Italia,  Lombardia,  Milano,  Yleinen

10 hauskaa faktaa Milanon Duomosta

Duomo di Milano eli Milanon tuomiokirkko on kaupungin tärkein nähtävyys. Duomolta aukioineen on vaikea välttyä Milanon reissulla ja miksipä siltä pitäisikään välttyä. Duomo on upea, sen aukiolla käy mukava vilinä sekä ihmisten että puluparvien toimesta ja etenkin iltaisin aukiolla voi kuunnella taidokkaita katusoittajia. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistämme Milanossa olikin erään katusoittajan tulkinta Ave Mariasta taustanaan valaistu Duomo. Esitys nosti ihokarvat pystyyn ja eräs kuuntelemaan pysähtynyt nainen itki vuolaasti esityksen ajan. Siinä meinasi tulla kyynel omaankin silmäkulmaan.

Milanon katolle pääsee vierailemaan pientä maksua vastaan. Sieltä aukeaa upeat maisemat kaupungille ja toisaalta myös kirkon yksityiskohtia tutkaillessa saa kulumaan pitkän tovin. Kattovierailuun kannattaa siis varata aikaa. Jo sen ympäri kiertämisessä kestää, onhan Duomo todella melkoisen valtavan kokoinen rakennus. Katolla on myös nykytaidetta, mutta siitä voidaan olla montaa mieltä, sopivatko epämääräiset pökäleet vanhan kirkon katolle.

duomo-9

duomo-10

duomo-3

duomo-8

Mekin näimme Duomon heti ensimmäisenä kaupunkiin saapuessamme, jos siis ei lasketa mukaan juna-asemaa ja muutaman korttelin pituista kävelymatkaa hotellille. Hotellilla piipahtamisen jälkeen saavuimme metrolla Duomon aukiolle ja nousimme portaat ylös. Pitihän siinä hetkeksi pysähtyä kun valtava koristeellinen katedraali ilmestyi näköpiiriin. On se hieno! Ja iso!

Sen lisäksi että kävimme kirkon katolla, kuljimme Milanossa viettämänämme aikana useasti Duomon ohi. Joka kerta katse hakeutui korkeuksiin etsimään uusia yksityiskohtia ja ihailemaan Duomon mahtavuutta. Duomon aukiosta tulikin kuin varkain yksi lempipaikoistani Milanossa, etenkin kun sen laidalla sijaitsee Signorvino, yksi lempiravintoloistamme kaupungissa joka on mukava paikka myös viinin maisteluun. Terrazza Aperolillakin oli mukava katsella vieressä kohoavaa Duomoa. Parasta olivat kuitenkin ehkä ne katusoittajat ja iltatunnelma. Myös ihmisten katselu muodin mekan tärkeimmällä aukiolla oli viihdyttävää puuhaa.

duomo-1

duomo-1-3

duomo-3-2

duomo-5

10 hauskaa faktaa – Tiesitkö tämän Milanon Duomosta?

1. Milanon Duomo on Euroopan toiseksi suurin kirkko.

2. Duomo ja sen aukio on ollut aina kaupungin keskus. Ennen nykyistä Duomoa paikalla oli Pyhän Ambrosiuksen Uusi Basilika, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1075. Tämän jälkeen paikalle alettiin rakentaa nykyistä Duomoa.

3. Vuonna 2009 muuan Massimo Tartaglia -niminen mies heitti Silvio Berlusconia naamaan Milanon Duomon pienoismallilla. Silviolta murtui nenä ja irtosi pari hammasta.

4. Duomon katolle kiivetäkseen pitää kavuta 165 askelmaa. Hissilläkin pääsee.

5. Duomon rakennustyöt olivat katkolla 90 vuotta, sillä taiteelliset ideat sen rakentamiseen olivat vähissä. Okei, myös rahat olivat vähissä, mutta vaikka massia olisikin löytynyt, ei kenelläkään ollut oikein kunnollista visiota siitä minkälainen katedraalista tehtäisiin. Duomon rakennustyöt olivat tässä vaiheessa noin puolessa välissä.

6. Duomon sisällä alttarin yläpuolella on naula, jonka väitetään olleen Jeesuksen oikean käden ristiinnaulinnut naula.

7. Duomon katolla oleva kultainen Madoninna-patsas on Milanon symboli.

8. Milanon Duomoon mahtuu peräti 40 000 ihmistä. Että jos joku etsii vähän isompaa kirkkoa häihinsä..

9. Yksi katolla olevista patsaista on Napoleonin näköispatsas. Tämä on kiitoksena siitä, että Napoleonin piti siirtää rahaa Duomon rakentamista varten, mutta rahat eivät koskaan saapuneet perille. Sillä lailla. Napoleonin kiinnostus saattaa katedraalin rakennustyöt loppuun antoi kunnon loppusysäyksen Duomon valmistumiselle ja näköispatsas lienee kiitos tästä, vaikkei rakentamisrahoja koskaan saapunutkaan. Voisinko minäkin saada näköispatsaan vaikkapa Sagrada Familian katolle, jos sanon lähettäväni rahaa sen rakennustöihin, mutta jotenkin jännästi rahat sitten katoavat matkalla eivätkä oikeastaan koskaan edes lähde tililtä?

10. Milanon Duomon katolta voi nähdä kirkkaalla säällä aina Sveitsiin asti.

duomo-2-2

duomo-4

duomo-6

duomo-7

2 kommenttia