Gdansk – Vinkkejä ja huomioita
Pohjois-Puolassa Itämeren rannikolla sijaitseva Gdansk on noussut suomalaisten suosioon. Edulliset lennot sekä Turusta että Helsingistä, Puolan halpa hintataso, kaunis vanha hansakaupunki pastellisävyisine taloineen ja lyhyt lentoaika ovat saaneet yhä useamman suunnittelemaan reissua Gdanskiin. Niin tein minäkin ja suuntasimme Puolaan viime joulukuussa ystävieni kanssa joulutorimatkalle.
Krakovan lisäksi nyt siis myös Gdansk on tuttu ja koko Puola on päässyt yllättämään minut ihan täysin. En koskaan mitenkään intohimoisesti halunnut reissata juuri Puolaan, mutta nyt siellä kahdesti käytyäni olen tykästynyt maahan. Tässä postauksessa on sekalainen katolinen seurakunta vinkkejä Gdanskiin, huomioita Puolasta ja puolalaisista sekä pientä vertailuakin Krakovan ja Gdanskin kesken.
Nähtävää
Parasta Gdanskissa on vanhankaupungin kaduilla kulkeminen. Kauniit pastellisävyiset talot tuovat muodoltaan mieleen Amsterdamin ja söpöjä rakennuksia katsellessa saa kulumaan pitkän tovin. Piwna ja Dluga -kadut kannattaa molemmat kulkea päästä päähän. Niiden varrelta löytyy kauppoja ja kuppiloita sekä myös muuta nähtävää kuten Neptunus-patsas ja kirkkoja. Motlawa-joen varrella sijaitsee vanha keskiaikainen nosturi Stary Zuraw, jota pidetään yhtenä Gdanskin päänähtävyyksistä. Joen toisella puolella on Amber Sky -niminen maailmanpyörä, josta on varmasti upeat maisemat kaupungin kattojen yli.
Fun Arena
Stadion Energa Gdanskin yhteydessä noin 5 kilometrin päässä Gdanskin keskustasta sijaitsee Fun Arena –niminen hauskanpitopaikka, jossa voi ajaa kartingia, testata erilaisia pakohuonepelejä, hypätä benjihypyn ja vaikka mitä muuta hauskaa. Me testasimme Fun Arenan sähköllä kulkevat kartingautot sekä Amber Room –nimisen pakohuonepelin. Pidimme kummastakin ja mikä parasta, ne eivät maksaneet juuri mitään. Puolassa jos jossain kannattaa harrastaa asioita, joita ei ehkä muuten raaskisi kokeilla.
Osoite: Pokoleń Lechii Gdańsk 1, Stadion Energa Gdansk
Hotel Artus
Tämä ei ole välttämättä suositus, sillä hotellissamme oli jonkin verran epäkohtia. Hotellin sijainti keskellä vanhaakaupunkia oli muuten mainio, mutta viereisten kirkkojen kellot kilisivät ja kolisivat tasatunneittain läpi yön, mikä saattaa haitata herkkäunisia. Itsehän nukuin kuin tukki pikkulapsiarjen univelkojani pois, mutta ystävieni unia kirkon kellot olivat häirinneet.
Myös huoneen lämpötila oli viileähkö. Jopa minä vedin kaulaliinaa päälle huoneessamme ja tanssin lämpimikseni sohvilla, vaikka olen yleensä se, jolla on kuuma silloinkin kun muut palelevat. Jos huoneen lämpötila ei ollut kohdallaan talvella, niin epäilen ettei se ole sitä kesän kuumuudessakaan.
Muuten huoneemme oli mainio. Kaksikerroksinen, jopa 7 nukkujaa vetävä huoneisto maksoi alle satasen yö (ihana Puolan hintataso!) ja sängyissä oli hyvä nukkua. Jos lämpötila olisi ollut sopivampi eikä vessapaperi olisi haissut röökiltä, voisin suositella hotellia varauksetta. Nyt teen sen pienellä lämpötila- ja hajuvarauksella. Aamiaista emme testanneet, sillä lähdimme lentokentälle jo ennen kuin aamupalaa oli tarjolla.
Osoite: Piwna 36/39
Hajut ja tuoksut
Röökin hajuisesta vessapaperista puheen ollen, koko reissuamme leimasivat erilaiset hajut ja tuoksut. Hotellin aulassa oli hieman liian vahva hajusteen tuoksu (jolla mahdollisesti peiteltiin jotain?) ja takseissakin oli usein omat arominsa, jotka saattoivat tulla kuskista. Aromit eivät aina olleet kovin hyviä.. Vessoissakin oli usein vahvat hajusteet, mikä oli sinänsä ihan kiva juttu, mutta tuoksuyliherkkien kannattaa ottaa huomioon, että Gdanskissa on paljon voimakkaita tuoksuja niin hyvässä kuin pahassakin.
”Tuulee, kun kaupungissa tuulee..” (Mikä biisi? Kuka tunnistaa?)
Merenrantakaupungissa tuulee. Kylmästi. Vaikka lämpötila oli joulukuisen vierailumme aikana noin nollassa, tuntui ilma paljon kylmemmältä. Raaka merituuli meni ulkovaatteiden läpi ja sai hakeutumaan sisätiloihin lämmittelemään. Ota tämä siis huomioon jos reissaat Gdanskiin talvella. Kesällä taas merituuli lienee mukavan vilvoittava.
Puolalaisten jonotuskulttuuri
Puolalaiset eivät osaa jonottaa. Tai ehkä osaavat paremmin kuin me? Riippuu miten sen ottaa. Joka tapauksessa jäimme lähes aina asiakaspalvelutilanteissa jalkoihin kun joku paikallinen vaan rynnisti takaa ohitsemme hoitamaan omaa asiaansa, vaikka meillä oli juttu kesken. Tämä tuntui olevan aivan normaali käytäntö. Jos muita asiakkaita ei ollut läsnä, ohitettiin meidät puhelimitse kesken lauseen. Puhelin soi, hotellin respa vastasi ja me jäimme suu auki änkyttämään. Lyhyellä lomallla ja kun meillä ei ollut kiire, puolalaisten jonotuskäytäntö lähinnä vaan nauratti, mutta pidemmän päälle ja kiireessä se saattaisi alkaa ärsyttää.
Kyky nukkua silmät auki
Hotellin respasta puheen ollen, Krakovassa yöllä respaan saapuessamme meitä odotti poika, joka istui silmät auki tiskin takana valmiina palvelemaan meitä. Hän oli kovin rauhallisen ja hiljaisen oloinen ja vaikutti nukkuvalta, mutta koska silmät olivat auki aloimme puhua hänelle. Seurauksena poika hätkähti suureksi yllätykseksemme heräten unestaan. Hän oli aivan unenpöpperössä asiaamme hoitaessaan ja totesimme, että hänen täytyi nukkua silmät auki. Miten se on edes mahdollista? Ja miten pelottavaa se oli.. Puolalaisilla on omituisia kykyjä.
Verrattuna Krakovaan
Krakovaan verrattuna Gdansk on tuulisempi, hieman kalliimpi (mutta silti halpa) ja ystävällisempi. Siinä missä Krakovassa ihan kaikki oli naurettavan halpaa oli Gdanskissa hintahaarukka laajempi ja hintavertailua kannatti tehdä hieman jos halusi kulujen olevan sieltä edullisimmasta päästä. Todella halpaahan Gdanskissakin oli, mutta Krakova oli vielä edullisempi. Gdanskissa yllätyin myös monta kertaa asiakaspalvelijoiden hymyjä kohdatessani. Tulin monta kertaa kaupasta ulos hämmentyneenä iloiten kun kassamyyjä oli hymyillyt minulle vieläpä ihan aidon oloista hymyä. Krakovassa olin tottunut siihen, ettei hymyä irtoa millään.
Entä ruoka- ja juomapuoli? Ravintolavinkkejä Gdanskiin löytyy täältä.
Tai kiinnostaako olutkylpy? Lue siitä lisää täältä.