa on kunnon musiikkijuhlat. Me poistumme paikalta kuitenkin sitä ennen ja muistamme Luccan hiljaisena kylänä, jossa luonto on läsnä ja ohi lipuu möreästi murisevia Ferrareita.

Lue lisää Luccasta.

La Morra, Piemonte

Ihastun La Morraan jo ennen kuin pääsen sen keskustaan asti. Kylän liepeillä oleva näköalapaikka on niin suloinen kukkaistutuksineen ja upeine maisemineen, että pidän kylästä heti. Jos tässäkin on näin kaunista, niin millaista on itse kylässä? Katson vieressäni kohoavaa La Morraa. Jatketaan matkaa ylös asti.

Perillä on vähintään yhtä kaunista. Kiertelemme kaikessa rauhassa La Morran katuja, istahdamme kahville ja ihailemme itse kylää sekä sieltä aukevia maisemia monesta paikasta. Kun nälkä alkaa kurnia, laskeudumme hieman alemmas Locanda Fontanazzan terassille nauttimaan aivan ihanan italialaisen lounaan. Täältä ei tekisi mieli poistua lainkaan. La Morra on Piemonten lempparimme.

Lue lisää La Morrasta.

Tutustu myös I Borghi più belli d’Italia -sivustoon, joka kokoaa nimensä mukaisesti yhteen Italian kauneimmat kylät.

8 kommenttia

 • Mika / Lähtöportti

  Olipas siinä monta houkuttelevaa kylää tai pientä kaupunkia! Noista mainitsemistasi olen käynyt Luccassa, San Gimignanossa, Barolossa ja La Morrassa, jotka kaikki ovat kyllä kivoja paikkoja. Cinque Terressä en ole vielä käynyt, mutta se on listan kärkipäässä tulevia Italian-reissuja ajatellen. Oma mielenkiintoni heräsi nyt vahvasti Dozzaan, josta en ollut ennen kuullutkaan. Katutaide näyttää upealta ja kylä vaikuttaa muutenkin viehättävältä. Tiedän Emilia-Romagnan olevan hienoa seutua, mutta jotenkin se on jäänyt omissa suunnitelmissa paitsioon. Kävin kauan sitten Bolognassa ja Parmassa, mutta mitään muuta en ole Emilia-Romagnassa nähnytkään.

  • Martina

   Minä puolestani kiinnostuin kaikista sinun kirjoittamista kylistä. Etenkin Castel Gandolfo meni näppärän sijaintinsakin ansiosta listalle ja ovathan nuo maisemat ihan mielettömän upeat. Cinque Terre on ihana. Samoin Dozza! Dozzassa on myös ihan mieletön alueen viinejä esiin tuova viiniputiikki, joka löytyy kylän laidalla kohoavasta linnasta. Siellä järjestettiin myös tastingeja ainakin meidän vierailumme aikana. Dozzan sijaintikin on kiva alueella kiertelyä ajatellen.

   Meidän matkasuunnitelmien kärkeen on kiilannut nyt Amalfin rannikko. Se on ollut iso haave, jonka olemme suunnitelleet toteuttavamme sitten joskus kun on sopiva hetki ja paljon aikaa kiertää kaikki alueen kiinnostavat paikat kerralla. Korona sai kuitenkin nostamaan kaikki kaukaiset haaveet suunnitelmien kärkeen ja muokkaamaan niitä tilanteeseen sopivammaksi. Jospa jo ensi keväänä pääsisin ihastelemaan Amalfia, Positanoa, Ravelloa ja ehkä Sorrentoa sekä Napoliakin samalla. Myös Napolin edustan saaret kiinnostaa, mutta kaikkea ei voi ympätä yhteen reissuun kun aikaa on kuitenkin rajallisesti.

  • Mika / Lähtöportti

   Castel Gandolfon sijainti on kyllä mainio, meillä on sinne taas majoitus varattuna osana ensi kesän Italian-matkaa.

   Amalfin rannikko on upea, suosittelen lämpimästi! Meilläkin se siirtyi vuodesta toiseen samasta syystä, eli oltaisiin haluttu mennä vähintään kahdeksi viikoksi. Pari vuotta sitten syksyllä kuitenkin todettiin, että mennään nyt edes viikoksi, vaikkei kaikkea kerralla näkisikään. Hyvä niin, oli hieno reissu ja palataan sitten joskus uudelleen. Majoituttiin Sorrentossa, josta käsin käytiin Caprilla, Napolissa ja Pompejissa sekä ajettiin yhtenä päivänä Amalfin rannikkoa Ravelloon ja takaisin. Ravellon lisäksi ehdittiin käydä Amalfin kylässä, mutta esimerkiksi Positanosta ajettiin vain läpi. Paljon jäi siis nähtävää seuraavalle reissulle, sillä ainakin saarilla ja Napolissa menisi helposti useampikin päivä varsinaisen Amalfin rannikon lisäksi. Mutta kuten sanottu, kannattaa mennä vaikka lyhyemmäksi ajaksi mieluummin kuin jättää Amalfi odottamaan jonnekin hamaan tulevaisuuteen!

   • Martina

    Niinpä, kiitos sen ajatuksen vahvistamisesta, että mieluummin vähän aikaa Amalfilla kuin reissun lykkääminen vuodesta toiseen. Voihan sinne tosiaan mennä useampana kertana jos pidempi reissu ei nyt onnistu. Käydään katsomassa nyt jotain ja jätetään suosiolla osa seuraavaan kertaan. Enää pitäisi osata valita mitä haluamme kokea ekalla reissulla. Kiinnostaisi majoittua Amalfissa, Ravellossa tai Positanossa, mutta täytyy vähän tutkailla vaihtoehtoja. Sorrentokin voisi olla mainio majapaikka.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Nämä ovat itseltäni vielä kaikki käymättä. Italiassa on tullut aina keskityttyä suuriin kaupunkeihin tai Dolomiittien kauniisiin alppimaisemiin. Mutta olisi noissa kylissä varmaan oma viehätyksensä ja kuvien perusteella näyttävät oikein kauniilta ja idyllisiltä! Ehkä parasta olisi yrittää jonkinlainen yhdistelmämatka, hienoja paikkoja Italiassa tuntuu riittävän.

  • Martina

   Minullekin mieluisin tapa on nähdä samalla reissulla sekä isompia kaupunkeja että näitä viehättäviä pikkukyliä. Italiassa tosiaan riittää koettavaa. Itse en ole ehtinyt vielä Dolomiiteille, vaikka kovasti kiinnostaisi sekin.