Elämysmatkailu,  Kotimaa,  Kotka,  Luontomatkailu

Elämyksiä Kotkassa – Santalahti Resort

Joskus, aika useinkin, on paikallaan ottaa ystävät kainaloon ja suunnata viikonlopuksi nauttimaan kotimaan rentouttavista elämyksistä. Kun aloimme suunnitella syksyistä tyttöjen reissua, halusimme siltä seuraavaa:

  – jotain hemmottelua tai elämyksellistä kivaa
  – kiva majapaikka, johon mahtuu kolme yöpyjää (yllättävän vaikea toteuttaa etenkin kaikissa erikoismajoituksissa)
  – enintään 2-3 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä
  – luontoa mieluiten meren äärellä, mutta ei Raaseporissa (sillä yksi meistä oli viettänyt siellä koko kesän)
  – hyvää ruokaa tai ainakin mahdollisuus päästä myös valmiiseen pöytään
  – treenimahdollisuus ja/tai jokin ulkoaktiviteetti
  – ei liian kallis


Tutkimme vaihtoehtoja ja heittelimme ideoita ilmaan. Niitä oli paljon, mutta emme oikein osanneet tarttua yhteenkään. Lopulta valitsimme Santalahti Resortin Kotkassa ja viikonloppureissun ohjelmaksi hahmottui seuraavanlainen setti:

Perjantaina auton nokka kohti Kotkaa lyhennetyn työpäivän jälkeen. Sisäänkirjautuminen Santalahti Resortin saunamökkiin. Illallinen Ravintola Vaustissa Kotkan keskustassa.

Lauantaina aamiainen mökillä sekä ulkoilua sään mukaan ja toisaalta siitä liikoja välittämättä. Vaihtoehtoina luontopolkujen kiertäminen tai muu metsäretki jalan tai fatbikeilla. Skumppaa kuksasta, luontoa, rentoutumista.
Lounas Santalahti Resortissa. Treenihetki joko mökissä tai sen terassilla/pihalla sään mukaan. Illalla lasisauna meren rannalla ja pulahdus mereen. Lautapelejä, juttelua, juustoja ja viiniä.

Sunnuntaina mökin luovutus ja skonssibrunssi matkan varrella Loviisan Kappelissa.

No miten meni noin niin kuin omasta mielestä? Muuten aivan ihanasti, mutta allekirjoittaneella alkoi reissun aikana syysköhä, mikä vähän hidasti tahtia ja haittasi yöunia. Vietimme kuitenkin aivan ihania hetkiä ystävien kesken pitkästä aikaa koronahärdellin vihdoin hellittäessä.

Saimme luontoa, ulkoilua, liikuntaa, rentoutumista, hyvää ruokaa, hemmottelua, ikimuistoisia hetkiä, naurua ja sopivan nollaushetken arjen kiireiden keskellä. Haluaisin alkaa heti suunnitella uutta reissua samalla konseptilla. Tässä oli kaikki elementit – ja enemmänkin – mitä syysmatkaltani kaipasin.

Road trip tyttöjen kesken

Kuulostaa ihanalta. Ottaa auto alle, painaa talla pohjaan ja suunnata vapauteen. Laulaa matkalauluja ja avata kattoikkuna. Meikäläisen kohdalla se ei kuitenkaan mene ihan niin ainakaan silloin kun pitää suunnata Helsinkiin. Olen nössö mitä tulee ajamiseen ja jännitin jo ystävän luokse Puistolaan ajamista, vaikka olen ajanut tuttua reittiä useasti.

Luovutin auton Puistolassa ystävälle helpotuksesta huokaisten. Onneksi hän on parempi ja rohkeampi kuski. Minulle jäi kartanlukijan rooli ja menimme Kotkassa vain yhden liittymän liian pitkälle. Ihan hyvin!

Ihanaa syödä ravintolassa


Hoin väliotsikon lausetta varmaan noin kymmenen kertaa illan aikana. Mutta kun oli niin ihanaa syödä ravintolassa. Joitain asioita osaa arvostaa koronan jälkeen ihan uudella tavalla.

Olimme valinneet Kotkan parhaaksi ravintolaksi kehutun Vaustin. Otimme kolmen ruokalajin yllätysmenun ja kurja sanoa, mutta se ei ihan vastannut odotuksiani. Ei siinä varsinaisesti mitään vikaa ollut, mutta ei se säväyttänytkään. Tiramisusta en pitänyt, mutta siinä nyt ei ole mitään uutta eikä se välttämättä ollut annoksen vika. Olen vaan vähän huono makeiden herkkujen kanssa.

Luulen että olisin saanut parempia makuelämyksiä kun olisin valinnut listalta tartaria, risottoa, hummeria ja lakritsi bruleeta. Ensi kerralla sitten, jos sellainen tulee.

Whiskey Sour


Vaustin seinän takana sijaitsee taksikuskinkin meille suosittelema The Bank, joka lienee Kotkan paras menomesta, vaikka pari paikallista olivatkin sitä mieltä, että Captain’s Karaoke Night Club on kaupungin the paikka. Itse suosittelisin kuitenkin laittamaan rahat Bankiin.

Mekin koukkasimme näppärästi sisäkautta The Bankin pöytään, jossa maistelimme jälkkäriksi Whiskey Souria. Viimeisten siemausten ollessa käsillä tuli tarjoilija kysymään maistuisiko vielä. Kun homma kerran oli tehty niin helpoksi, ettei tarvinnut edes nousta pöydästä tilaamaan lisää juotavaa, niin tokihan me otimme toiset Whiskey Sourit. Siitä tuli uusi lempijuomani.

Aamu mökillä


Avasin silmät hiljaisessa saunamökissämme. Aamun tunnelma on jotain aivan ihanaa etenkin mökillä. Katselin ikkunasta merelle asti näkyvää maisemaa ja reippaita koiran ulkoiluttajia. Itsellä ei ollut vielä kovin reipas olo, mutta kahvi sekä ystävän antama yllätyslahja muuttivat tilanteen hetkessä.

Ystävämme oli tosiaan ostanut meille pienet lahjapussukat, joista löytyi kaikkea tarpeellista mökkireissua varten. Chilishotti vei kurkkukivun hetkeksi pois kun hörppäsin sen aamiaisen ohessa.

Korvapuustimaidolla maustettu kahvi maistui hyvältä, samoin tuoreilla mustikoilla ja granolalla maustettu paksu turkkilainen jogurtti ja leipä, jolle sipaisin ihanaa merisuolalla maustettua levitettä. Jälkkäriksi tietysti vähän suklaata.

Skumppaa kuksasta merellisellä luontopolulla


Santalahti Resortilta lähtee kaksi luontopolkua, joista kumpikin on noin 2 kilometriä pitkä. Me valitsimme niistä merellisen, pakkasimme reppuun istuinalustat, skumppapullon, kuksat ja valkosipulisnackseja. Tallustelimme monipuolisen ja tosi kiva luontopolun kaikessa rauhassa. Tunsin taas miten luonnon rauhoittava vaikutus laskee sykettä ja raikas meri-ilma tuntuu hyvältä keuhkoissa.

Noin puolivälissä reittiä oli pöytä, joka kutsui meidät luokseen skumppaa kuksasta -hetkelle. Istahdimme penkille ja ihailimme pitkät tovit merimaisemaa. Joutsenpariskunta hengaili lähellä ja välillä ohi meni muita ulkoilijoita. Monella oli koira mukanaan.

Vieressä oli myös kivan näköinen tulipaikka, mutta meidän eväille riitti tämä maisemapöytä pitkän penkin kera. Nautiskelimme eväämme jutustellen ja jatkoimme sitten matkaa. Pitkän eväshetken kera luontoretkeen meni tunnin verran ja totesimme, että jätämme toisen metsäisen luontopolun seuraavaan kertaan.

Mie treenaan, sie treenaat


Antti Tuisku soi kun treenasimme mökkimme pihapiirissä. Osa liikkeistä tehtiin kahvakuulien ja jumppa-alustan avulla terassilla, toisiin käytettiin penkkiä, portaita, puuta tai kiveä ja välillä juoksimme mökkiä tai viereistä huvimajaa ympäri. Yksi tehtävistä oli naruhypyt, jotka suoritimme keskellä tietä, sillä siinä oli tasaisinta.

Kotkassa oli parhaillaan meneillään jokin fitness-tapahtuma ja tokihan me olimme hengessä mukana mökkiterassiltamme käsin. Joimme treenin jälkeen minisalmarin kolmeen pekkaan kahvimukeista ja otimme parit asiaankuuluvat poseerausasennot. Vankalla ammattitaidolla toki. Moi vaan naapurit, kaikki hyvin.

Muikkuja lasitetun terassin lämmössä


Lounaalle suuntasimme Resortin kahvilaan, jonka muikkuannos oli herättänyt kiinnostuksemme jo mökin avainta hakiessamme. Istahdimme lasitetun terassin lämpöön, jossa saimme nauttia ympäröivistä ruskan väreistä säältä suojassa.

Tilasimme kaikille muikut ja yhteiseksi jonkun överin raparperisen cocktail-kannun. Muikut olivat rapeita ja täyttivät treenin ja ulkoilun jäljiltä tyhjänä olevan vatsan. En jaksanut edes syödä kaikkea, vaikka annos näytti alkuun pieneltä. Kyllä tällä jaksaa saunoa.

Lasisaunan lempeissä löylyissä


Reissun kohokohdaksi nousi lasisauna, jonka vuokrasimme kahdeksi tunniksi käyttöömme. Saunan sijainti meren rannalla on täydellinen ruskan värittämän maiseman ja auringonlaskun ihailuun. Välillä horistontissa lipui valtavan isolta näyttävä laiva ja purjevene, joita katselimme saunan lauteilta käsin.

Vilvoittelimme välillä saunan ulkopuolella ja kävipä jokainen kastautumassa meressäkin, vaikka vesi oli syyskuun loppupuolella jo melkoisen kylmää. Hemmottelimme itseämme hius- ja kasvonaamioilla ja nauraa käkätimme niin että mahaan sattui.

Kaksi tuntia auringonlaskun molemmin puolin oli täydellinen valinta saunomisen ajankohdaksi. Mietimme onko kaksi tuntia liikaa, mutta ei se ollut kun kävi välillä ulkona ja piti saunan lämpötilan maltillisena. Saimme ihailla auringonlaskun värejä ja sen lämmintä valoa, jonka kadottua ulkolyhtyjen luoma tunnelma pääsi oikeuksiinsa.

Juustoja, viiniä ja lautapelejä

Mökillä kuuluu pelata lautapelejä. Me tuskailimme huonoa muistiamme Lippupelin parissa ja testasimme Haaste-peliä, joka meinasi välillä ahdistaa, mutta oli lopulta kiva jos ei asettanut itselleen paineita onnistua kaikessa.

Pelien ohessa juttelimme ja herkuttelimme. Pöytään oli katettu juustoja, leikkeleitä, hedelmiä, karkkia ja suklaata. Isoin nälkä taitettiin lämpimällä mozzarella-pestopatongilla, joka itse asiassa täytti niin hyvin, että muita herkkuja jäi runsaasti kotiin vietäväksi. Parempi niin kuin että jäisi nälkä.

Rentoutuneena kotimatkalle

Seuraavalle aamulle jäi kamojen kasaan laittaminen ja mökin siistiminen. Yskäni oli valvottanut kumpanakin yönä, joten pieni väsymys oli läsnä, vaikka olo oli muuten ihanan rentoutunut.

Keitimme vielä kahvit mökillä ennen kun suuntasimme Loviisan kautta kotiin. Loviisan Kappelin skonssibrunssi oli aivan ihana ja mitä mainioin idea viimeisen päivän ohjelmaksi. Kerron siitä myöhemmin lisää.

Santalahti Resort vähintäänkin täytti odotukset tai jopa ylitti ne. Lasisauna oli aivan ihanaa luksusta ja mökkien lisäksi majoittua voi lasiseinäisessä villassa, puiden väliin ripustetussa tentsilessa (kesäkaudella) tai luksushuvilassa. Me olimme tyytyväisiä mökkiimme, vaikka jäikin sen oma sauna testaamatta. Vieressä on myös leirintäalue kaikkien kavereille.

Aktiviteetteja löytyi paljon enemmän kuin mitä ehdimme viikonlopun aikana testata. Vuokrattavissa on niin fatbikeja, sähkömopoja kuin SUP-lautojakin. Minigolf houkutteli lämpimänä syysviikonloppuna paljon pelaajia ja etenkin isommille ryhmille hoituu koskenlaskuelämyskin.

2 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Käytiin Kotkassa viime kesänä ja tykästyttiin kaupunkiin kovasti, ilman muuta positiivinen yllätys. Aiemmin olin käynyt Kotkassa vain lyhyesti työmatkalla, jolloin kaupunki ei ollut parhaimmillaan. Ravintolatarjonta on tosin jäänyt aavistuksen pettymyksen puolelle, mutta muuta negatiivista ei Kotkasta oikeastaan tule mieleen. Ja Kotkan saaristo on erityisen upea.

  • Martina

   Kotka on yllättävän kiva. Mäkin olen käynyt siellä muutaman kerran aiemminkin ja olen tykännyt. Ravintolat eivät ole ihan vakuuttaneet, mutta toisaalta en ole testaillut niitä vielä ihan tarpeeksi, jotta voisin muodostaa kunnollisen mielipiteen.