Elämysmatkailu,  Firenze,  Italia,  Toscana,  Ulkomaat

Päivä Firenzessä – Koe ainakin nämä kuusi nähtävyyttä

Toscanan alueen pääkaupunki Firenze on yksi Italian suosituimmista matkakohteista. Kaupunki on tunnettu ennen kaikkea taiteestaan ja arkkitehtuuristaan, joiden takana on hyvin pitkälti Medicien mahtisuku, joka vaikutti Firenzessä 1200-luvulta aina 1700-luvulle asti. Firenzen vanha keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja kaupunkia halkovan Arno-joen voi ylittää kuuluisaa Ponte Vecchion siltaa pitkin.

Me vietimme Firenzessä muutaman päivän ja hetken kaupungissa vietettyämme ihastuimme kaupunkiin syvästi. Se ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä, mutta pikkuhiljaa kun löysimme lempipaikkamme kaupungilta, aloimme pitää Firenzestä kovasti ja nyt kaipuu kaupunkiin on kova. Voisin jopa kuvitella asuvani täällä jos muuttaisin joskus Italiaan.

Listasimme tähän kuusi lempinähtävyyttämme Firenzessä, jotta sinäkin saisit kaupungista mahdollisimman paljon irti lyhyessäkin ajassa. Nämä kaikki on mahdollista kiertää yhden päivän aikana ja kokosinkin vinkit tähän loogiseen järjestykseen, jota seuraamalla saat kulumaan päivän Firenzessä lempipaikkojamme kiertäen ja mahdollisimman paljon kokien.

Jätin toki varaa jätskitauoille, terassilla istuskeluun, joidenkin nähtävyyksien tarkempaan tutkiskeluun, shoppailulle ja muulle sellaiselle. Anna Firenzen näyttää sinulle parhaat puolensa ja ota kaupungista kaikki ilo irti.

piazzalemichelangelo-12
Michelangelon David vartioi aukiota
piazzalemichelangelo-11
Firenzen parhaat näköalat aukeavat Piazzale Michelangelolta
piazzalemichelangelo-6
Maisemaa dominoi upea duomo

1. Piazzale Michelangelo

Aloitetaan päivä Firenzen upeimmalta näköalapaikalta. Arno-joen toisella puolella sijaitseva Piazzale Michelangelo on nähtävyys, jolla suosittelen piipahtamaan, vaikka et ehtisi Firenzen reissullasi juuri muuta tehdä.

Aukiolta näkee yhdellä silmäyksellä koko Firenzen keskustan, Arno-joen ja sen ylittävän kuuluisan Ponte Vecchio -sillan sekä kaupunkia reunustavat kukkulat. Keskellä kaikkea kohoaa Duomon mahtipontinen kupoli. Piazzale Michelangelolla voi tehdä myös turistikrääsäostoksia aukiota reunustavissa myyntikojuissa ja istahtaa terassille janojuomalle, jäätelölle tai pienelle purtavalle.

Pelkkää maisemaa ihaillessakin saa kulumaan pitkän tovin. Silmä löytää maisemasta koko ajan uutta ihmeteltävää ja kaupunkiin laskeutuvia lentokoneita on hauska bongata. Nimensä aukio on saanut sen keskellä möllöttävästä Michelangelon David-patsaasta, tai siis sen kopiosta, luonnollisesti. Täältä saa hyvän katsauksen siitä, miltä Firenze näyttää, ja ainakin minä ihastuin näkyyn palavasti.

pontevecchio-1
Ponte Vecchio

2. Ponte Vecchio

Piazzale Michelangelolta matka jatkuu alas kohti jokea. Kävele Ponte Vecchion kuuluisalle sillalle, jota reunustavat kulta- ja korukaupat. Ponte Vecchiolla riittää vilinää ja paremmin vanhan sillan hahmottaa, kun kävelee muutaman askeleen joenvartta pitkin poispäin sillasta.

Jää joenvarteen hetkeksi ihailemaan näkyä. Sillan yläpuolella kulkee Vasarin käytävä, jota pitkin Medicit kulkivat aikoinaan. Ponte Vecchio on siltaa reunustavine kojuineen sekä Vasarin käytävineen itse asiassa melko erikoinen näky sillaksi. Ei ihan perinteisin silta, vai mitä?

piazza-1-2
Paljon patsaita kaupungilla
piazza-1-3
Siihen meni istuskelemaan
piazza-2-2
Piazza della Signoria

piazza-4

3. Piazza della Signoria

Kivenheiton päässä Ponte Vecchiosta on Piazza della Signoria, josta tuli lempiaukiomme Firenzessä. Aukiota reunustavilla terasseilla on mukava istua aperitiivilla kaupungin vilinää katsellen. Kesälauantaisin Piazza della Signorialla voi bongata kymmeniä morsiuspareja ja jos käy hyvä tuuri, esiintyy aukiolla mahtipontinen kuoro juuri vierailusi aikana niin kuin meille kävi.

Piazza della Signorian laidalla sijaitsee myös kuuluisa Uffizin taidegalleria sekä kaupungintalona toimiva Palazzo Vecchio. Palazzo Vecchion edessä olevaa Neptunuksen suihkulähdettä ei voi olla huomaamatta ja Uffizin edustalta löytyy vaikka minkälaisia patsaita, joita ihmetellessä ainakin tällainen ei-niin-museoihminen saa päivän taidekiintiön täyteen.

Monelle vierailu Uffizin galleriassa on Firenzen reissun kohokohta tai jopa tärkein syy vierailla kaupungissa. Jos taide kiinnostaa niin astu ihmeessä peremmälle yhteen maailman tunnetuimmista taidegallerioista ja ihaile vaikkapa Botticellin Venuksen syntymää.

Piazza della Signorian ravintolat ovat yllättävän mukavia tällaiseksi turistimestaksi. Me söimme aukion laidalla peräti kahteen otteeseen Firenzen erikoisuuksia. Maistoimme täällä muun muassa trippaa eli naudan mahalaukkua sekä bistecca alla fiorentinaa, joka on valtavan kokoinen t-luupihvi. Täällä voitkin pitää kaikessa rauhassa ruokatauon, kunnes matkamme kaupungilla jatkuu.

porcellino-1
Onnea tuova possu

4. Porcellino

Muutaman askeleen päässä Piazza della Signorialta sijaitsee Mercato del Porcellino, jossa voit käydä varmistamassa paluun Firenzeen koskemalla pronssisen sikapatsaan kärsää. Hyvää onnea on tiedossa jos laittaa kolikon possun hampaiden väliin. Toiset sanovat, että nämä molemmat pitää tehdä, jotta palaa vielä Firenzeen.

Minä tyydyin vain lääppimään pronssisen patsaan kiiltävän sileäksi hinkkautunutta kärsää, ja putsaamaan kädet sitten käsidesillä, kun tulin ajatelleeksi hieman liikaa bakteeriasioita. Mercato del Porcellinolla voit tehdä myös ostoksia ennen kuin matka jatkuu halki kaupungin.

duomo-2
Duomon valtavaa kupolia on vaikea mahduttaa kuvaan
terrazzabrunelleschi-3
Kauempaa kuvattuna mukaan mahtuu muutakin kuin kupoli

duomo-1

5. Duomo di Firenze

Mercato del Porcellinolta kävelemme Firenzen tärkeimmälle nähtävyydelle Duomolle, joka on niin valtava, että sitä on hankala hahmottaa kirkkoa ympäröivältä aukiolta. Me pysähdyimme toljottamaan edessämme kohoavaa näkyä silmät pyöreinä. Aina ohi kulkiessamme katse hakeutui kirkon seinien yksityiskohtiin ja kohti korkeuksia kohoaviin seiniin, kupoliin ja kellotorniin. Kirkko on Euroopan viidenneksi suurin heti Rooman Pietarinkirkon, Lontoon St Paulin katedraalin, Sevillan katedraalin ja Milanon Duomon jälkeen.

Firenzen Duomon virallinen nimi on Santa Maria del Fiore ja sen tunnetuin osa on Filippo Brunelleschin suunnittelema kupoli, jota ihailimme jo Piazzale Michelangelon näköalapaikalla. Kirkon koristeellisien ulkoseinien värit tulevat eri marmorilaaduista. Hienoon ulkokuoreen verrattuna Duomon sisätilat ovat kuulemma melko vaatimattoman näköiset. Jos jaksat jonottaa, voit käydä kurkistamassa Duomon sisälle ja kiivetä sen kupoliin. Me emme kokeneet sitä pitkien jonojen arvoiseksi ainakaan ensimmäisen Firenzen reissumme aikana. Ehkä ensi kerralla sitten. Tai luultavasti ei silloinkaan.

terrazzabrunelleschi-14
Aperol Spritz ja auringonlasku kattoterassilla

terrazzabrunelleschi-16

6. Terrazza Brunelleschi

Kun päivä alkaa olla pulkassa ja aurinko laskea kohti horisonttia, on aika ottaa suunnaksi Grand Hotel Baglionin katolla sijaitseva Terrazza Brunelleschi (B-Roof). Kattoterassilta aukeaa upeat maisemat ja auringonlaskun aikaan taivasta koristavat kauniit värit vaaleanpunaisen hennoista sävyistä tummaan oranssiin. Tilaa Aperol Spritz ja katsele kuinka Duomoa ympäröivä taivas vaihtaa väriä muuttuen lopulta mustaksi, luoden näin tummanpuhuvan taustan valaistulle kirkolle ja muille kaupungin valoille.

repubblica-1

repubblica-2

Terrazza Brunelleschin ravintolassa voit syödä myös illallisen tai suunnata herkuttelemaan muualle kaupungille hieman edullisempaan paikkaan. Jos jaksat vielä palloilla hetken kaupungilla, nappaa Piazza della Repubblican aukion laidalta jäätelö jälkiruoaksi ja suuntaa aukiolle katsomaan taidokasta katusoittajaa. Istahda siihen paikallisten seuraksi ja käy ihailemassa karusellia ennen kuin uni vie voiton ja suuntaat vällyjen väliin sulattelemaan kaikkea päivän aikana kokemaasi. Mitä pidit Firenzestä?

piazza-3

piazza-5

terrazzabrunelleschi-17