Italia,  Ruokamatkailu,  Yleinen

Italialaiset klassikkoruoat – Oletko maistanut näitä?

Italiassa on jo pelkästään klassikkopastoja niin paljon että menisi ikä ja terveys jos listaisin ne kaikki. Puhumattakaan muista ruoka-annoksista. Keräsin tähän kuitenkin listan ensimmäisenä mieleen tulevia klassisia italialaisia ruokia. Osaa on helppo maistella muuallakin kuin saapasmaassa, mutta osaa varten tarvitsee suunnata Italiaan.

Kuinka montaa olet maistanut? Löytyykö listalta lemppareitasi?

16 italialaista klassikkoruokaa

Vitello tonnato

Vitello tonnato on herkullinen yleensä alkuruokana tarjoiltu ruokalaji, joka pitää sisällään vasikan paistia ja tonnikalasta tehtyä majoneesikastiketta. Vitello tonnato on kotoisin Piemontesta ja maistuu ihanalta kuumana kesäpäivänä.

Osso bucco

Osso bucco on kotoisin Milanosta. Se valmistetaan naudan potkasta hitaasti hauduttamalla ja tarjoillaan perinteisesti risotto alla milanesen kera.

Risotto alla milanese

Risotto alla milanese on risotto, jonka kaunis keltainen väri ja omintakeinen maku tulevat sahramista.

Plin ja tajarin

Plin ja tajarin ovat perinteisiä piemontelaisia pastoja. Laitoin ne molemmat tähän, sillä yleensä Piemontessa matkaavat ehtivät maistaa molempia enkä osannut valita vaan toista. Pastoja on tarjolla ihan joka paikassa. Tajarin on nauhapastaa kun taas plin on raviolimainen täytetty pastanyytti. Kumpikin on herkkua.

Lue tästä lisää Piemonten ruokakulttuurista.

Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma on nimensä mukaisesti Parmasta tuleva ilmakuivattu kinkku. Tämä on se the italialainen ilmakuivattu kinkku. Paras kaikista.

Nduja

Nduja on onneksi löytänyt tiensä vihdoin Suomeenkin ja nykyään sitä saadakseen ei tarvitse mennä Jäken Cittaria kauemmaksi. Parhaalta tulinen lihatahna maistuu kuitenkin tietysti autenttisessa ympäristössään Italiassa. Tarkemmin ottaen Calabriassa.

Gorgonzola

Sinihomejuustojahan maailmassa riittää. Italialainen klassikko ja yksi omista lemppareistani on lombardialainen gorgonzola.

Cicchetti

Parasta Venetsiassa on cicchettien nauttiminen jonkun pienen kanavan varrella. Lasissa saa olla mitä vaan bellinistä amaronen kautta aperol spritziin tai proseccoon. Cicchetit ovat vastaavanlaisia täytettyjä leipäpaloja kuin Espanjan pintxot. Aivan ihania.

Trippa

Ystävämme trippa lienee Italian ällötyin perinneruoka. Naudan vatsalaukku ei kuulosta lähtökohtaisesti hyvältä ja myönnettäköön, ettei trippa herättänyt minussakaan kovin intohimoisia tunteita. Ei se toisaalta pahaakaan ollut. Jos trippaa tulee vastaan, syön kyllä, mutta en taida enää varta vasten tilata sitä jos vaihtoehtona on jotain kiinnostavampaakin.

Bistecca alla fiorentina

Bistecca alla fiorentina on mielenkiintoinen tuttavuus, jota pääsee maistelemaan Firenzessä. Se on valtavan kokoinen T-luupihvi, joka tarjoillaan mediumina tai jopa lähes raakana.

Arancini

Ihanat sisilialaiset friteeratut riisipallerot pitävät perinteisesti sisällään lihasta tehdyn juustoisen täytteen. Nykyään arancineja voi löytää myös suomalaisista ravintoloista, vaikka parhaalta nekin maistuvat kotikulmillaan Italiassa.

Carbonara

Carbonaran eli miilunpolttajan pastan tietänevät kaikki. Suomessa se tehdään yleensä pekonista, mutta Italiassa rasvainen liha on pancettaa. Itse pidän ehkä jopa enemmän pastan munattomasta versiosta griciasta. Oletko maistanut sitä? Roomassa ainakin siihen törmää usein.

Cacio e Pepe

Toinen ihana Rooman alueen klassikkopasta on cacio e pepe. Se on yksinkertaisuudessaan täydellinen yhdistelmä juustoa, pastaa ja mustapippuria.

Nappaa tästä lisää ruokavinkkejä Roomaan:

Ruokavinkkejä Roomaan – Mitä ja missä syödä?

Ravintolasuosituksia Roomaan

Gluteeniton Rooma

Caprese

Caprese on saanut nimensä kauniilta Caprin saarelta. Se on yksinkertainen ja herkullinen salaatti, jossa maistuu tomaatti, mozzarella ja basilika.

Pizza Margherita

Klassinen napolilainen Pizza Margherita pitää sisällään samoja makuja kuin samalta alueelta Caprista tuleva Caprese (ks. edellinen kohta). Yksinkertaisen herkullisen pizzan täytteenä on tomaattia, juustoa ja basilikaa. Muuta ei sitten tarvitakaan.

Pasta alla Norma

Sisilialainen klassikkopasta pitää sisällään munakoisoa, tomaattia ja ricottaa. Maistunee hyvin kasvissyöjillekin, toisin kuin bistecca alla fiorentina.

Katso täältä sekä Pasta alla Norman että toisen ihanan sisilialaispastan Pasta con le Sarden reseptit.

7 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Useampi tästä oli itselleni omaltakin lautaselta tuttu, mutta oli joitain mitä en olisi edes pelkän nimen perusteella tunnistanut. Pizza Margherita hyvin tehtynä on yksi minun lemppareistani! Gorgonzola sen sijaan ei missään tapauksessa kuulu lemppareihini, vaan moni muu ”klassikko sinihomejuusto” maistuu itselleni paremmin.

  • Martina

   Pizza Margherita on yksinkertaisuudessaan mainio. Kunhan on hyvät raaka-aineet ja Italiassahan yleensä on. Gorgonzola jakaa varmasti mielipiteet. Ei se minunkaan ykkönen ole sinihomejuustoista, mutta lemppari kyllä.

  • Martina

   No sepä se. Valitsin joskus että käytän suomalaisversiota, mutta täytyy miettiä siirtyisinkö itsekin osso bucoon. Siihen asti olkoon vielä tuo toinenkin c-kirjain mukana.

  • Martina

   Cicchetit taitavat olla vain Venetsiassa juuri tällä nimellä. Vastaavia on kuitenkin muuallakin Espanjan pintxoista lähtien, joten varmaankin olet maistanut jonkun nimistä versiota. 🙂