Edinburgh,  Iso-Britannia,  Ruokamatkailu,  Yleinen

Edinburgh keliaakikon silmin

Tässä on Jenna. Hänellä on keliakia. Se ei haittaa viskitastingissa, jossa yllä oleva kuva on otettu. Sen sijaan se saattaa haitata muissa tärkeissä tilanteissa, kuten syödessä.

Päästetään Jenna ääneen kertomaan millainen Edinburgh oli keliaakikon silmin.

Gluteeniton Edinburgh

Edinburgh on siintänyt allekirjoittaneen haaveissa jo useamman vuoden. Vihdoin haaveesta tuli totta ja päästiin Martinan kanssa talsimaan noille synkille, sateisille ja tunnelmallisille kujille.

Olin etukäteen hieman tutustunut kaupungin gluteenittomaan tarjontaan ja fiilis oli, että varmasti löydän sieltä syötävää kunhan vähän selvittelee paikkoja etukäteen.

Edinburgh pääsi yllättämään myös ainakin gluteenittomasta tietoudestaan. Alla on listattu muutamia vinkkejä ja pointteja muillekin gluteenittomille:

 • Gluteenittomuus oli kaikkialla tuttua huttua, eli kellekään ei tarvinnut esim. todistella ja vakuuttaa, että “kyllä pystyn syömään maitoa/ranskankermaa/voita” tai “ei, oregano ei sisällä gluteenia” (nämä ovat tarinoita tosielämästä!).
 • Erillisiä gluteenittomia menuja oli tarjolla yllättävän vähän (toisin kuin Dublinissa, jossa sitä tarjottiin heti tiskin alta kun mainitsin gluteenittomuudesta), mutta lähes kaikkialla kerrottiin tarkasti ja ajatuksella mitä voisin listalta tilata ja mitä pystyy helposti muokkaamaan minulle sopivaksi.
 • Vain harvoihin ruokalistoihin oli merkitty gluteenittomat vaihtoehdot. Toisin kuin vegaaniset-/kasvisversiot, jotka näkyivät todella monessa menussa.
 • Gluteenitonta ruokaa tilatessa lähes joka paikassa kysyttiin erikseen, onko kyseessä allergia vai “mieltymys”, joka lisäsi ennestään luottoa siihen, että asia varmasti otettiin vakavasti.
 • Gluteenittomuudestani ei missään tullut vaivaantunut olo tai tunne, että olisin hankala asiakas.
 • …paitsi YHDESSÄ paikassa (perus pubi), jossa ensimmäinen tarjoilija kertoi gluteenittoman ruoan olevan haastava toteuttaa, mutta lupasi kuitenkin että jotain saadaan loihdittua. Toinen tarjoilija sen sijaan nosti kädet ylös ja kertoi ettei minulle löytyisi heidän keittiöstään mitään syötävää. Nälkäkiukun keskellä tämä vähän ärsytti, mutta lopulta arvostan tätä huomattavasti enemmän kuin monen tunnin toimintakyvyttömyyttä, jota hups-ei-ollutkaan-gluteeniton -annos olisi aiheuttanut.
 • Haggis on gluteenitonta. Paitsi että se sisältää kaurahiutaleita, joissa on usein suuri kontaminaatioriski, ellei kyseessä ole “puhdas” gluteeniton kaura. Kannattaa ainakin kysyä, mikäli haggishammasta kolottaa. Tämä tuli itselleni yllätyksenä, sillä oletin tämän perinteisen skottiannoksen sisältävän ainakin gluteenia ja paljon sisäelimiä. Haggis Boxista sai ainakin todella hyvää gluteenitonta versiota. Ja hei, tähän on pakko vielä mainita, että itse en todellakaan ole lampaan maun suuri ystävä, mutta tajusin kyseessä olevan lammasherkku vasta tyhjän lautasen ja googlaustuokion tehtyäni. Lammasta oli eikä maistunut tippaakaan villasukalta!
 • Oluen ystävä en ole, mutta ainakin parista pubista bongasin myös gluteenittomia oluita.
 • Google Maps on ystävä myös keliaakikolle kun nälkäkiukku meinaa yllättää. Tosin suurin osa siellä olevista ravintolasuosituksista oli italialaisia ravintoloita. Oman kokemukseni perusteella suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös muita vaihtoehtoja – monessa niistä saa todella hyviä gluteenittomia annoksia.
 • Äskeiseen viitaten: gluteenitonta pastaa ja pizzaa oli tarjolla moooooonessa paikassa. Bella Italia -nimisestä (ketju)ravintolasta sai oikein passelin gluteenittoman pizzan take awayna viidessä minuutissa!
 • “Keliaakikot” ei varmasti ole englanniksi “celiac diseasers”, mutta pointti ymmärrettiin (keskusteltiin tarjoilijan kanssa normi soijan sopivuudesta keliaakikoille).
 • Käykää kokeilemassa gluteenitonta Afternoon Tea -tuokiota, joka me harmillisesti onnistuttiin skippaamaan. Niitä oli tarjolla ainakin Harvey Nicholsissa ja Signet Libraryn Colonnadesissa. Kertokaa sit oliko hyvä!

Summa summarum: Jos ei odota pahinta nälkäkiukkua, löytyy Edinburghista loistavaa gluteenitonta ruokaa. Jos ei ole valmiiksi gluteenittomia annoksia, sellainen pystytään räätälöimään lähes kaikkialla. Ujolla rallienglannilla pärjää yllättävän hyvin myös Skotlannissa.

2 kommenttia