Aktiivilomat,  Elämysmatkailu,  Hotellit,  Keuruu,  Kotimaa,  Perhematkailu,  Yleinen

Hotelli Keurusselkä on Keski-Suomen kätketty helmi

Kaupallinen yhteistyö Hotelli Keurusselkä.

“Siellä on hyvät tanssit”, hihkaisi äitini, kun kerroin että suuntaamme Jennan kanssa Hotelli Keurusselkään. Tanssipiireissä Keurusselkä tunnetaankin hyvin, mutta me tavalliset matkailijat emme ole ihan vielä ymmärtäneet mikä kätketty helmi Keuruun kupeesta löytyy. Onneksi olet nyt lukemassa tätä niin kohta ymmärrämme kaikki.

Keurusselkä sopii mielestämme vaatimattomasti ilmaistuna kaikille. Jennalla on kokemusta perhematkailusta Hotelli Keurusselässä, ja itsekin katselin pihapiiriä myös perheenäidin näkökulmasta. Lapset viihtyisivät täällä niin hyvin!

Voisin tulla tänne myös isommalla kaveriporukalla, pariskuntana ja miksen ihan itseksenikin nautiskelemaan luonnon rauhasta. Näin rennossa ja kodikkaassa paikassa voisin viettää tyytyväisenä vaikka etätyöviikon.

Tervetuloa Hotelli Keurusselkään!

Keuruu sijaitsee 60 kilometriä Jyväskylästä länteen ja Keurusselkä on alue ihan siinä Keuruun kaupungin eteläpuolella. Meiltä Järvenpäästä matkaa kertyy noin 250 kilometriä, minkä hujauttaa maisemareittiä pitkin reilussa kolmessa tunnissa. Perillä matkailijan toivottavat tervetulleeksi Keurusselän seudun järvet, metsät ja erämaat. 

Vaikka ajomatka lyhyehkö olikin, oli kiva verrytellä hieman autossa istumisen jälkeen. Hotelli Keurusselän kuntosalilla olisi voinut jumpata matkajumit pois, mutta me valitsimme lähteä kävelylle tutkimaan mitä kaikkea pihapiiristä löytyy.

Rannassa sijaitseva kesäteatteri oli maaliskuun lumisohjossa hieman vaisu näky, mutta kesällä varmasti ihana. Aivan kuten vieressä oleva hiekkarantakin. Näin mielessäni itseni pelaamassa minigolfia, lasten riemun rantaleikeissä ja kesäkahvilan terassilla nautitut herkut.

Alueen vanhin rakennus Pirtti sijaitsee upealla paikalla niemen kärjessä ja se toimii kesällä kahvilana. Talvikaudella Pirtti on tilauskäytössä – tai Martinan ja Jennan kauhusisältöjen kuvauslokaationa.

Majoitusvaihtoehtoja moneen tarpeeseen

“Me saatiin kiva huone!”, Jenna iloitsee, kun käynnistämme auton hotellin pihassa. Huoneen eteen saa auton parkkiin. Terassilta aukeava näkymä suoraan järvelle on upea ja sitä tulee ihasteltua niin illan pimeydessä kuin heti aamulla herätessäkin.

Huone on tilava ja ihan hiljattain uudistettu. Jos itse hotellirakennus huokuu vanhaa ruotsinlaivan henkeä, ovat huoneet kylpyhuoneineen moderneja ja tyylikkäitä. Kyllä me täällä viihdymme, mietin kun syön (luvan kanssa) meidän molempien sängyille jätetyt suklaat. Jennalle annan korvaukseksi absinttia – koska niin reilut ja kivat ystävät tekevät. Kippis!

Keurusharjun loma-asunnot
Lomahotelli
Pirtin yläkerta

Hotellihuoneiden lisäksi alueella voi majoittua kivenheiton päässä Keurusharjulla sijaitsevissa loma-asunnoissa. Ne näkyvät hotellin ulko-ovelta, joten matkaa ravintolaan, illan tansseihin ja muihin aktiviteetteihin on vain muutama hassu askel.

Retrotunnelmaan tykästyneille on omiaan vanha vuodelta 1949 peräisin oleva Lomahotelli, joka löytyy niin ikään alueen pihapiiristä. Funkkistyylisestä rakennuksesta löytyy retrohuoneita ja alkuperäistä tunnelmaa. Vieraiden käytössä on myös hyvin varusteltu keittiö.

Jos hotellin retrohuoneet eivät vielä tyydytä persoonallisia majapaikkoja etsivän elämysmatkailijan tarpeita, on kesällä mahdollista yöpyä myös niemen kärjessä olevan Pirtin yläkerrassa. Romanttiset, ja jos meiltä kysytään niin hieman myös aavemaiset, morsiushuone ja anopinhuone tarjoavat vanhanajan tunnelmaa, omaa rauhaa ja upeat järvimaisemat.

Herkullista ruokaa ja viihdettä

Istahdamme molempina iltoina ravintolan ikkunapöytään hyvissä ajoin ennen illan tansseja. Herkuttelemme á la carte -listan antimilla ja ruokamatkailija minussa ilahtuu siitä miten hyviä makuja saamme nautiskella. Lempparikseni nousee supppilovahverokeitto ja onhan se legendaarinen kivihärkäkin hyvää. Koskas nyt ei hyvä pihvi maistuisi.

Kesällä nautiskelisin elämästä mielelläni myös päärakennuksen suurella terassilla, mutta näin talvisaikaan jäämme pöytäämme istumaan ja katsomaan kun Keurusselän legendaariset tanssit alkavat. Parhaimpiinsa sonnustautunutta tanssikansaa alkaa valua sisään ja bändi aloittaa soittamisen. Ovella olevassa kyltissä kerrotaan kyseessä olevan sekahaun. 

Mekin pääsemme tutustumaan tanssikulttuuriin herrasmiesten johdolla, jotka hakevat kiltisti myös ensimmäistä kertaa tansseissa olevia maiharijalkaisia hölmöläisiä. Jännittää, nolottaa ja kädet hikoavat, mutta on silti kivaakin tehdä jotain uutta ja itselle vierasta. Muistelen aikoinaan tanssikurssilla oppimiani lavatanssien askeleita ja tanssijaäitini opit tanssilavakulttuurista palaavat vähitellen mieleen.

Myös meitä tanssiin hakevat miehet jaksavat opastaa eri tanssilajien askeleissa ja kertoa miten tansseissa on tapana toimia. Käymme muun muassa kastamassa kengänpohjat kahvinpuruihin. Kengät liukuvat kuulemma paremmin niin.

Maittavien yöunien jälkeen aktiviteettien pariin

Yöunet maistuvat hyvin, mitä nyt aamulla olisi voinut nukkua pidempäänkin kuin mihin sisäinen kelloni antoi unen jatkua. Yritän torkkua hetken, kunnes totean, että keitänpä huoneessa ensimmäiset aamukahvit ennen aamiaispöytään valumista. 

Hetken päästä istumme tutussa ikkunapöydässä aamiaisella ja suunnittelemme päivän aktiviteetteja. Vaihtoehtoina on vaikka mitä hiihdosta pyöräilyyn ja pilkkimiseen, mutta me päätämme pakata reppuun skumpan ja kuksat ja lähteä ulkoilemaan jalkaisin.

Mietimme menisimmekö luontopolkuja pitkin liikuntapuistoon, lähimmälle laavulle vai toisessa suunnassa parin kilometrin päässä sijaitsevalle laavulle. Päädymme kuitenkin mökkikylän grillikatokseen, sillä aikomuksenamme on tutustua myös mökkeihin.

Kesäisin respasta voi lainata pihapelejä tai vuokrata vaikka sähköpyörän. Pihapiirissä on myös tenniskenttä, padelkenttä ja vuokraveneitä, joilla soudella Keurusselän sinessä. Keurusselän väitetään muuten olevan Suomen suurin kraatterijärvi. Kuinka hienoa onkaan voida kertoa SUP-lautailleensa tai meloneensa kanootilla maamme suurimmassa kraatterissa.

Viereisessä Keurusselän Liikuntapuistossa on jousiammuntarata sekä kilpatason frisbeegolf-puisto. Kevyempää pelailua kaipaavalle löytyy minigolfradat hotellin rannasta. Tekeminen ei Keurusselällä ihan heti lopu.

Pizza ja spa

Ulkoilun jälkeen maistuu pizza ja spa. Me nautimme ne tässä järjestyksessä. Myös kauneushoitoja, kuumakivihierontaa ja muun muassa kalevalaista jäsenkorjausta on saatavilla, kunhan tekee varaukset hoitoihin ennakkoon. Meille riittää tällä kertaa kylpylä ja kotoa tuotu kasvonaamio, jota toinen muistaa käyttää, toinen ei.

Höyrysauna ei ole toiminnassa, mutta lämmittelemme tavallisen saunan löylyissä ja ihailemme järveä poreista käsin. Kylpylässä on myös tavallinen uima-allas vesijumppanäyttöineen, lastenallas ja toki järveenkin voi pulahtaa ympäri vuoden. Rannassa komeileva tilaussauna uimalaitureineen houkuttelee myös. Ehkä testaamme sen ensi kerralla?

Keurusselän henki  – alueen tunnelma vai jotain aavemaisempaa?

Vanhan hotellirakennuksen käytävät inspiroivat meitä Hohto-teemaisiin kuvauksiin ja Tasty Travelissimon Instagram-tarinat täyttyvät viikonlopun aikana kauhuteemaisista sisällöistä.

Puhumme Hohdosta myös henkilökunnan kanssa ja kysymme, onko hotellissa huonetta numero 237. Sama huoneen numero esiintyy Hohdossa ja haluaisimme käydä kuvaamassa sen, jos kyseinen huoneen numero löytyisi täältä. Sellaista huonetta Keurusselältä ei kuitenkaan löydy.

Paitsi että yhtäkkiä löytyykin! Kun seuraavan kerran katsomme hotellihuoneemme ovea, on sen oikean numeron päälle teipattu henkilökunnan toimesta Hohdosta tuttu 237. Sen huomatessamme rojahdamme nauraa käkättämään käytävän lattialle. Emme kestä miten huikean tilanne- ja huumorintajun omaavaa henkilökuntaa Hotelli Keurusselässä on! Pahoittelut naapureille jos kun aiheutimme häiriötä hirnumisellamme.

Mielettömän ihana, rento ja humoristinen palvelu pelaa moitteettomasti läpi viikonlopun. Huoneen 237 väki saa kuvata rauhassa kauhujuttujaan, joita hotelli jakaa eteenpäin omassa somessaan. Pihapiiristä löytyvä vanha Lomahotelli retrohuoneineen on ihan omiaan kauhuteemalle, samoin Pirtin yläkerta. 

Jäämme miettimään tarkoittikohan hotellin johtaja Iris Mäkinen Keurusselän hengellä sittenkään pelkästään paikan mielettömän ihanaa tunnelmaa vai onko Keurusselän henki jotain aavemaisempaa? Väittäisin sen olevan molempia. Mene ja koe itse!

15 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kuulostaapa kiinnostavalta paikalta. Itse olin viime yön juuri Keski-Suomessa, mutta Jyväskylässä. Varsin lähellä Keuruuta, mutta kyse oli työjutusta. Varsin monipuoliselta kuulosta rennon rauhallinen paikka viettää viikonloppua, mutta kuitenkin sellainen, että aktiviteettejakin löytyy. Varsin hauska tuo Kauna-asia, henkilökunnalta kyllä loistavaa pelisilmää!

  • Martina

   Seuraavalla kerralla voisit pyörähtää Keuruun kautta. Paikka on kuten sanoit rento ja rauhallinen, mutta myös monipuolinen ja tekemistä löytyy. Henkilökunta on ihan huikeaa!

 • Jenna

  Tää paikka kannattaa ehdottomasti käydä kokemassa itse! Odottelen jo innolla kesän rantafestareita ja syksyn sieniretkiä näissä maisemissa!

 • Pirkko / Meriharakka

  Ilman erityistä syytä, vaan hotellin takia, tuskin lähtisimme Keski-Suomeen asti – mutta toisaalta meiltä on vielä ”bongaamatta” Isojärven ja Leivonmäen kansallispuistot, jotka lienevät vähän tuolla suunnalla. Retki kansallispuistossa, tai jopa kahdessa, ja sen jälkeen muutama veto tuossa altaassa voisi olla ihan toimivakin suunnitelma! Kiitos siis hotellivinkistä tuolla suunnalla 🙂

  • Martina

   Ole hyvä vinkistä Pirkko ja kiitos kommentistasi. Isojärven ja Leivonmäen kansallispuistot todella ovat tuolla suunnalla ja ovat varmasti yhdistettävissä Hotelli Keurusselkään. Retken jälkeen maistuu varmasti sekä kylpylä että ravintolan sapuskat. Täällä myös nukkuu todella hyvin.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Ei oo tuo seutu itselle lainkaan tuttua, kuulostaa hyvältä irtiotto paikalta! 🙂 Nautinnollisen näköinen spa:kin siellä. Olipa hauska, että hotellin työntekijät lähtivät kauhujuttuunne mukaan!

 • Anna | Muuttolintu.com

  Hih, toi viimeinen kuva on aika creepy 😀 Mielenkiintoinen kohde! Ja monipuolinen tosiaan. Oon aina halunnut käydä lavatansseissa. Jospa ens kesänä tulisi mahdollisuus. Ihanat maisemat poreammeesta!

  • Martina

   Haha, joo innostuttiin kuvaamaan vähän erilaistakin materiaalia. Hotellin käytävät olivat ihan kuin kauhuleffasta ja siitä se ajatus sitten lähti. Oli kyllä monipuolinen ja mukava paikka. Lavatanssit oli hauska kokemus ja yllättävän hyvin siellä pärjäsi ihan aloittelijanakin. Toivottavasti pääset kesällä tansseihin!