Aamiaiset ja brunssit,  Edinburgh,  Iso-Britannia,  Ruokamatkailu

Ruokamatkalla Edinburghissa – Saako Briteistä hyvää ruokaa?

Mitä tulee ensimmäisenä mieleesi kun ajattelet brittiläistä ruokakulttuuria? Tai ruokamatkaa Skotlantiin?

Kun varasimme matkan Edinburghiin aloin tuttuun tapaani miettiä heti mitä haluan syödä reissussa. Onko kaupungissa joitain paikallisia erikoisuuksia, mielenkiintoisia ravintoloita tai muita ruokaelämyksiä, jotka haluan sisällyttää matkaohjelmaamme.

Ensimmäisenä tuli mieleen tietysti skottien oma erikoisuus haggis, joka pitää sisällään lampaan maksaa, keuhkoa, sydäntä, ihraa, kauraa, sipulia ja mausteita. Nam… 

Toisena tulee mieleen pubiruoka, joista merkittävin lienee fish & chips. Sillä sitten vatsa täyteen jos haggis ei uppoa.

Miltä haggis maistui ja kuinka paljon söimme pubiruokaa? Mitä muuta opimme Edinburghin ruokakulttuurista? Lue kokemuksistamme ja nappaa vinkit talteen.

Englantilainen aamiainen

Päivä startataan tietenkin perinteisellä englantilaisella aamiaisella, johon kuuluu ainakin pekonia, munia, paahtoleipää ja usein myös papuja, avokadoa, tomaattia, sieniä ja makkaraa. Monessa pubissa aamiaista sai pitkin päivää.

Paras aamiaishetkemme oli Scotts Kitchenissä, jossa meille räätälöitiin englantilaisesta aamiaisesta gluteeniton versio, jonka söimme puoliksi. Ruoan kaveriksi tilasimme hyvää kahvia, skumppadrinkit ja koska emme halunneet ihan heti poistua mukavasta kuppilasta ulkona odottavaan sateeseen, otimme vielä kahvidrinkit jälkkäriksi.

Joidenkin lähteiden mukaan skotit nauttivat aamiaiseksi usein myös kaurapuuroa. Itse en siihen törmännyt, mutta enpä huonona aamupalaihmisenä sen suuremmin kyllä tutkinutkaan aamiaisvalikoimaa. Saatoimme mennä suoraan lounaalle aamiaispöytiä sen kummemmin tiirailematta.

Onko haggis pahaa?

Hyvä paikka maistaa haggista on Haggis Box, joka sijaitsee Royal Milen varrella. Haggis on gluteenitonta ja saatavilla on myös vegaaninen vaihtoehto. Hintakaan ei päätä huimaa. Kastikkeeksi kannattaa valita perinteinen viskikastike.

Otimme annoksen haggista puoliksi, sillä arvelimme ettei se välttämättä ole makuumme. Vaan mitä vielä! Haggis oli yksi reissun parhaista annoksista. Perunamuussin, lantun ja ihanan sinapilla maustetun viskikastikkeen kanssa tarjoiltu haggis oli maukas lohturuokamainen herkku. Kaavimme viimeisetkin pisarat haarukalla suuhumme, sillä emme kehdanneet nuolla lautasta.

Fish & chips ja muut brittien pubiruoat

Pubiruoka on ronskia ja tuhtia sapuskaa, jossa ei turhia kikkailla. Klassisen fish & chipsin lisäksi söimme pubeissa ainakin hampurilaisia, juustoja ja salaattia. Listalla oli usein myös erilaisia piirakoita. Kaikkea missä on pekonia sekä kananmunia tuntui olevan aina tarjolla.

Hyvä paikka herkutella fish & chipsillä on Bertie’s Proper Fish & Chips, jossa klassikkoruoasta saa myös gluteenittoman version. Annokset on niin isoja, että kahdelle naisihmiselle olisi riittänyt yksi fish & chips puoliksi.

Fish & chipsiä myydään usein myös kadunvarren kojuissa. Näimme sellaisia myös Edinburghissa, mutta marraskuun kylmä sää ei houkutellut edes katsomaan ovatko kojut auki. Söimme uppopaistetut kalamme ja perunamme mieluummin mukavasti sisätiloissa.

Edinburghista saa erinomaisia mereneläviä

Isoin yllätys oli se, että Edinburghista saa hyviä mereneläviä. Kaupungin uudemmalla puolella sijaitseva Mussel Inn on kovasti kehuttu, joten mekin suuntasimme sinne maistamaan paikan kuuluisia simpukoita. Emme joutuneet pettymään, sillä marokkolaisittain maustetut simpukat olivat yhdet parhaista ikinä.

Myös osterit olivat herkullisia. Maistoimme niitä sekä tuoreina että muun muassa pekonin kanssa kevyesti grillattuina. Aivan ihania molemmat versiot. Osterit jos jotkut ovat hieman riski, sillä pahimmillaan ne ovat ällöttäviä purukumipalloja. Parhaimmillaan osterit taas ovat suussa sulavia raikkaan meren makuisia herkkuja. Täällä ne olivat ehdottomasti jälkimmäisiä.

Perinteinen iltapäivätee

Peribrittiläinen Afternoon Tea oli suunnitelmissamme myös, mutta se jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Vaihtoehtoina silloin ovat ainakin kaupunkia kiertävän bussin kyydissä nautittava afternoon tea, joku superfiini iltapäivätee joita tarjotaan monessa paikassa tai miksei Brewhemian ronskimpi miehiseen (ja martinaiseen) makuun sopiva iltapäiväteekin.

Gluteenittomiakin iltapäiväteitä on tarjolla. Niistä voit lukea lisää gluteenitonta Edinburghia käsittelevässä artikkelissamme, jonka löydät tämän linkin takaa.

Kun kaipaat vaihtelua

Täsmävinkki silloin kun pubiruoka ja haggis tulevat korvista ulos on ihana Maison Bleue. Se sijaitsee kaarevalla West Bow -kadulla, joka on nähtävyys jo itsessään. Ravintolarakennus on nimensä mukaisesti sininen vierekkäin nököttävistä värikkäistä taloista. Ranskalaistyylinen eksoottisemmillakin mauilla viimeistelty Maison Bleue tarjoili meille tosi kivan illalliskokemuksen.

Pidimme paikasta jo siinä vaiheessa kun huikea tarjoilijamme saattoi meitä pöytään. Siksi annamme anteeksi sitkeän lihan, joka oli illallisen isoin miinus. Pienessä kasarissa tarjoillut etanat ja etenkin niiden liemi oli sen sijaan aivan ihanaa, samoin kolmanneksi ruoaksi tilaamamme risotto.

Tunnistat ravintolan sinisestä väristä, joka on samalla myös ruokakuvaajan painajainen, kuten ylläolevista kuvista voi huomata. Keskityhän siis kuvaamisen sijaan itse ruokaan ja illallisseuraasi. Suunnitelkaa vaikka yhteinen My Day Instagramiin seuraavalle päivälle.

Juomapuolelta löytyy paljon vaihtoehtoja

Juomapuolelta ruokaelämyksiä täydentävät ainakin aperitiiviksi nautittu Gin & Tonic sekä ruoan jälkeen nautittu laadukas skottiviski. Pubien valikoimasta löytyy iso kasa hyviä oluita ja siidereitä.

Iso-Britannia on teenjuojan paratiisi. Itse olen enemmän kahvin perään ja sekin on kokemukseni mukaan oikein kelvollista. Meille tuli tavaksi maistella kahvidrinkkejä, joista klassinen espresso martini nousi tämän reissun suosikiksi.

Löydät kaikki Edinburghista kertovat artikkelimme täältä.

4 kommenttia