Elämysmatkailu,  Kotimaa,  Porvoo,  Yleinen

Slowcation Porvoossa – Sannäs Weekend

Kaupallinen yhteistyö Sannäsin Kartano.

“En ollut tiennytkään että Porvoossa on näin ihana paikka!”. Syntymäpäiväbrunssilla ihastellaan yhteen ääneen Sannäsin Kartanoa, joka on selvästi hieman liiankin hyvin kätketty helmi Porvoossa.

Suurin osa synttärivieraista asuu lähistöllä, mutta Sannäsin Kartano on tuttu vain muutamalle täällä kokoustamassa tai tyhy-päivillä olleelle. Muut ihmettelevät huuli pyöreänä miten tällainen paikka on voinut pysyä salassa.

Ilolanjoen varrella 10 kilometrin päässä Vanhasta Porvoosta kohoava kaunis kartano on toiminut kokoushotellina, mutta nyt sinne halutaan myös tavallisia matkailijoita nauttimaan lämminhenkisen ja viihtyisän kartanomiljöön tunnelmasta. Kartano on tiedetty historiassaan paikkana, jonka ovet ovat aina auki. Samaa henkeä halutaan pitää yllä nytkin. Tervetuloa Sannäsiin!

Sannäs Weekend

Kerran kuukaudessa järjestettävä Sannäs Weekend on mainio tapa tutustua upeaan Sannäsin kartanoon, rentoutua hyvän ruoan, luonnon ja liikunnan äärellä kauniissa ja kesällä myös vehreissä luontomaisemissa. 7.7-7.8.2022 hotelli ja ravintola ovat auki torstaista sunnuntaihin, muulloin kesällä aina saatavuuden mukaan. Tarkista tilanne varausjärjestelmästä ja varaa ihanan rentouttava slowcation Porvoossa.

Kartanon puutarha kutsuu piknikille tai pihapelien ääreen. Saunatiloissa pääsee rentoutumaan kunnolla joko yöpymisen hintaan kuuluvan aamusaunan ja -uinnin merkeissä tai erikseen varattavalla omalla saunavuorolla.

Ravintolan lähiruokaa suosivat herkut vievät kielen mennessään niin aamiaisbrunssilla kuin illallisellakin. Liikunnasta nauttiville on tarjolla kattavat sisäliikuntapuitteet palloiluhalleineen ja kuntosaleineen. Iltaisin voi nautiskella livemusiikista Kellaribaarin hämyssä.

Sannäs Weekendin vaihtuva ohjelmanumero voi olla mitä vaan joogasta viini-illalliseen. Me pääsimme nauttimaan huhtikuussa 2022 Torresin viineistä ja niiden ympärille rakennetusta pitkästä illallisesta. Toukokuussa luvassa on hemmottelua ja hyvinvointia.

Kartanon värikäs historia

Kartanoiden historia on aina kiinnostava. Sannäsin seinätkin ovat nähneet vuosisatojen saatossa monia tarinoita. On ollut 1600-luvun loistokkaat ajat sekä 1700-luvun vaikeudet. Kartanon omistaja menetti kartanonsa korttipelissä ja toinen epäonninen omistaja vangittiin kahdeksi vuodeksi Lontoon Toweriin.

1900-luvulla kartanossa käytiin salaisia kokouksia, joiden dokumentit piilotettiin pihan kasvihuoneeseen. Onpa paikalla vieraillut myös Mannerheim, jonka käyttämä huone toimii nykyään ravintolakabinettina.

Kun aatelisten aika kartanolla päättyi, oli Sannäs ensin useiden yksittäisten omistajien käytössä, kunnes se alkoi toimia 1970-luvulla koulutuskampuksena. Kartanon maille rakennettiin Lyseo-rakennus, Kymnaasi ja Palloiluhalli.

Kartanossa on tietysti myös oma kummitus. Kuikuilin käytäviä sillä silmällä kun synttärivieraiden lapset intoutuivat piiloleikkiin brunssin päätteeksi. Ei näkynyt Ingridiä, vaikka hänen kerrotaankin tulevan esiin etenkin silloin kun paikalla on lapsia. ”Jos täti löytää teidät piilostanne, älkää lähtekö hänen mukaansa.” Oikeasti Ingrid on kiltti kummitus. Ei tarvitse pelätä.

Lue lisää Sannäsin Kartanon värikkäästä historiasta.

Rento viikonloppu alkaa saunomisella

Ensimmäisenä ohjelmassamme oli saunominen. Sannäsissa on kolme saunaa ja niille yhteinen sisäuima-allas. Saunavuoron voi varata omalle porukalle minkä lisäksi Sannäs Weekendiin kuuluu aamusauna ja -uinti.

Mikä olisikaan rentouttavampi tapa aloittaa hemmotteluviikonloppu kuin painua lämpimiin löylyihin lojumaan. Välillä pulahdus altaaseen tai vilvoittelu avarissa oleskelutiloissa ja takaisin luolamaisen hämyisään saunaan, jossa olisi ollut tilaa meidän kaikkien kolmen – ja Ingridinkin – heittäytyä pitkäkseen lauteille.

Olin fiilistellyt saunavuoroamme jo aamupäivällä salilla uusia painonnostoennätyksiäni tehdessä. Rankan treenin jälkeen sauna on enemmän kuin paikallaan ja mikä parasta, ei tarvinnut laittautua, kun tiesimme suuntaavamme heti ensitöiksemme löylyihin.


Viihtyisät hotellihuoneet sijaitsevat 70-luvun rakennuksessa

Saunomisen jälkeen olo oli mukavan raukea ja nälkäkin heräili jo vatsassa. Kuivasimme hiukset ja laittauduimme hieman, vaikka olisi kartanon illalliselle voinut varmasti suunnata saunanraikkaanakin. Huoneista löytyy hiustenkuivaaja, pesuaineet ja vartalovoidetta.

Kaikki huoneet ovat kahden hengen huoneita. Lisävuoteen saa pyydettäessä, mutta me otimme kolmen hengen porukallemme tällä kertaa kaksi kahden hengen huonetta, sillä yhdessä olisi voinut tulla ahdasta.

Huoneet ovat siistit ja ikkunasta aukeava maisema kesällä vehreälle ja keväällä, no loskaiselle, pihalle oli ihana. Tuijottelin sitä aamuisin pitkät tovit heti herättyäni. Käytävillä voi ihastella monenlaista taidetta ja yleisilme hotellin tiloissa on siisti ja viihtyisä.

Kävin kurkkaamassa myös kokoustiloja ja pihapiirissä olevaa Väentupaa, jossa voi kokoustaa ihanassa vanhassa tuvassa, jonka katosta roikkuu yhä reikäleipien kuivatukseen tarkoitetut parrut ja nurkassa komeilee vanha leivinuuni. Voisin kuvitella että kokoustajienkin tarpeet otetaan erinomaisesti huomioon, kun me tavalliset yöpyjätkin kiinnitimme monta kertaa huomiota siihen, miten täällä on ajateltu ihan kaikkea mahdollista.Kartanon ravintolassa tarjoillaan lähiruokaa ja sesongin herkkuja

Nautimme illalliset ja aamiaisbrunssit kartanorakennuksen ihanassa tunnelmassa. Ravintolassa suositaan sesongin tuotteita sekä lähitilojen herkkuja. Tyyli on perinteinen ranskalainen ja pohjoismainen. Tällä kertaa mukana oli paljon myös välimerellisiä vivahteita, jotka sopivat Torrresin viineihin.

Illalliset olivat herkullisia, mutta aamiaisbrunssit kenties vielä ihanampia. Paikan päällä leivotut tuoreet leivät veivät kielen mennessään ja hamstrasin molempina aamuina ihanaa caesar-salaattia santsikierroksellisenkin. Kaikki buffetpöydästä löytyvä oli maukasta ja laadukasta.

Olen nykyään välillä huono syömään aamiaista, mutta täällä aamiaisbrunssia tarjoillaan onneksi pitkälle aamupäivään, jotta minäkin ehdin kerätä kunnon nälän ennen herkkujen ääreen astumista. Istuimmekin aamiaisbrunssin ääressä pitkään, haimme lisää herkkuja ja heräilimme monen kahvikupillisen voimin uuteen päivään.

Jälkimmäiselle aamiaisbrunssille tuli myös ystävän perhe juhlimaan pojan synttäreitä. Saimme yhden huoneen kokonaan käyttöömme ja vaikutti siltä, että kaikki nauttivat olostaan viihtyisässä kartanossa upeiden brunssiherkkujen äärellä. Me kertoilimme kokemuksiamme viikonlopun ajalta ja pohdimme jo seuraavaa vierailukertaa Sannäsissa.


Liikuntamahdollisuuksia laidasta laitaan

Minulle myös liikunta on hemmottelua ja täällä sen harrastamiseen on hyvät mahdollisuudet. Ilahduin kun näin heti kuntosalin ovelta soutulaitteen ja seinän, jota vasten voi seistä käsillään. Se jo riittäisi treeniin, mutta täällä ei tarvinnut tyytyä pelkkään kehonpainoharjoitteluun. Yläkerrasta löytyi kuntosalilaitteita, käsipainot ja nyrkkeilyvälineetkin.

Viereisessä palloiluhallissa kului pitkät tovit koripalloa heitellen, sulkapalloa pelaten ja kokeilinpa hieman sählyäkin, vaikka se ei ole koskaan kuulunut lemppareihini. Jos liikunta ei kiinnosta on hotellirakennuksessa pelihuone, jossa on lautapelejä ja puuhaa myös perheen pienimmille.

Jos sää olisi ollut yhtään parempi ja maata peittänyt vesilätäköiden, jään ja sohjon sijaan vaikka ihan kunnon käveltävä lumipeite tai mieluiten tietysti ei mitään ylimääräistä, olisimme kiertäneet kartanon pihasta lähtevän kolmen kilometrin pituisen kuntopolun. Maisemat luonnon keskellä Ilolanjoen varrella ovat kuulemma upeat.

Myös frisbeegolf ja muut pihapelit olisivat olleet hauskoja aktiviteetteja paremmalla säällä. Kevyt jooga tai kehonhuolto kartanon puutarhassa maistuisi myös ja sen jälkeen voisi jäädä nautiskelemaan maisemista vielä piknikin merkeissä. No, jäipähän jotain ensi kertaankin.

Bosgårdin Kartano
Bosgårdin Kartano

Porvoon päiväretkikohteet

Kartanollakin saa ajan hyvin kulumaan, mutta jos tulee tarve lähteä päiväretkelle muualle niin Vanhaan Porvooseen ihanine kahviloineen, ravintoloineen ja putiikkeineen on vain 10 kilometrin matka.

Mikäli kartanomeininki ja kylpylöinti kiinnostaa niin Haikon Kartanokin on 20 minuutin ajomatkan päässä. Haikossa on saatavilla myös muun muassa kauneushoitoja. Itse suosittelen ainakin huippukylmähoitoa, joka vie kolotukset mennessään ja on ihana terveysteko kehollesi.

Me suuntasimme lounaan pituiselle retkelle naapuritilalle Bosgårdiin, joka tarjoaa eettisin ja ympäristöystävällisin menetelmin tuotettua luomu-luonnonlaidunlihaa. Kesällä tämä olisi ihan omiaan myös lasten kanssa, kun eläimet ovat ulkona, terassi auki ja jäätelöä tarjolla.

Nyt maistoimme paikan kehutun hampurilaisen sekä annoksen beef brisketiä kolmeen pekkaan. Kaksi tuhtia annosta jaettuna kolmelle oli juuri sopiva määrä niin että jaksoimme syödä vielä illalla Sannäsissa pitkän menun viineineen.

Slowcation huipentui viini-illalliselle ja Kellaribaariin

Huhtikuun Sannäs Weekendiin kuului kartanon kauniissa saleissa tarjoiltu Torresin viini-illallinen. Nautimme suussa sulavista herkuista ja kuulimme tarinoita illalliseen kuuluvien viinien takaa. Ihastelimme ikkunan takana vaihtuvia iltataivaan värejä ja imimme itsemme täyteen ihanan rauhoittavaa kartanotunnelmaa.

Kävimme molempina iltoina illallisen jälkeen myös kartanon alakerrasta löytyvässä hämyisessä Kellaribaarissa kuuntelemassa livemusiikkia. Viikonlopun esiintyjänä toimi Sarina Kettunen Duo ja tauoilla musiikkia sai pauhaamaan jukeboxista.

Laseissamme oli joko whiskey souria tai kuohuviiniä. Kellaribaarin hämyssä oli mukava istuskella vielä hetki ennen yöpuulle menoa. Jos ulkona sattui satamaan kun tallustelimme pimenneen pihapiirin halki hotellille, sai kartanon aulasta ottaa sateenvarjon suojaksi.

Kaikki oli muutenkin otettu huomioon aina naistenvessan varustelusta saunalta löytyviin villasukkiin, juomapisteisiin ja niihin lainasateenvarjoihin asti. Tunnelma ei ollut lainkaan kartanomaisen pönöttävä vaan lämminhenkinen ja rento. Sellainen jossa rentoutuu nopeasti ja pian alkaa tuntua melkein siltä kuin tallustelisi kotonaan eikä arvokkaan vanhan kartanon tiloissa.

2 kommenttia

    • Martina

      Sannäsissa on erinomaiset mahdollisuudet viettää rentouttava liikunnallinen loma. Mekin mietittiin että aamu-uinti ja -sauna olisi kiva, mutta ei sitten kuitenkaan saatu aikaiseksi. Istuttiin mieluummin pitkään aamiaisbrunssilla herkutellen. 😀