Barcelona,  Elämysmatkailu,  Espanja,  Ruokamatkailu,  Yleinen

Ekaa kertaa Barcelonassa – Mikä kaikki yllätti?

Olen aina pitänyt Espanjasta, mutta jostain syystä vältellyt sen kruununjalokiveä Barcelonaa. Luulen että se on johtunut muista turisteista. En viihdy turistikohteissa ja väkijoukoissa. Ajattelin Barcelonan olevan liian turre ja tukossa minulle, vaikka toisaalta ajatus ranta- ja kaupunkiloman yhdistelmästä sekä tapasbaareista houkuttelikin.

Vuoden 2017 jälkeen mielikuvaani Barcelonasta väritti myös täpötäydelle La Ramblalle ihmisten päälle ajava pakettiauto. Siitä huolimatta Barcelona oli usein vaihtoehdoissa mukana, kun mietimme seuraavaa matkakohdetta. Muut kohteet houkuttelivat kuitenkin aina enemmän.

Käänteentekevä hetki oli matka Roomaan keväällä 2022. Yleensä niin meluisa ja turisteja täynnä oleva Rooma oli koronan jäljiltä poikkeuksellisen hiljainen. Päättelin että sama voisi päteä muihinkin Euroopan kohteisiin ja yhtäkkiä aiemmin välttelemäni Barcelona, Pariisi ja Lontoo alkoivat houkutella.

Löysin itseni ja Henkan Barcelonasta jo reilun kuukauden kuluttua Rooman matkasta. Luulin tietäväni aiempien Espanjan reissujen ja kuulemani perusteella mitä odottaa, mutta Barcelona yllätti silti. Ihmettelimme joka päivä jotain, mitä emme olleet osanneet odottaa.

Mikä kaikki Barcelonassa yllätti?

1. Siisteys

Barcelona on yllättävän siisti. Huomasimme sen jo matkalla lentokentältä keskustaan. Missä piileskelevät laitakaupungin slummimaiset kerrostalot, rähjäiset kebabpizzeriat ja epämääräiset kulkijat?

Voi olla, että Barcelonan lentokenttä on sijoittunut niin, ettei matkalle osu köyhempiä kaupunginosia, vaikka yleensä aina kaupungit tervehtivät lentokentältä tulevaa turistia ensin vähemmän mairittelevilla seuduilla ennen kun päästään koreaan keskustaan. Barcelona oli heti siisti ja houkutteleva. Ensivaikutelma oli se, että täällä näkyy raha.

Siisteys näkyi myös katukuvassa. Kaduilla ei ollut juurikaan roskia eikä epämääräisiä hajuja. Roskiksia oli paljon ja niissä oli aina hyvin tilaa.

2. Ystävällisyys

Barcelonassa oltiin kaikkialla todella ystävällisiä. Hotellin respa, ravintoloiden tarjoilijat ja kattoterassien väki olivat toki erityisen mukavia ja palvelualttiita, vaikka eipä sekään ole aina itsestäänselvyys. Täällä ei esimerkiksi tarvinnut kertaakaan odotella laskua tai yrittää saada tarjoilijan huomiota liian kauan.

Se mihin kiinnitimme erityisesti huomiota oli se, että tavalliset kaduntallaajatkin olivat ystävällisiä. Paikallinen herrasmies sanoi kadulla Henkalle, jonka reppu oli jäänyt auki, että se kannattaa laittaa kiinni. Eräs paikallinen nainen taas huikkasi kiireensä keskellä apua metron portin kanssa kun eräs nimeltä mainitsematon tyhmä turisti ei meinannut osata käyttää sitä.

Jos Roomassa kaupan kassa saattaa olla silmiä pyörittelevää sorttia, oli Barcelonassa lähikaupan mies ehkä hieman vaisu ja hiljainen, mutta silti huomattavan ystävällisen oloinen. Näyttipä hän aurinkoisimpana reissupäivänämme hyllystä löytyvän myös aurinkorasvaa jos olisimme sellaista kaivanneet.

3. Turvallisuus ja hiljaisuus

Okei, tämä oli varmasti osittain koronan jälkimaininkien ja sesongin ulkopuolella matkustamisenkin ansiota, mutta Barcelona ei ollut lainkaan niin tukossa kuin olin pelännyt sen olevan. Jopa La Ramblalla mahtui kulkemaan eikä väkijoukkoa ollut ahdistavissa määrin ympärillä tönimässä edes metrossa.

Kaupungilla oli myös turvallisen tuntuista liikkua jopa myöhään illalla. Ainoastaan Gothic Quarterissa oli hetken turvaton olo, mutta sinne ei tarvitsekaan (enää) mennä.

4. Gothic Quarter

Olin lukenut vanhasta goottilaiskaupunginosasta innoissani. Siellä on varmasti tunnelmallista! Pieniä vanhoja kujia ja paikallista menoa. Tykkään varmasti.

No en tykännyt. Gothic Quarterissa ei ollut mitään muuta kuin tyhjiä suttuisia katuja ja totesin pian, etteivät huhut entisaikojen pahamaineisesta alueesta rajoitu pelkästään menneisyyteen. Tämä oli ainoa alue, jossa tultiin kaupustelemaan huumeita ja meininki oli muutenkin epäilyttävää.

Kerran tunsin jopa adrenaliinin nousevan kun edessämme kapeaa katua kulkeva papparainen kääntyi yllättäen takaisin tulosuuntaan. Edessämme olevassa risteyksessä haahuili kaksi gangsterin näköistä miestä, keitään muita ei näkynyt ja vilkas mielikuvitukseni keksi heti vaaratilanteen.

Ei siinä tietenkään mitään käynyt. Miehet olivat hajaantuneet kun saavuimme kohdalle ja risteyksen jälkeen oli jo vilkkaampaa menoa. Silti Gothic Quarter on Barcelonan alueista se, jolle en enää koe tarvetta mennä. Yksin illalla en varmasti edes uskaltaisi.

5. Kattoterassien määrä

Hotellia varatessamme olin innoissani kun sen katolla kerrottiin olevan kattoterassin ja uima-altaan. Mikä tuuri! Sinne me kyllä mennään nautiskelemaan elämästä jos vaan sää suosii.

Tutkin ennen reissua onko Barcelonassa muitakin kiinnostavia kattoterasseja ja sain pian huomata, että niitä on todella paljon. Lähes jokaisen hotellin katolla on omansa ja usein katolta löytyy myös uima-allas. Saman totesimme maisemia terasseilta katsellessamme. Kaikkialla on kattoterasseja.

Rakastan kattoterasseja ja kolusimme niitä Barcelonassa useamman päivässä. Sää oli täydellinen ja cava maistui ihanalta auringon paistaessa lämpimästi pitkän Suomessa vietetyn talven jälkeen. Vaikka koimme reissun aikana monta kattoterassia, jäi niitä ihan hirveästi testaamattakin. Onpahan tekemistä seuraavillakin reissuilla.

6. Ruoka oli sitä mitä odotinkin – paitsi ei kuitenkaan ihan

Osasin odottaa tapaksia ja niitä sainkin. Ne eivät kuitenkaan olleet täällä ihan samanlaisia kuin mihin olemme muualla Espanjassa tottuneet. Barcelonassa syödään paljon friteerattuja asioita, säilykekalaa ja pikkelöityjä juttuja, patonkia sekä kananmunia.

Se kaikki yllätti. Enimmäkseen positiivisesti jos puhutaan vaikka ihanista anjoviksista ja pintxoista. Paistetulta lihaperunasoseelta maistuvat kroketit eivät sen sijaan nousseet lemppariksi ja jossain vaiheessa tuli yliannostus suolasta, minkä jälkeen edes ne ihanat pehmeät anjoviksetkaan eivät enää uponneet.

7. Vermutti

Barcelonan ruokakulttuuriin etukäteen tutustuessani en voinut olla törmäämättä vermuttiin. Barcelonan tapasbaarien kohdalla ei puhuttu niinkään viinistä vaan vermutista. Viini- tai tapasbaarin nimikin oli usein vermutteria. Etenkin Gracian kaupunginosassa joka toisella kulmalla oli vermutteria.

Olimme päättäneet maistaa vermuttia jos se kerran on niin olennainen osa Barcelonan ruokakulttuuria. Emme kuitenkaan uskoneet pitävämme siitä erityisesti. Kaikkea kanssa! Ison jääpalan, appelsiiniviipaleen ja oliivin kera tarjoiltu vermutti oli niin ihanaa, että oli pakko tilata heti ekojen maistiaisten jälkeen toiset ja anjoviksia kylkeen niin kuin tapana on. Olimme Barcelonan kulinarsimin ytimessä ja rakastimme sitä.

Nautimme vermuttia lopulta joka päivä. Tilasimme sitä useammin kuin viiniä ja yritimme pitää kiinni myös paikallisten vermuttiajasta. Vermuttia juodaan nimittäin perinteisesti ennen myöhäistä lounasta, joidenkin lähteiden mukaan klo 12.00-14.00, joidenkin klo 13.30-14.00. Iltapäivällä siis joka tapauksessa ja kieltämättä vermutti maistuu tuolloin astetta paremmalta. Kuuma iltapäivä, kylmä maukas juoma ja suolaista purtavaa. Täydellistä.

8. Arkkitehtuuri

Viimeisenä muttei vähäisimpänä on pakko mainita arkkitehtuuri, Gaudin luomukset, värit sekä kaikki vähän vinksahtanut ja rohkea rakentaminen. Hotellihuoneemme parvekkeelta näki suoraan Gaudin Casa Battlolle, joka oli osa saapumisiltamme showta, jonka takia koko katu katkaistiin liikenteeltä pian saapumisemme jälkeen. Barcelona toivotti meidät tervetulleeksi mieleenpainuvalla tavalla.

Seurasimme parvekkeeltamme käsin kuinka väkijoukko kerääntyi rakennuksen ympärille ja pitkin risteystä. Olimme ostaneet lähikaupasta vettä ja oluet janoomme. Nautiskelimme niitä showta odotellessamme. Pian alkoikin musiikin ja valojen värittämä show, jonka keskipisteenä jo itsessään huomiota herättävän värikäs ja erikoinen Casa Battlo oli.

Toki myös Sagrada Familia oli hämmentävä, mutta se mikä yllätti eniten, oli värien näkyminen vähän kaikkialla katukuvassa. Barcelonan katukuva oli kaikkea muuta kuin tylsä ja harmaa. Se ei kuitenkaan ollut liian överi vaan onnistui olemaan samalla myös arvokas. Vanhoja tunnelmallisia pikkukatujakin löytyi. Ei tosin odotusteni mukaan Gothic Quarterista vaan El Bornista.

Siitä ja muista Barcelonan alueista, tapaksista, kattoterasseista ja kaikesta kerron vielä lisää myöhemmissä artikkeleissa. Barcelonasta nimittäin riittää asiaa ja paljon vinkkejä jaettavaksi.

Hämmentävää oli myös joulumarkkinat keskellä kevättä.

17 kommenttia

  • Martina

   Barcelona on tosi kiva. Me palataan sinne varmasti vielä takaisin. Ja mitä tulee anjoviksiin, Barcelonassa niitä kannattaa maistaa, vaikka ei muuten tykkäisikään. Pehmeät suolaiset anjovikset maistuvat ihanilta vermutin kanssa.

 • Martina

  Kiitos, onpa mukava kuulla kokemuksiasi ja mielipiteitäsi Barcelonan lisäksi myös muista Espanjan kaupungeista. Me pidimme paljon myös Madridista, mutta Barcelona oli vielä enemmän makuumme. Sitä jäin kuitenkin miettimään, kuinka ”aidon” tai ”oikean” Barcelonan näimme toukokuussa 2022. Maailmalla oli vielä tuolloin hiljaista koronan jäljiltä ja luulen, että Barcelona näyttäytyi meille hiljaisempana ja rauhallisempana kuin mitä se todellisuudessa on.

  Me maistoimme vermuttia ensimmäisen kerran Madridissa, mutta emme silloin tykästyneet. Barcelonassa oli toisin ja hankimme kotiinkin vermuttia, jota tarjoilimme pienistä laseista ison jääpalan, oliivin ja appelsiiniviipaleen kera viimeksi juhannuksena. Vielä kun olisi niitä pehmoisia anjoviksia! 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Ehkä korona-aika on vaikuttanut siihen, että kaupunkilaiset suhtautuvat taas turisteihin positiivisimmin. Barcelona kait ennen koronaa oli jo yksi niitä kaupunkeja, joissa kansa oli ainakin joissain kaupunginosissa kadulla sen takia, että Airbnb oli vienyt asunnot paikallisilta ja turistit bilettivät vuokraamissaan kämpissä siinä määrin, että normaali elämä oli jo vaikeaa.
  Kiva, että olitte valinneet hotellin, ei Airbnb:tä!

  • Martina

   Mä luulen kanssa että näimme koronan takia hieman erilaisen Barcelonan kuin mitä se oli ennen korona-aikaa. Pidimme tästä rauhallisesta ja ystävällisestä versiosta tosi paljon. Toivottavasti kaupunki myös pysyy sellaisena. 🙂

 • Anne | Elämää Nomadina

  Jos koronasta jotain positiivista sanottavaa on, niin se on ollut juuri tuo mahdollisuus nähdä normaalisti ylituristisoituneita kohteita hiljaisempana ja sen myötä tavallaan autenttisempana. Me käytiin myös Barcelonassa tänä keväänä, ja pidetään kyllä kaupungista kovasti, mutta niin ikoninen kuin se onkin, Espanjassa on minusta vielä paljon viihtyisämpiä / säväyttävämpiäkin kaupunkeja. Vermutti muuten jäi maistelematta, kun keskityttiin sen sijaan paikallisiin käsityöläisoluisiin, hitsit 😀

  • Martina

   Jep, keväällä oli hyvä mahdollisuus nähdä turrepaikkoja autenttisempina. Mulla oli ajatuksena käydä myös Pariisissa ja Lontootakin mietin, mutta olihan hiljaisessa Barcelonassa ja Roomassakin jo mukavasti ihmeteltävää. Mitä Espanjan kaupunkeja suosittelisit? Mitkä ovat lemppareitasi? Niin ja ei paikalliset käsityöläisoluetkaan varmasti huono vaihtoehto ollut. Vermuttia kannattaa kyllä maistaa. Se saattaa yllättää. 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Olipa kiva lukea postaus missä kohtasi ennakkoluulot ja todellisuus! Tosi monella paikalla on se tietty yleinen mielikuva ja on sitten kiva kuulla, onko paikka todella ollut sellainen minkälaiseksi sen on omassa päässä kuvitellut 🙂

 • Sanna | Seven Seas

  Ihania tunnelmia Barcelonasta! Rakastuin Barcelonaan aikoinaan ekalla visiitillä ja sitten tulikin käytyä useamman kerran. Nyt on tullut harmittavan pitkä tauko. Joskin kesäkuussa piti mennä, mutta suunnitelmat muuttuivat… Gaudin luomukset ovat juurikin ne, jotka alunperin saivat tämän lumon aikaan. Sekä ihanasti ranta- ja kaupunkielämää sykkivä kaupunki itsessään. Ah, pääsispä sinne! 😉

  • Martina

   Nyt on ollut harmittavan pitkä tauko ihan kaikesta matkustamisesta. Onneksi Barcelona odottaa kyllä. Se on tosiaan aivan ihana kaupunki – paljon ihanampi kuin osasin odottaa. 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Olen käynyt Barcelonassa pari kertaa ja tykkäsin! Kaupunki jakaa mielipiteitä ja ennen koronaa se oli turisteja pullollaan, te näitte nyt rauhallisemman version. 🙂 Mutta mainitsemasi ihmisten ystävällisyys on minullekin jäänyt mieleen. Saimme hyvää palvelua joka paikassa ja Ramblassa tultiin vinkkaamaan, että laukusta kannattaa pitää hyvää huolta.

  • Martina

   Luulen että täydempi Barcelona olisi antanut huonomman ensivaikutelman kuin mitä tämä rauhallisempi versio antoi. Olen aika varma että olisin joka tapauksessa tykännyt Barcelonasta, varsinkin jos ystävällisyys on tosiaan ollut aina läsnä.

 • Cilla Maria Travel

  En ole itekään käynyt Barcelonassa enkä myöskään Roomassa, ja taitaa jäädä taas jonnekin hamaan tulevaisuuteen odottamaan. Eilen just luin uutisen, kuinka molemmat kaupungit on aivan ääriään myöten tukossa, ja turistien määrä jopa ylittänyt ajan ennen koronaa. Paikallisten keskuudessa alkaa taas raivo kihistä turismia kohtaan, joten onneks ehditte käymään ennen kuin homma levis taas käsiin!

  • Martina

   Ai nyt se on sitten kääntynyt taas ihan päälaelleen koko homma! Onpa tosiaan hyvä että ehdittiin reissata keväällä. Olen harmitellut matkojen korkeita hintoja, mutta jos tilanne on tosiaan tuo niin ei harmita enää niin paljon etten pääse juuri nyt reissaamaan. Vaikka ainahan reissukuume on päällä ja suuntaan muutenkin mieluiten rauhallisempiin kohteisiin. Siksi esimerkiksi Lontoo ja Pariisi on multa vielä näkemättä. Samoin Barcelona tähän kevääseen asti.