Espanja,  Italia,  Itävalta,  Kuumat juomat,  Ranska,  Ruokamatkailu,  Wien,  Yleinen

Kahvinjuojan Eurooppa

Kaupallinen yhteistyö Kahvikaveri.

Lienen aika perinteinen suomalainen kahvin kuluttaja. Juon päivittäin 2-3 isoa kupillista kahvia. Sen sijaan että ajoittaisin kahvinjuonnin pitkin päivää, kumoan kupilliset naamaani aamun ja aamupäivän aikana. Juon todella harvoin kahvia enää iltapäivällä tai myöhemmin, sillä se vie helposti yöuneni.

Aamukahvi maistuu parhaalta. Nautin omani suodatinkahvina maidon kanssa mieluiten kaikessa rauhassa musiikit korvilla. Kun silmät alkaa aueta alan puuhata jotain muutakin, yleensä työjuttuja. Kahvi maistuu ihanalta myös luonnossa ja muualla ulkona, esimerkiksi terassilla kuulaana kesäaamuna tai nokipannukahvin muodossa luontoretken yhteydessä.

Tällä hetkellä maistelen Kahvikaverilta saatuja kahvinäytteitä, joista parhaillaan testissä on Parallel 17. Kahvi sekoitetaan Intiassa ja Papua-Uudessa-Guineassa kasvatetuista arabica-pavuista ja siinä voi maistaa kaakaon, kuivattujen hedelmien ja neilikan aromeita.

Suomalainen tokaisu “keitetäänkö kahvit?” ja sitä seuraava Moccamasterin pulputus pitävät sisällään niin paljon enemmän kuin pelkän ajatuksen kahvinjuonnista. Se on lupaus kiireettömästä jutusteluhetkestä kahvikupposen ja joskus herkkujenkin äärellä. Se tarkoittaa, ettei ole kiire mihinkään vaan voi luvan kanssa pysähtyä hetkeen. Keskittyä kahvittelukaveriin ja nauttia meille suomalaisille niin rakasta juomaa.

Siinä missä juon kotona enimmäkseen isoja kupillisia (lähes ämpärillisiä) suodatinkahvia, mukaudun reissatessani mielelläni maan kahvikulttuuriin. Pidän kovasti esimerkiksi italialaisten tavasta nauttia kahvia sekä Wienin täysin omalla tasollaan olevasta kahvilakulttuurista.

Italialaisten kahviin liittyvät säännöt ja tavat

Italialaisten kahvikulttuuri ja sen säännöt ovat ihan omaa luokkaansa. Kaikki lienevät kuulleet sen, ettei cappuccinoa juoda enää puolenpäivän jälkeen eikä ikinä ruoan jälkeen. Cappuccino on aamujuoma. Piste.

Italiassa kahvilaan ei myöskään mennä hengailemaan pitkäksi aikaa. Siellä ei istuta kahvikupin kanssa alas lehteä selailemaan vaan espresso hörpätään kitusiin baaritiskillä seisten. Vain turistit istuvat pöytiin – ja maksavat tuolloin kahvistaan hieman enemmän.

Italiassa kahvi tarkoittaa espressoa. Jos tilaat kahvin, saat espresson. Mielestäni juuri se kannattaakin tilata, sillä maassa maan tavalla ja italialainen espresso on ihanaa. Jos haluan vähän enemmän kahvia tilaan (caffé) doppion eli tuplaespresson.

Kahvi muualla Euroopassa

Espanjan kahvikulttuuri muistuttaa italialaista, joskin on maiden välillä eroavaisuuksiakin. Espanjassa esimerkiksi on jopa suotavaa antaa baristalle tarkat ohjeet omista kahvimieltymyksistä. Pelkän kahvin tilatessaan saattaa joutua vastaamaan useisiin lisäkysymyksiin maidon määrästä kahvin vahvuuteen.

Perinteinen pariisilainen kahvikulttuuri minulta on vielä kokematta, mutta Nizzassa cappuccino maistui täydelliseltä aamutuimaan suklaisen croissantin kanssa. Huhutaan että Pariisissa kahvinjuontiin liittyvä kahvilakulttuuri suloisine kahviloineen, jutusteluineen ja ilmeisesti useiden osalta myös tupakointeineen on itse kahvia tärkeämpää.

Aivan oma lukunsa on Wien ja sen legendaarinen ikiaikainen kahvilakulttuuri, johon kuuluu nyrpeiden tarjoilijoiden lisäksi lukuisia herkullisia kahveja ja omat sääntönsä niiden tilaamiseen. Toki nykyään kahvinjuonti on normalisoitu Wienissäkin, joskin vanhoissa perinteisissä kahviloissa pidetään yhä yllä vanhoja traditioita, jotka ovat nähtävyydeksi verrattavia jo itsessään.

Kreikassa ja Turkissa juodaan samantyyppistä turkkilaista kahvia, jonka kaveriksi kuuluu lasillinen vettä. Ei huono idea kuumissa maissa. Myös jääkahvin suosio on ilmeinen kuumissa Välimeren maissa.

Nykyään etenkin turistien suosimissa kohteissa saa suodatinkahviakin tai jotain sen tapaista, mikäli on tottunut kittaamaan aamukahvia mieluummin litran kuin juuri ja juuri puolikkaan desilitran verran. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun minultakin on tarkistettu Italiassa tavallisen kahvin tilatessani haluaisinko sittenkin caffé americanon tai muun pitkän kahvin espresson sijaan.

Pohjoismaissa kulutetaan eniten kahvia Euroopassa. Myös hollantilaiset, sveitsiläiset ja belgialaiset ovat kovia juomaan kahvia.

Minkälainen kahvinjuoja sinä olet? Minkälaisia kahvihetkiä olet kokenut matkaillessasi?

2 kommenttia

    • Martina

      Kahviton päivä kuulostaa fiksulta, mutta itse olen niin koukussa etten pysty. Ainoastaan kipeänä ollessani ja joskus harvoin reissussa ollessani saatan olla päivän juomatta kahvia.