Aruba,  Karibia,  Karibian risteily,  Ulkomaat,  Yleinen

Aruba – One happy island

Karibian risteilymme alkoi peräti kahdella meripäivällä, joiden aikana ehdimme hyvin tutustua laivaamme, makoilla kannella, ottaa rennosti ja viettää jopa yhden formal nightinkin. Parin päivän merellä seilaaminen oli mukavan rauhallinen startti kahden viikon risteilylle, ja kun kolmantena aamulla näimme ikkunasta maata, alkoi vatsanpohjassa kutkuttaa mukavasti. Ensimmäinen saaripäivä! Aruba, täältä tullaan!

Aruba kuuluu ABC-saariin yhdessä Bonairen ja Curacaon kanssa. Se sijaitsee eteläisellä Karibialla vain 27 kilometrin päässä Venezuelasta ja ilmasto on trooppinen. Aruballa ei ole kuuman kosteaa (niin kuin Mombasassa laulun mukaan) vaan mukavan kuivaa ja lämmintä. Saarella onkin kuivempaa kuin muualla Karibialla keskimäärin. Niukkasateinen sadekausi kestää syyskuulta tammikuulle ja silloinkin sateet tulevat pääosin öisin.

Meidän vierailupäivänämme maaliskuussa Aruban taivaalla seilasi muutama tummempi pilvi, ja jossain vaiheessa saimme pari hassua pientä pisaraa niskaamme, mutta niitä tuskin edes huomasi. Pääosin sää oli aurinkoinen ja ihanan lämmin. Onnistuin jopa polttamaan nahkani kun unohdin (lue: en jaksanut) laittaa aurinkorasvaa mereen pulahtamisen jälkeen.

Divi divi -puu on kuvattu paikallisen olutpullon etikettiinkin.

Aruba on tunnettu valkoisista hiekkarannoistaan ja hauskan näköisistä divi divi -puista. Näitä mekin päätimme mennä ihastelemaan ja otimme paikallisen bussin yhdeksi maailman parhaimmaksi rannaksi valitulle Eagle Beachille. Hiekka Eagle Beachilla on valkeaa ja vesi turkoosia, joskin kuvien ottohetkellä taivaalla olleet pilvet hieman häiritsivät kauniin rannan parhaiden puolien esittelyä.

Eagle Beach

Eagle Beach

Eagle Beach

Rauhallisen Eagle Beachin vierestä alkaa Palm Beach, jolla on enemmän palveluja, hotelleja, rantabaareja, aktiviteetteja ja muuta meininkiä. Jos haluat maata hiljaisella rannalla kaikessa rauhassa, valitse Eagle Beach. Palveluja kaipaavalle suosittelemme kuitenkin Palm Beachia, joka on niin ikään kaunis valkeahiekkainen ranta.

Me kävelimme Eagle Beachin melkein päästä päähän ja jatkoimme siitä kaikessa rauhassa Palm Beachille. Rantojen välissä on kivisempi rantakaistale, jonka raoista aallot purskauttelevat vettä kuin minigeysireistä konsanaan. Vesirajassa seikkailee myös rapuja ja rantavesissä porskutti muutama snorklaaja katselemassa vedenalaisia maisemia. Oli varmaan hienon näköistä.

Näimme rauhaisalla rantakävelyllämme myös hauskoja kasveja ja eläimiä. Divi divi -puiden lisäksi Aruba esitteli meille kaktuksiaan, pensaitaan ja kauniin värikylläisiä kukkiaan. Puiden juurilla vipelsi liskoja, joista ehdottomasti upein oli tämä turkoosi yksilö.

Yleisesti ottaen Aruban rannoista etelä- ja länsipuolella sijaitsevat ovat suojaisampia ja rauhallisempia ja soveltuvat näin ollen paremmin leppoisaan rantaelämään. Pohjois- ja itäpuolen rannat ovat karumpia ja niillä voi bongata upeita luonnonkivisiltoja. Kuuluisin Aruban kivisilloista romahti vuonna 2005, mutta lähellä Andicuri-rantaa on yhä ehjänä hieman pienempi luonnonsilta. Maasto Aruballa on tasaista eikä saarella ole yhtäkään jokea. Melkoinen pannukakku siis on kyseessä.

Palm Beach

Palm Beach

Korkein kohta saarella on vain 188 metriä korkea Mount Jamaola (tai Mount Jamanota, rakkaalla nyppylällä on monta nimeä) ja sen sanotaan näkyvän lähes kaikkialle Aruballa. Oranjestadin satamassa nököttävältä risteilyalukselta ainakin pystyi vaivattomasti näkemään pienen Mount Jamanotan kohoavan litteän saaren keskeltä.

Elintaso Aruballa on Karibian korkeimpia ja se näkyi yleisenä siisteytenä verrattuna köyhempiin Karibian saariin, joilla vierailimme myöhemmin matkan aikana. Viralliset kielet ovat hollanti ja papiamento, mutta myös englantia puhutaan yleisesti. Valuutta on Aruban floriini, mutta USD:t käyvät myös. Me emme vaihtaneet yhdellekään Karibian saarelle valuuttaa vaan käytimme dollareita. Vaihtorahat sai usein paikallisena valuuttana.

Ensimmäiset asukkaat tulivat Aruballe aikoinaan kun Venezuelaan hyökättiin ja sieltä piti päästä pois. Aruban saari oli lähellä, joten pakolaiset suuntasivat sinne ja jäivät asuttamaan soikeanmuotoista saarta.

Ensimmäiset eurooppalaiset saarella olivat Amerigo Vespucci ja Alonso de Ojeda. He nimesivät saaren jättiläisten saareksi, sillä Aruballa (kuten myös muualla Karibialla) asuneet ihmiset olivat tuolloin huomattavasti kookkaampia kuin eurooppalaiset.

Sillä aikaa kun muiden Karibian saarten herruudesta taisteltiin, sai Aruba olla kaikessa rauhassa. Ketään ei kiinnostanut saari, jonka ilmasto oli liian kuiva viljelemiseen ja jolta ei löytynyt kultaa tai muutakaan mielenkiintoista. Saari kelpasi vain merirosvoille, jotka pitivät Arubaa piilopaikkanaan. 1820-luvulla Arubalta löydettiin kuitenkin lopulta kultaa, ja löydöstä alkanut kultaryntäys kesti sata vuotta. Nykyään saarelle ryntäävät lähinnä turistit, ja matkailu onkin saaren tärkein elinkeino, nyt kun öljynjalostuskin on lopetettu kokonaan.

Paikallinen ruoka on saanut vaikutteita sekä Amerikasta että Meksikosta. Se on yksinkertaista ja saarella käytetään muun muassa paikallisella strutsifarmilla tuotettua strutsin lihaa. Me yritimme etsiä Oranjestadissa rantakierroksen jälkeen haahuillessamme strutsinlihaa tarjoavia ravintoloita siinä kuitenkaan onnistumatta. Olisi pitänyt googletella ravintoloita etukäteen, ja toisaalta takaisin pääkaupunkiin päästyämme oli nälkä jo niin valtava, ettemme malttaneet nähdä ravintolan etsimiseen sen enempää vaivaa, vaan suuntasimme suosiolla laivalle syömään.

Paikallista Balashi-olutta sen sijaan maistoimme Palm Beachin rantabaarissa, joka oli rakennettu hauskasti meren päälle, ja josta osa oli katettua aluetta ja osa terassia. Hauska paikka. Viihdyimme baarissa niin hyvin, että jäimme sinne istumaan vielä toisille pienille olutpulloille ennen kuin jatkoimme seikkailujamme saarella. Paikallisista juomista puheen ollen, appivanhemmat kävivät lounaan jälkeen vielä uudelleen maissa maistamassa paikallista Pink Iguana -drinkkiä, joka oli kuulemma myös oikein hyvää.

Rantakierroksen jälkeen suuntasimme tosiaan takaisin Aruban pääkaupunkiin Oranjestadiin, joka on saanut nimensä kuningas Willem of Orange-Nassaun mukaan. Talot Oranjestadissa ovat ihanan värikkäitä ja vaaleanpunainen kermakakkutalo vie suurimman huomion kaupungilla kierrellessä. Aruban motto on ”One happy island”, ja mikäs tällaisissa puitteissa on ollessa. Vähemmästäkin on ihminen iloinen ja onnellinen.

0 kommenttia

 • Kristintti

  Hei! On ollut todella ihana lukea näitä matkakertomuksiasi ja muutenkin blogisi on oikea hyvän mielen blogi! Hauskoja sattumuksia ja herkullisia reseptejä 🙂 Kiitos myös ravintola-arvioista, olen saanut monta hyvää ruokapaikkavinkkiä blogistasi!

  Itseänikin kiinnostaisi tulevaisuudessa tuollainen Karibian risteily, mutta hinnoista ei ole oikein aavistustakaan. Pystyisitkö yhtään kertomaan, millainen hinta olisi tosi edullinen tai hyvä tarjous, johon kannattaisi tarttua? Tai missä hintahaarukassa liikutaan, jos lähtisi samanlaiselle risteilylle, jolla te olitte? Suurkiitokset neuvoista 🙂

  • Martina

   Voi kiitos! Ihana saada näin hyvää palautetta. Etenkin luonnehdinta ”hyvän mielen blogi” sai hymyn huulille. On ihanaa jos blogimme on paikka, jossa tulee hyvälle tuulelle ja tottakai on hienoa, jos jutuistamme on myös hyötyä lukijoille. 🙂

   Risteilyjen hinnat vaihtelevat tietysti reitin, hyttiluokan, vuodenajan ja laivayhtiönkin mukaan. Saimme ystäväni kanssa viikon Välimeren risteilyn sisähytissä noin 300 eurolla per henki (syyskuun lopulla jolloin lomakausi Euroopassa on jo ohi), ja se oli tosi hyvä tarjous, kun ottaa huomioon, että risteilyyn kuuluu myös kaikki ruoat.

   Kahden viikon Karibian risteily parvekehytissä on tietysti kalliimpi, ja täytyy myöntää, etten edes muista enää risteilymme tarkkaa summaa. Mä olen oikeasti tosi huono muistamaan numeroita kun pelaan lukujen kanssa päivittäin työkseni, ja onhan risteilyn varaamisestakin jo reippaasti aikaa. Kannattaa tutkia vaikkapa Cruise Directin sivuja ja vertailla hieman risteilyjä ja niiden hintoja keskenään. Kun näkee missä hintaluokassa risteilyt yleensä liikkuvat, tunnistaa hyvän tarjouksenkin nopeasti. Parhaat tarjoukset on yleensä nostettu Cruise Directin etusivulle. Usein parhaat tarjoukset saa jos reissun varaa huomattavan ajoissa (me varattiin tämä Karibian reissu liki vuotta aiemmin) tai sitten viime tipassa ns. äkkilähtönä. Se edullinen Välimeren risteily me varattiin noin kuukautta ennen matkaa.

   Osaisikohan toinen himoristeilijäbloggaaja Kthetraveller kertoa risteilyjen hinnoista tarkemmin.. Katsotaan huomaisko hän tämän kommentin.. 🙂 Edellisiin risteilypostauksiini bloggaajakollega on ainakin vastannut erittäin hyvillä vinkeillä. Kthetraveller, oletko täällä? Auta! Kerro mikä on hyvä tarjoushinta Karibian risteilylle. 🙂

 • Maarit Johanna

  Oi ihana Aruba! Tosi hyvä postaus, kävitte monissa samoissa paikoissa kuin mekin 🙂 Varsinkin tuo Palm Beachin meren päälle rakennettu Bugaloe-ravintola oli ylivoimainen suosikkini, pakko päästä sinne takaisin. Eaglelle on niiiin ikävä!

  • Martina

   Mäkin haluan takaisin tuohon rantabaariin. Eiköhän lähdetä heti? 😉 Osaisitko muuten kertoa missä muualla Aruballa kannattaa käydä. Jäikö meiltä joku ihana paikka välistä?

   • Maarit Johanna

    No oikeastaan kävitte melko kattavasti kaikki mielenkiintoiset! Sieltä toiselta puolelta saarta olisi voinut kävästä vielä natural poolilla joka oli kyllä ihan helmi mutta sinne olis pitäny ottaa opastettu kierros kun itse ei olisi löytänyt 🙂 mun omassa blogissa on kans aruba juttuja tammikuulta! ^^

    • Martina

     Tosiaan joo, natural poolista olinkin lukenut ennen reissuamme, mutta se sijaitsi niin toisella puolella saarta, ettemme viitsineet lähteä sinne. Ehkä ensi kerralla sitten. Mä lueskelin sun Aruba-juttuja ihan innoissani silloin kun ne ilmestyi. Täytyy varmaan mennä selailemaan ja fiilistelemään niitä uudestaan. Postaukset lukee varmaan ihan eri tavalla nyt kun ollaan itsekin käyty Aruballa. 🙂

     • Maarit Johanna

      Oi, hauska kuulla 🙂 ja samaa mieltä oikeastaan minkä tahansa matkablogin lukemisen kanssa, parasta lukea postauksia paikoista missä on itsekin käynyt tai varmasti kohta menossa 🙂

     • Martina

      Niinpä. Voit vaan kuvitella miten innoissani luin Aruba-juttujasi omaa matkaamme odotellessa. Harmitti kun en voinut kommentoida mitään kun yllätysmatka piti pitää salaisuutena.

 • Katariina

  Heissan!
  Kiitos ihanan lämpimästä Aruba-jutusta näin sadepäivänä:) Olemme joskus miettineet saisiko siellä viikon tai jopa kaksi ajan mukavasti kulumaan mutta eipä olekaan tullut mieleen että sen voisi mukavasti yhdistää risteilyn kanssa! Tämä menee vakavaan harkintaan juuri nyt 😉

  Kristintille tiedoksi: Sanoit tosi osuvasti, tämä on oikean hyvän mielen blogi, täältä saa auringonsäteet näihin hieman synkempiinkin päiviin. Ja tämän blogin löysinkin aikanaan nimenomaan Karibian risteilykokemuksia googlatessani. Olimme maaliskuussa itäisen Karibian risteilyllä 7vrk, hinta oli noin 950,-/hlö Kaleva Travelin kautta. (Lennot tietysti päälle) Tähän hintaan sisältyi sekä ruoka että juomapaketti laivalla. Olimme hintalaatusuhteeseen todella tyytyväisiä. Laivayhtiö oli Celebrity Cruises, jota voin lämpimästi suositella! Seurailin hintoja pitkin vuotta ja hintaero ei ole kovinkaan suuri jos varaa matkatoimiston kautta (tai ainakin tässä meidän tapauksessa) tai suoraan laivayhtiön sivujen kautta. Mutta voin siis lämpimästi suositella pyytämään ihan suoraan tarjouspyyntö esim. Kaleva Travelista juuri sellaiselle reissulle kuin te tahdotte.

  Oikein ihanaista keväistä viikonloppua teille molemmille, Martina ja Kristintti 🙂 Tilataan aurinkoa äitienpäivään!

  • Martina

   Voi kiitos taas ihanasta kommentista. Tuli niin hyvä mieli etenkin kun väliin on päässyt kommentoimaan joku hieman kettuuntuneempi tapaus. Tiedätte kyllä ketä tarkoitan, en vaivautunut edes vastaamaan hänelle, vaikka normaalisti pyrin vastaamaan jokaiseen kommenttiin.

   Kiitos myös hintatiedoista. Tuo on kyllä yllättävän hyvä hinta matkatoimistolta. Paketit joita olen itse katsellut on sisältänyt niin huikeat katteet, etten ihmettele miksi moni ajattelee, ettei Karibian risteilyyn ole varaa. Ei varmaan olekaan jos normihinnan päälle laitetaan jättimäiset matkatoimiston katteet. Mutta tosiaan, Kaleva Travelilla on näköjään hinnat kohdallaan.

   Ihanaa viikonloppua minultakin! Ei muuta kuin uutta risteilyä suunnittelemaan. Suosittelen Aruballa piipahtamista. 🙂

 • Anne

  Moi! Intopiukeena näitä Karibianristeilyn postauksia lueskelen, toki myös ruokajuttuja 🙂 Oman hintavertailun tuloksena sanoisin että kun tilasimme matkan We Love Cruises kautta, oli se noin 100 euroa kalliimpi kuin suoraan Celebrityn sivujen kautta, mutta ensikertalaiselle se oli hyvä vaihtoehto. Hintaan kuuluu n. 30 sivuinen infopaketti. Ja matkanjärjestäjä on suomalainen, saimme hyviä vinkkejä mm. hytin valinnan suhteen, ja aina voi soittaa jos joku asia askarruuttaa… Sekä Celebrityn että We Love Cruises kautta varattuun matkaan kuului Classic juomapaketti, joka taas ei sisältynyt Cruse Directin matkalle, se taas muuten oli oli kyllä edullisempi. Summa summarum, hintoja kannattaa vertailla monen eri järjestäjän kautta, yksi on toiselle edullinen, toinen toiselle 🙂 Kiitti hyvästä blogista, marraskuussa itse pääsemme läntiselle Karibialle!

  • Martina

   Kiitos kommentista ja hintavertailusta! Hintoja kannattaa tosiaan vertailla kunnolla ennen matkan varaamista. Voi hitsit, ja teillä on risteily varattuna! Oon vähän kade. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *